News

Sala de ”detenție”, introdusă oficial în școlile din România. Ce prevede noul Statut al Elevului

A devenit oficial: sala de ”detenție” a fost introdusă oficial în școlile din România. Ce prevede noul Statut al Elevului prezentat de Ministerul Educației.
07.08.2024 | 18:17
Sala de detentie introdusa oficial in scolile din Romania Ce prevede noul Statut al Elevului
Este oficial: sala de ”detenție”, introdusă în școlile din România, din septembrie. Ce elevi vor ajunge aici. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Începând cu anul școlar 2024 – 2025, sala de ”detenție” este introdusă oficial în școlile din România. Acest lucru este prevăzut în noul statut al elevului, care se aplică din septembrie.

Este oficial: sala de ”detenție”, introdusă în școlile din România, din septembrie. Ce elevi vor ajunge aici

Chestiunea legată de sala de ”detenție”, un termen considerat nepotrivit de reprezentanții Ministerului Educației, a fost tranșată miercuri, 7 august, în mod oficial de autorități.

ADVERTISEMENT

Din textul noului Statut al Elevului, care va intra în vigoare în anul școlar 2024 – 2025, reiese că o sală specială este introdusă oficial în școlile din România. Toate unitățile din țară vor trebuie să-și organizeze un spațiu în care vor fi duși elevii sancționați pentru deranjarea orelor.

Această sală de ”detenție” este destinată acelor elevi care deranjează ora de curs. Profesorul poate decide trimiterea acestora într-un alt spațiu din școală, unde să fie supravegheați de către un alt cadru didactic sau un cadru didactic auxiliar.

ADVERTISEMENT

E important de spus că, în paralel, părintele elevului va fi informat, iar acesta din urmă nu va avea absență. Ministerul precizează că fiecare profesor poate decide doar pentru propria oră de curs trimiterea unui copil în spațiul special.

”În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu.

ADVERTISEMENT

În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui. Cadrul didactic poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs. Pentru respectiva oră, elevul nu va fi trecut absent. Fiecare școală va include în regulamentul propriu, modalitatea exactă de aplicare a acestei prevederi, în funcție de resursele existente”, anunță Ministerul Educației.

Ce alte prevederi mai conține noul Statut al Elevului

În iunie 2024, când s-a vehiculat ideea unei săli de ”detenție”, au existat câteva asociații ale elevilor au criticat măsura și au cerut eliminarea ei. Contestatarii măsurii au spus că ”sistemul de învățământ din România nu este pregătit pentru această schimbare radicală”.

ADVERTISEMENT

Tot din noul statut care a fost trimis spre publicare la Monitorul Oficial mai aflăm că telefoanele mobile vor fi interzise la ore, iar elevii suspendați sau exmatriculați trebuie să beneficieze de consilire psihologică.

Altă noutate pentru elevi: notă la purtare după fiecare modul de curs

Din anul școlar viitor, elevii vor primi la sfârșitul fiecărui modul o notă la purtare. Astfel, se evaluează comportamentul elevului și respectarea regulamentului școlii.

Regulamentul spune că media de la finalul anului școlar se diminuează cu câte un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate, în anul școlar, în loc de 40 de absențe.

ADVERTISEMENT
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e...
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”
România, patria talentelor irosite: cazurile care scot în evidența problema noastră cronică
România, patria talentelor irosite: cazurile care scot în evidența problema noastră cronică
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef...
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef al LPF a susținut-o pe șefa USR în „războiul” cu propria-i fiică
Un român stabilit în Marea Britanie face topul celor mai costisitoare cheltuieli.
Un român stabilit în Marea Britanie face topul celor mai costisitoare cheltuieli. "Poţi să ajungi să plăteşti chiar şi un salariu"
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură...
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură cu 3 copii: Ai un suflet minunat
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
VICTORIE pentru DONALD TRUMP. Când se va pronunța SENTINȚA
VICTORIE pentru DONALD TRUMP. Când se va pronunța SENTINȚA
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre...
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre cele mai emblematice figuri ale gimnasticii românești
Cum îți dai seama că ești îndrăgostit de cineva. Explicațiile oamenilor de știință
Cum îți dai seama că ești îndrăgostit de cineva. Explicațiile oamenilor de știință
Încă o plecare de la Neatza, după Dani Oțil. Este a treia persoană...
Încă o plecare de la Neatza, după Dani Oțil. Este a treia persoană care își ia adio de la emisiune, în doar câteva zile
Imagini cu Marcel Ciolacu făcându-i nesimţiţi pe pensionarii militari circulă pe net. Premierul:...
Imagini cu Marcel Ciolacu făcându-i nesimţiţi pe pensionarii militari circulă pe net. Premierul: „Mi s-a decupat din ceea ce am spus”
Clădirea impunătoare construită la dorința lui Nicolae Ceaușescu care a ajuns o mare...
Clădirea impunătoare construită la dorința lui Nicolae Ceaușescu care a ajuns o mare ruină. Institute importante funcționează acolo: „Am cerut Guvernului să se ocupe...”