News

After-school-urile, grădinițele și toate școlile private, închise în vacanța de două săptămâni

Șah mat la părinți, conform noilor restricții care afectează și unitățile de învățământ private
22.10.2021 | 16:14
Afterschoolurile gradinitele si toate scolile private inchise in vacanta de doua saptamani
Educația privată intră și ea în vacanță. Sursa foto - ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

Probleme serioase pentru părinții care aveau înscriși copiii în regimul privat de învățământ. Astfel, potrivit noilor restricții care se vor aplica începând de luni, toate after-school-urile, dar și grădinițele și școlile private vor fi închise.

Se întâmplă lucrul acesta pentru vacanța de două săptămâni. Trebuie specificat că decizia se aplică în toată țara, indiferent de rata de incidență din localitate.

ADVERTISEMENT

Șah mat la părinți potrivit noilor restricții!

Este pentru prima dată de la declararea stării de alertă când vor fi închise after-school-urile. Acestea au avut activitatea sistată numai pe perioada stării de urgență.

Astfel, se abilitează Ministerul Educației în vederea emiterii ordinului de ministru pentru acordarea unei vacanțe suplimentare de două săptămâni pentru învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal în perioada 25.10.2021-05.11.2021, precum și pentru stabilirea ulterioară, dar nu mai târziu de data de 05.11.2021 a modificărilor privind structura anului școlar.

ADVERTISEMENT

De asemenea, conform hotărârii se propune emiterea de către Ministerul Educației a unei instrucțiuni prin care să se recomande instituțiilor de învățământ superior din sistemul național de învățământ trecerea în online a tuturor activităților în perioada 25.10.2021-05.11.2021.

After-school-urile, grădinițele și toate școlile private, închise în vacanța de două săptămâni

Se suspendă activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în toate unitățile de învățământ privat, inclusiv în cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, pentru perioada 25.10.2021-05.11.2021.

ADVERTISEMENT

De asemenea se propune suspendarea activităților cu prezența fizică la nivelul tuturor unităților sau operatorilor economici care desfășoară activități tip after-school, în perioada 25.10.2021-05.11.2021.

De remarcat că Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a susținut, consecvent, trecererea în online pentru cele două săptămâni propuse ca vacanță.

ADVERTISEMENT

Decizia ministerului, cu susținerea CNE și FSH, este aceea de a se intra în vacanță, cu recuperarea acestora din săptămâna altfel și reducerea vacanței de iarnă, astfel încât să nu se poată modifica structura anului școlar.

De menționat, la intervenția FNAP, legat de motivația Ministerului de a se trece în vacanță nu în online, că decizia are legătură și cu aspecte de ordin bugetar.

Între timp, ministrul Educației Sorin Câmpeanu a susținut că va propune ca și pentru această perioadă să se poată face plata a 75% din salariu pentru acei părinți care vor sta acasă cu copiii.

Specificăm că în forma inițială a Hotărârii CNSU 91, autoritățile au strecurat o eroare la articolul 8, făcându-se referire și la suspendarea activității creșelor. Acestea rămân în continuare deschise.

ADVERTISEMENT