Gloria Buzău și-a diminuat semnificativ șansele de a se menține în Superliga după înfrângerea suferită pe teren propriu, cu Poli Iași, scor 0-1, vineri, 11 aprilie, în etapa a 4-a din play-out. Cu cinci meciuri rămase de disputat, echipa lui Ilie Stan se mai poate salva doar printr-o minune.
La finalul partidei cu Poli Iași, căpitanul echipei buzoiene, Dragoș Albu (24 de ani), a răbufnit și a scos la lumină o realitate greu de ignorat: promisiuni neonorate, restanțe salariale de trei luni și un climat toxic, în care jucătorii nu se mai gândesc la fotbal, ci la supraviețuire.
”Sunt promisiuni făcute, dar neonorate. Băieții și-au pierdut încrederea în toată lumea. Sunt trei luni. Au zis că ne bagă azi un salariu, dar nu am verificat în ziua meciului dacă s-au virat. Am fost câțiva dintre jucători care nu am vrut să ieșim la antrenament, pentru că nu e normal să fim mințiți.
Acceptam adevărul. Puteau să ne spună că ne vom lua banii la finalul campionatului sau, nu știu, când se va salva echipa, dar nu mi se pare normal ca de o lună să ne mintă, să ne zică o dată și să nu se concretizeze nimic”, a declarat Dragoș Albu, jucător care sezonul trecut a retrogradat cu FCU Craiova.
Gloria, un club cu statut de drept public și privat, beneficiază de finanțare din partea Primăriei Buzău, iar salariile angajaților nu sunt deloc neglijabile. Conform grilei salariale publicate pe site-ul clubului, salariul maxim al unui fotbalist ajunge la 55.000 de lei pe lună, echivalentul a 11.000 de euro!
Aceasta este de cinci ori mai mult decât salariul președintelui executiv, care este de 11.500 lei (2.300 de euro), și de 110 ori mai mare decât cel al responsabilului cu întreținerea terenului de joc, care câștigă doar 500 de lei (100 de euro).
De altfel, îngrijitorul gazonului este cel mai prost plătit din organigrama clubului. Acesta este un factor explicativ pentru plângerile jucătorilor și antrenorilor, care consideră că gazonul de la Buzău este printre cele mai deteriorate din Superliga.
În cadrul clubului, cel mai bine plătit este antrenorul principal, care încasează 65.000 lei (13.000 de euro) pe lună.
Strigătul de disperare lansat de căpitanul Dragoș Albu a fost auzit de factorii locali. Vicepreședintele Consiliului Județean Buzău, Adrian Petre, a precizat că fotbaliștii Gloriei au primit de la Primărie un salariu din cele trei restante chiar sâmbătă, în ziua meciului cu Poli Iași.
”Sâmbătă dimineață am avut o discuție cu președintele Cristi Lupu. Noi virasem niște bani către club, iar domnul Lupu mi-a spus că jucătorilor le-a fost virat în conturi un salariu restant chiar în ziua meciului.
Probabil că Dragoș Albu nu a știut acest lucru. Vreau să precizez că nu sunt supărat pe căpitanul echipei pentru cele declarate, deoarece el a avut dreptate cam cu tot ceea ce a spus. Așa este, era vorba de trei luni restante”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Buzău, conform prosport.ro.
Politicianul, care este și președintele AJF Buzău, a promis că jucătorii lui Ilie Stan vor mai încasa un salariu restant până la partida viitoare cu Petrolul, programată pe 21 aprilie, la Ploiești.
”Până la partida cu Petrolul băieții vor primi încă un salariu restant. Acești bani vor veni de la Primărie. Noi Consiliul Județean avem de păstorit întreg sportul buzoian, pe care încercăm să îl ajutăm…nu doar echipa din prima ligă. Avem și echipa de handbal masculin, acolo unde luptăm pentru cupele europene, dar și echipa din Liga 2 Metalul Buzău.
Cu echipa de fotbal din prima ligă obiectivul este clar menținerea în prima divizie, dar era și un obiectiv locul 1-12. În acest obiectiv 1-12 echipa nu se află. Cu toate acestea noi vom face toate eforturile ca să ajutăm financiar cât putem. S-au făcut și niște greșeli la început de drum, cu aducerea a foarte mulți jucători, cu unii antrenori, dar acum nu mai are rost să discutăm”, a concluzionat vicepreședintele Consiliului Județean Buzău.
Pe 12 februarie 2025, când mai erau de jucat patru etape din sezonul regulat, Gloria Buzău a făcut cerere de finanțare parțială către Primăria Municipiului Buzău. Prin documentul semnat de vicepreședintele Antonel Mocanu, clubul a solicitat alocarea sumei de 344.625 lei (68.925 de euro) ”pentru a putea continua activitatea de pregătire și competițională”.
Finanțarea clubului a fost afectată de faptul că bugetul local pentru anul 2025 a fost aprobat abia pe 25 martie.
În anul 2024, echipa de seniori a Gloriei Buzău a beneficiat de o finanțare totală de 4.135.500 lei, aproximativ 830.000 euro. Practic, cei 344.625 lei reprezintă bugetul lunar asigurat de autoritățile locale (4.135.500 lei /12 luni).
În 2024, Gloria Buzău a raportat cuantumul remunerațiilor acordate echipei de seniori pe baza contractelor de activitate sportivă/contractelor individuale de muncă, care s-a cifrat la 13.727.629 lei brut, aproximativ 2.745.525 euro. Suma netă, după deducerea impozitelor și contribuțiilor, este de aproximativ 7.481.558 lei, circa 1,5 milioane euro. Pe parcursul anului trecut, în cadrul clubului au fost angajate 82 de persoane.
În document se menționează că sumele propuse în grila de salarizare pentru 2024 sunt nete și reprezintă nivelul maxim de salarizare. Aceste sume pot suferi modificări prin hotărâri de Consiliul Director.
Staff-ul tehnic
Staff administrativ
Personal auxiliar
Pe lângă banii pentru echipa de seniori, conducerea Gloriei Buzău a mai cerut Primăriei 92.381 lei, sumă necesară pentru buna desfășurare a activității sportive la nivelul Academiei/Centrului de Copii și Juniori. În 2024, activitatea juvenilă a fost finanțată cu suma 1.108.572,68 lei, peste 200.000 euro.
Conform grilei de salarizare publicate de club, managerul Academiei, cunoscut oficial ca șeful Centrului de Copii și Juniori (CCJ), încasează lunar un salariu net de 25.000 de lei (5.000 de euro).
La nivelul grupelor de juniori, antrenori principali sunt remunerați cu 12.500 lei lunar (2.500 euro), sumă egală cu salariul maxim acordat unui junior cu contract de profesionist.