Sport

Senegalezul Sadio Mane a părăsit spitalul și a început recuperarea

Sadio Mane a fost internat în spital după ce marți a suferit o comoție cerebrală în meciul Senegal – Insulele Capului Verde din optimile Cupei Africii. Între timp, a fost externat și a început recuperarea.
27.01.2022 | 20:55
Senegalezul Sadio Mane a parasit spitalul si a inceput recuperarea
ADVERTISEMENT
27-01-2022
18:56

Sadio Mane ar putea juca în meciul din sferturi Senegal – Guineea Ecuatorială

Atacantul senegalez Sadio Mane a suferit o comoție cerebrală în meciul jucat de naționala țării sale cu Insulele Capului Verde de marți, dar lucrurile merg bine pentru starul lui Liverpool.

Jucătorul a părăsit spitalul și a început recuperarea. El a postat două fotografii pe contul personal de facebook, în care își salută susținătorii în timp ce face exerciții pe o bicicletă pentru fitness.

 

Jucătorul postase o fotografie și când se afla pe patul spitalului, alături de cel care îl accidentase, portarul advers Vozhina, la care scria, cu umor: „Senegal vs Insulele Capului Verde și pe teren, și la spital”.

De asemenea, atacantul a avut și miercuri un mesaj pentru susținătorii lui, cărora le-a transmis: „Ce nu te omoară, te face mai puternic”. El a pus și câteva fotografii în timpul meciului cu Insulele Capului Verde.

”Mulțumită lui Dumnezeu, totul este bine”, a spus, de pe patul de spital, Sadio Mane. A ajuns acolo imediat după ce a părăsit Kouekong Stadium din Bafoussam, în minutul 70 al meciului din sferturile Cupei Africii, Sengal – Insulele Capului Verde.

Marcase golul cu care naționala țării sale a deschis scorul. În timp ce Dieng, cel care l-a înlocuit, a stabilit rezultatul final. Însă nu la rezultat se referea el. Ci la starea de sănătate.

ADVERTISEMENT

Mane a leșinat pe teren după un fault al portarului Vozhina

Era minutul 53. Mane a sprintat după un balon degajat de Edouard Mendy. Ieșit la marginea careului, portarul advers, Vozhina, l-a busculat. Iar atacantul lui Liverpool, făcut KO, a căzut ca secerat.

Mane a rămas nemișcat, cu mîinile atârnând inerte. Leșinase. Și Vozhina era prăbușit în iarbă. Precum atacantul senegalez, din ciocnirea cap în cap suferise și el o comoție cerebrală.

ADVERTISEMENT

Vozhina s-a ridicat ulterior, dar se clătina, precum un boxer făcut groggy. A fost trimis la cabine, însă ca urmare a cartonașului roșu pentru fault în postură de ultim apărător. Așa cum se comunicase din camera VAR.

Ulterior, după ce medicul i-a pus gheață la ceafă, s-a ridicat și Mane. Iar doctorul i-a permis să rămână în teren. Și Mane, care ieșise deja la rampă în mai multe rânduri, a deschis scorul, cu un șut sub transversală, în minutul 63.

ADVERTISEMENT

Câteva minute mai târziu, atacantul lui Liverpool s-a așezat în iarbă, punându-și mâinile la cap. Doctorul a revenit pe teren și, după ce l-a investigat, a cerut schimbarea.

Selecționerul senegalez Aliou Cissé a spus: ”Lui Sadio i s-a făcut rău. Se învârtea totul în jurul lui”. Trecuseră însă peste 20 de minute de la impactul cu Vozhina.

ADVERTISEMENT

”E o nebunie că a rămas, a marcat un gol, iar apoi a fost schimbat”

Faptul că Sadio Mane nu a fost schimbat imediat după impactul cu Vozhina a născut o mulțime de controverse pe rețelele de socializare.

”După felul în care a aterizat (fără a folosi mâinile pentru a-și atenua căderea), am crezut că lui Sadio Mane de la #TeamSenegal nu ar fi trebuit să i se permită să rămână după acea ciocnire frontală cu portarul #TeamCapeVerde”, a scris, pe Twitter, un fan.

În timp ce un altul a precizat: ”E o nebunie că a rămas, a marcat un gol și APOI a fost schimbat. Se pare că simptomele lui au fost puțin întârziate, dar acea lovitură arată oribil în video și, sincer, ar fi trebuit să fie înlocuit”.

A greșit doctorul? A încălcat protocolul FIFA?

Firesc, discuția s-a purtat legat de respectarea protocolului FIFA în cazul loviturilor la cap. Și au existat multe voci care au susținut că Sadio Mane trebuia să părăsească terenul imediat. Inclusiv din partea reprezentanților lui Liverpool.

Medicul este însă acoperit de regulament. Inclusiv de cel din Premier League, care ține cont de reglementările forului mondial, și prevede inclusiv posibilitatea de a înlocui jucătorul fără ca schimbarea să intre în cele permise în condiții normale.

infografic lovitura la cap Sadio Mane
În imagine sunt reglementările care se aplică în Premier League în cazul unor incidente de joc de tipul celui care l-a avut în prim-plan pe Sadio Mane.

 

Se poate observa că în cazul în care doctorul decide că nu există simptome imediate de comoție, jucătorul poate rămâne pe teren. Iar medicii vor monitoriza starea lui. Putând decide în orice clipă înlocuirea sa din motive medicale.

Care este starea lui Mane

Din fericire, totul s-a terminat cu bine. Sadio Mane a postat din spital o imagine în care apare cu Vozhina în care scria, cu umor: ”Senegal vs Insulele Capului Verde și pe teren, și la spital”.

În această dimineață medicii au precizat că starea sa este stabilă. Rămâne acum de văzut dacă jucătorul își va continua aventura la Cupa Africii sau va reveni la Liverpool. Klopp și l-ar dori în Anglia. Însă Senegal, care va juca în sferturi cu învingătoarea dintre Mali și Guineea Ecuatorială, își dorește primul trofeu din istorie.

ADVERTISEMENT