News

Salariile românilor nu mai țin pasul cu scumpirile. Veniturile au crescut cu… 27 de lei în octombrie, iar greul abia acum începe

Românii se confruntă cu o continuă și accelerată creștere a prețurilor. Deși unii politicieni au vorbit despre bunăstare, aceasta pare să fie străină cetățenilor de rând.
13.12.2021 | 16:15
Salariile romanilor nu mai tin pasul cu scumpirile Veniturile au crescut cu 27 de lei in octombrie iar greul abia acum incepe
Creșterile de prețuri continuă în România, anulând orice fel de creștere a salariilor cetățenilor. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Puterea de cumpărare a românilor scade pe zi ce trece, iar asta o confirmă datele Institutului Național de Statistică. Rata inflației a trecut de 7% și, cu toate că în prezent se remarcă o stagnare a acesteia, greul urmează să vină abia la primăvară.

Plafonarea prețurilor la gaze și curent electric pentru români e un ajutor binevenit, însă limitat în timp, iar prognozele arată că prețurile tuturor produselor și serviciilor vor continua să crească accelerat după ce această înghețare a prețurilor va trece. Se anunță o inflație de peste 8% în următoarele luni, iar nu mare ar trebui să ne fie mirarea în cazul în care vom ajunge pe parcursul anului la o rată formată din două cifre. Asta nu s-a mai întâmplat din 2004, când inflația anuală a ajuns la 11,9%.

ADVERTISEMENT

Cele mai recente comunicate INS arată ceea ce mulți români deja simt pe propria piele de fiecare dată când intră într-un magazin. Banii din portofel sau de pe card nu mai reușesc să țină pasul cu realitatea de la raft, care uneori se modifică și de la o zi la alta. E drept, nu cu mult, însă puțin cu puțin se adună și rezultă creșteri de-a dreptul alarmante pentru cetățeni.

INS arată că, în luna octombrie 2021, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.773 lei. Creșterea față de luna precedentă de calcul este de… 41 de lei, sau 0,7%.

ADVERTISEMENT

Când vorbim de cifre nete, însă, pentru că salariul brut e doar o himeră, în buzunar rămân 3.544 de lei, în medie. Creșterea de la o lună la alta e de 0,8%, adică 27 de lei.

INS arată și o comparație între octombrie 2021 și aceeași lună a anului trecut. Între cele două există o diferență de 6% în favoarea anului curent.

ADVERTISEMENT

Creșterea salariului în teorie este inexistentă în practică

Sună bine în teorie, o creștere de 6% a salariului de la an la an nu e neapărat de neglijat, cu toate că întotdeauna e loc de mai bine. Există, totuși, această creștere și în practică, sau ea rămâne doar un aspect teoretic?

Tot cifrele INS arată că realitatea cu care se confruntă românii e una care îi dezavantajează clar.

ADVERTISEMENT

Indicele câștigului salarial real, care ia în calcul venitul românului de rând raportat la prețurile de la raft, arată că scăderea este de fapt termenul corect pentru ceea ce se întâmplă acum. Indicele din octombrie 2021 este de doar 98,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Scădere se remarcă și de la o lună la alta, indicele câștigului salarial real fiind de 99% în octombrie față de septembrie. ”Pe românește”, asta înseamnă că inflația crește mai repede decât salariile, iar puterea de cumpărare a românilor scade, cu toate că aceștia primesc ceva mai mulți bani la salariu.

Prețurile cresc considerabil chiar și de la o lună la alta

Institutul Național de Statistică a publicat și indicele prețurilor de consum în luna noiembrie 2021, care arată o continuare a creșterilor prețurilor, chiar de la o lună la alta.

Nici nu mai este nevoie să menționăm faptul că față de luna noiembrie a anului trecut, absolut toate produsele s-au scumpit. Unele prețuri chiar au luat-o razna, astfel că uleiul a ajuns să fie cu 28,17% mai scump decât anul trecut. Cartofii sunt și ei cu peste 22% mai scumpi, iar făina și mălaiul sunt mai scumpe cu aproximativ 9, respectiv 12% față de noiembrie 2020. Și zahărul e cu 10% mai scump.

Prețurile cresc de la lună la lună, însă, ceea ce este și mai alarmant pentru cetățenii de rând. Alimentele de bază nu sunt scutite de aceste creșteri. Mălaiul s-a scumpit cu 5,47% din octombrie până în noiembrie, pâinea e și ea mai scumpă cu 2,46%, iar ouăle sunt cu 2,11% mai scumpe.

Grav este că, în prag de Crăciun, produsele pentru masa de sărbători s-au scumpit, de asemenea. Astfel, românii vor avea de plătit mai mult pentru toate tipurile de carne pe care le-ar dori pe masă.

Mergând către mărfurile nealimentare, energia electrică s-a ieftinit, datorită plafonărilor prețurilor conform legii 259/2021. Îngrijorător, însă, este faptul că, deși plafonarea se aplică și prețului gazelor, tariful acestora a crescut cu 2,29% față de octombrie 2021.

În graficul de mai sus se observă ușoara scădere a prețurilor de consum, datorată îndeosebi prețului la energie electrică, ce însă n-a tras în jos și alte tarife.

preturi consum
Modificarea anuală a prețurilor de consum. Sursa foto: INS.

Trendul va reveni pe creștere după ce plafonarea prețurilor la utilități va trece, iar Mugur Isărescu se va lupta cu inflația până spre finele lui 2023, când se așteaptă revenirea acesteia undeva la valoarea de 3%. Până atunci, însă, românii vor avea de tras din greu, pe măsură ce bunăstarea acestora se va deteriora, contrar anunțurilor despre cât de bine le este și le va fi cetățenilor.

ADVERTISEMENT
Tags: