Începând cu anul școlar 2024 – 2025, sala de ”detenție” este introdusă oficial în școlile din România. Acest lucru este prevăzut în noul statut al elevului, care se aplică din septembrie.
Chestiunea legată de sala de ”detenție”, un termen considerat nepotrivit de reprezentanții Ministerului Educației, a fost tranșată miercuri, 7 august, în mod oficial de autorități.
Din textul noului Statut al Elevului, care va intra în vigoare în anul școlar 2024 – 2025, reiese că o sală specială este introdusă oficial în școlile din România. Toate unitățile din țară vor trebuie să-și organizeze un spațiu în care vor fi duși elevii sancționați pentru deranjarea orelor.
Această sală de ”detenție” este destinată acelor elevi care deranjează ora de curs. Profesorul poate decide trimiterea acestora într-un alt spațiu din școală, unde să fie supravegheați de către un alt cadru didactic sau un cadru didactic auxiliar.
E important de spus că, în paralel, părintele elevului va fi informat, iar acesta din urmă nu va avea absență. Ministerul precizează că fiecare profesor poate decide doar pentru propria oră de curs trimiterea unui copil în spațiul special.
”În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu.
În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui. Cadrul didactic poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs. Pentru respectiva oră, elevul nu va fi trecut absent. Fiecare școală va include în regulamentul propriu, modalitatea exactă de aplicare a acestei prevederi, în funcție de resursele existente”, anunță Ministerul Educației.
În iunie 2024, când s-a vehiculat ideea unei săli de ”detenție”, au existat câteva asociații ale elevilor au criticat măsura și au cerut eliminarea ei. Contestatarii măsurii au spus că ”sistemul de învățământ din România nu este pregătit pentru această schimbare radicală”.
Tot din noul statut care a fost trimis spre publicare la Monitorul Oficial mai aflăm că telefoanele mobile vor fi interzise la ore, iar elevii suspendați sau exmatriculați trebuie să beneficieze de consilire psihologică.
Din anul școlar viitor, elevii vor primi la sfârșitul fiecărui modul o notă la purtare. Astfel, se evaluează comportamentul elevului și respectarea regulamentului școlii.
Regulamentul spune că media de la finalul anului școlar se diminuează cu câte un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate, în anul școlar, în loc de 40 de absențe.