News

Salarii blocate pentru angajați din câteva zeci de unități de învățământ din Capitală. Care este motivul

15.02.2021 | 15:01
Salarii blocate pentru angajati din cateva zeci de unitati de invatamant din Capitala Care este motivul
ADVERTISEMENT

Mai mulți angajați din câteva zeci de unități de învățământ din Capitală au salariile blocate, anunță Federația Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”.

Oamenii nu şi-au primit banii întrucât Ministerul Educaţiei nu a deblocat programul de salarizare, informează cei de la Agerpres.

ADVERTISEMENT

În această situație grea a neplății la timp a drepturilor salariale se află atât școli gimnaziale și licee, cât și grădinițe și unități de învățământ special.

Salarii blocate pentru angajați din 30 unități de învățământ din Capitală

Probleme mari cu banii în mai multe instituții educaționale din Capitală. Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” atrage atenția că angajații din peste 30 unități de învățământ de masă şi din toate unităţile de învățământ special din municipiul București nu şi-au primit salariile.

ADVERTISEMENT

”Angajaţii nu au nicio vină privind neîncadrarea unităților de învățământ în numărul de posturi. Aceștia trebuie să-şi primească salariile la timp şi nediminuate pentru munca depusă.

A devenit deja o practică: în fiecare lună se pune presiune pe unităţile de învăţământ să facă disponibilizări pentru a se încadra în buget. Cerem Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Ministerului Educaţiei să ia toate măsurile care se impun pentru intrarea în legalitate şi acordarea la timp a salariilor.

ADVERTISEMENT

Neplata la timp a salariilor atrage răspunderea disciplinară a persoanelor care se fac vinovate şi poate genera obligarea angajatorului la plata de daune-interese”, a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedinte FSE ”Spiru Haret”.

Unde sunt probleme cu salariile în București

Potrivit FSE Spiru Haret, în această situaţie sunt mai multe grădiniţe, şcoli gimnaziale şi licee din sectoarele 1 şi 2, toate unităţile de învăţământ special din Bucureşti, dar şi inspectoratul şcolar şi Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională.

ADVERTISEMENT

Teoretic, ziua de salariu pentru profesori și angajații din Educație este ziua de 12 ale lunii.

Salariile profesorilor au fost înghețate în 2021

Creșterea salariilor din învățământ este prevazuta in Legea nr. 153/2017 (Legea salarizarii bugetare), în care se specifică faptul că, in perioada 2019-2022, salariile bugetarilor vor creste treptat, până la atingerea nivelurilor maxime din anexele legii pe categoriile de bugetari.

Cu toate acestea, salariile profesorilor, care ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020, au fost înghețate, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Potrivit OUG nr. 226/2020, ”cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiara personalul plătit din fonduri publice se menține la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2020 în măsura în care personalul ocupa aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții”.

ADVERTISEMENT