Sezonul estival este aproape de încheiere, dar în continuare vremea bună de pe malul mării și ofertele mai bune la cazare dau o opțiune în plus pentru români să își petreacă zilele libere în luna septembrie. Cei care merg pe litoral aleg uneori să viziteze și localitățile din apropiere de orașele mari din Dobrogea. Așa a fost și cazul familiei mele. În weekend care tocmai am trecut am ales să vizităm și Balcicul unde se află și castelul care a devenit reședința de vară preferată a Reginei Maria. La trecerea graniței am avut parte însă de un moment inedit, când din lada frigorifică a familiei mele a fost confiscat… batonul de salam.
La ieșirea din Vama Veche spre Durankulak ne-a așteptat o coadă mai mare decât în alte dăți. După ce am trecut de frontiera românească, am trecut printr-un canal cu apă care avea o soluție în el. A urmat apoi vama bulgărească, acolo unde am observat că mai toate mașinile erau verificate, lucru neobișnuit pentru vama româno-bulgară.
Vameșii bulgari zburau de la o mașina la alta și cereau ca șoferii să deschisă portbagajele. Așa s-a întâmplat și la mașina părinților mei. După ce a fost deschisă lada frigorifică, o femeie care purta mănuși de cauciuc a luat de acolo un baton de salam sigilat și un pachet de șuncă feliată. Salamul era de porc, șunca de curcan. Bine, nu a contat asta pentru că pe ambalajul de la șuncă era desenat un purcel, suficient pentru autoritățile bulgare să confiște și acest aliment.
Se pare că totul face parte dintr-o campanie a statului bulgar, după ce și vecinii de la sud au fost loviți de pesta porcină, boala care a dus la uciderea a zeci de mii de porci în gospodăriile românești. Probabil că totul a pornit de la declarațiile premierului Bulgariei, Boiko Borisov, cel care a spus că vinovați pentru pesta porcină sunt turiștii români. „Sunt convins că pesta porcină a fost adusă de turiștii români. 57.000 de mașini trec din România zilnic pe podul peste Dunăre. Turiștii vin, mănâncă, aruncă. Nu avem ce să facem”, spunea liderul guvernului bulgar, la începutul lunii august.
După această declarație, MAE a replicat: „Dincolo de argumentele tehnice ce vor fi oferite de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pentru a răspunde la afirmațiile nefericite ale premierului Bulgariei, Boiko Borisov, nu putem să nu ne manifestăm surprinderea și dezamăgirea pentru modul în care premierul bulgar s-a referit la turiștii români, mai ales în condițiile în care acestia contribuie substanțial la PIB-ul Bulgariei”, a scris Ministerul de Externe, la câteva zile după declarația lui Borisov.
Așadar, situația pestei porcine a scăpat de sub control și la sud de Dunăre iar autoritățile au dat vina pe turistul român pentru situația creată. Interesant este că măsura luată de autoritățile bulgare are un sâmbure de adevăr. Asta pentru că, potrivit specialiștilor biologi pe care i-am consultat, pesta porcină se transmite în primul rând de la mistreți la porcii domestici prin contact direct. Astfel, carnea de porc devine contaminată și este necesară sacrificarea lor pentru că boala rezistă și la procesul de fierbere. De asemenea, virusul se poate lua și indirect, prin contactul cu spațiile, vehiculele, îmbrăcămintea sau utilajele contaminate, dar și prin vectori biologici, cum ar fi o specie de căpușe. Astfel, în cazul în care animalele neinfectate se hrănesc cu produse sau resturi alimentare contaminate, virusul se poate răspândi.
I-am întrebat și pe cei de la ANSVSA care mi-au oferit un răspuns mai diplomatic: „Fiecare țară are dreptul să ia ce măsură dorește”. Aceștia m-au invitat către site-ul Autorității, unde am aflat că și România a apelat la aceeași interdicție în ceea ce privește produsele alimentare din Republica Moldova și Ucraina.
Acestea fiind spuse, până când criza nu va fi terminată, să nu treceți granița cu batonul de salam în lada frigorifică!