Sport

Ministrul Eduard Novak, contestat vehement după ce a dat numele unor sportivi celebri la mai multe săli de sport. Reacția dură a unei triple campioane olimpice

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a decis să schimbe denumirea Sălii Polivalente din București, aceasta urmând să poarte numele fostului mare handbalist Cristian Gațu.
14.04.2022 | 22:36
Ministrul Eduard Novak contestat vehement dupa ce a dat numele unor sportivi celebri la mai multe sali de sport Reactia dura a unei triple campioane olimpice
Fosta mare gimnastă Daniela Silivaș a lansat un atac dur la adresa ministrului Sportului, Eduard Novak, după ce acesta a anunțat că Sala de gimnastică de la Deva va purta numele altei gimnaste importante, Ecaterina Szabo. Sursă foto: Facebook Eduard Novak
ADVERTISEMENT
14-04-2022
19:37

Daniela Silivaș, atac virulent la adresa ministrul Novak

Fosta mare gimnastă Daniela Silivaș a lansat un atac dur la adresa ministrului Sportului, Eduard Novak, după ce acesta a anunțat că Sala de gimnastică de la Deva va purta numele altei gimnaste importante, Ecaterina Szabo.

”Domnule Eduard Novak, aș dori să îmi explicați cum ați ajuns la decizia de a numi sala de sport din Deva. Singura campioană mondială și olimpică născută și crescută în Deva sunt eu. Foarte rușinos din partea tuturor celor care au ajutat la această decizie și celor care au acceptat”, a scris Danila Silivaș-Harper, pe contul de Facebook.

Daniela Silivaș, în vârstă de 49 de ani, a cucerit șase medalii olimpice, dintre care trei de aur, toate la Seul, în 1988, la sol, paralele și bârnă. Ea mai are în palmares șapte medalii mondiale de aur și cinci titluri europene.

Ecaterina Szabo, în vârstă de 54 de ani, născută în județul Covasna, a scris istorie la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, obținând patru medalii de aur și una de argint. Ea mai are în palmares două titluri mondiale și două europene.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru FANATIK, în cadrul seriei ”Olimpicii României”, legendarul handbalist a povestit de ce a decis să se retragă din națională după finala olimpică de la Montreal, din 1976.

Cristian Gațu va da numele Sălii Polivalente din Capitală

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a anunţat că a pornit un proiect naţional de redenumire a sălilor de sport şi a bazelor sportive, în care aproximativ 30 de structuri vor primi numele unor foşti sportivi.

ADVERTISEMENT

În urma acestei decizii, Sala Polivalentă din București va purta numele lui Cristian Gațu (76 de ani), fost campion mondial cu naţionala de handbal a României în 1970 şi 1974, medaliat cu argint olimpic la Montreal în 1976 şi cu bronz olimpic la Munchen în 1972.

”Îmi doresc să redăm viaţa si istoria sălilor de sport. Marii campioni sunt cei care ne motivează să-i urmăm, iar numele lor trebuie să fie cunoscute, recunoscute şi onorate. Mai mult decât a regăsi numele acestora în sălile de sport, trebuie să găsim acolo imagini ale lor, în momentele de glorie, din competiţiile unde au strălucit.

ADVERTISEMENT

Orice copil sau tânăr care trece pragul unei săli trebuie să regăsească acolo un exemplu cu care să se identifice, care să-i insufle dorinţa de a reuşi, să-l motiveze”, a scris ministrul Novak pe contul său de Facebook.

Gațu și-ar fi dorit sală nouă în București

Fost preşedinte al Federaţiei Române de Handbal în perioada 1996-2014, Cristian Gațu și-a dat acordul ca Sala Polivalentă din Capitală să-i poarte numele, chiar dacă și-ar fi dorit construirea unei săli noi în București.

ADVERTISEMENT

”Eu preferam să îmi dea numele la sală nouă. Spun asta pentru că mi-aș fi dorit foarte mult să se construiască o sală nouă în București. Știți foarte bine cât am alergat pentru acest obiectiv. Dar asta este”, a declarat Gațu pentru eurosport.ro.

În acest moment, Sala Polivalentă din București poartă numele fostului mare antrenor de handbal Ioan-Kunst Ghermănescu, decedat în 1997. Acesta a fost preşedinte al Federaţiei Române de Handbal în două perioade, 1973-1986 şi 1990-1992, și a obţinut medalia de argint ca antrenor al echipei naţionale la Campionatul Mondial din Austria (1959), la handbal în 11.

ADVERTISEMENT

Alte săli pentru care ministrul Eduard Novak a obținut aprobarea unor mari sportivi de a le purta numele sunt următoarele:

  • Sala de atletism care aparţine de Direcţia Judeţeană de Sport Bacău se va numi Doina Melinte
  • Sala Sporturilor care aparţine de Direcţia Judeţeană de Sport Constanţa se va numi Simona Amânar
  • Sala Sporturilor Bistriţa se va numi Gabriela Szabo
  • Complexul Sportiv Naţional Snagov se va numi Elisabeta Lipă
  • Sala de gimnastică din cadrul Sport Club Municipal Deva se va numi Ecaterina Szabo
  • Sala Sporturilor care aparţine de Direcţia Judeţeană de Sport Mureş se va numi Simon Laszlo
ADVERTISEMENT
Tags: