News

Salariile demnitarilor ar putea crește cu mii de lei. Banii pe care Iohannis îi va primi lunar, dacă Guvernul nu-i îngheață indemnizația pe 2022

Majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2022 îi va avantaja, în primul rând, pe demnitari care vor primi lefuri chiar cu mii de lei mai mari, dacă nu le sunt înghețate salariile.
07.12.2021 | 13:32
Salariile demnitarilor ar putea creste cu mii de lei Banii pe care Iohannis ii va primi lunar daca Guvernul nui ingheata indemnizatia pe 2022
Salariul președintelui Iohannis ar putea crește cu aproape 6.000 de lei pe lună/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Salariul minim brut pe economie va crește începând cu 1 ianuarie 2022 de la 2.300 de lei la 2.550 de lei, însă principalii beneficiari sunt demnitarii ale căror lefuri sunt stabilite în funcție de salariul minim.

Dacă noul guvern nu va decide să plafoneze salariile demnitarilor și în acest an, veniturile acestora vor crește substanțial, în unele cazuri cu mii de lei față de nivelul actual. Astfel, salariul președintelui Iohannis ar putea depăși 30.000 de lei lunar.

ADVERTISEMENT

Deocamdată Guvernul nu a dat publicității o cifră legată de impactul bugetar al creșterii lefurilor, însă acesta s-ar putea apropia de 4 miliarde de lei.

Creșterea salariului minim, un avantaj pentru demnitari

Legea salarizării unitare în sistemul public, adoptată în 2017, a stabilit salariul minim brut pe economie ca termen de referință  pentru veniturile bugetarilor. Pentru fiecare funcție s-a stabilit un coeficient de salarizare. De exemplu, un secretar de stat are coeficientul 8 ceea ce înseamnă că va primi de un salariu de opt ori mai mare decât salariul minim. În vârful ierarhiei este președintele României care are un coeficient de salarizare de 12.

ADVERTISEMENT

Măsura a avut avantajul că stabilea o ierarhizare clară în sistemul bugetar, fiind eliminate astfel inechitățile privind salarizarea bugetarilor, în funcție de instituția la care lucrau. Pe de altă parte, a existat și un efect pervers, anume că o creștere mică a salariului minim conducea automat la creșteri considerabile ale lefurilor demnitarilor.

Pentru a contracara acest efect, guvernele Orban și Cîțu au înghețat salariile demnitarilor pentru anii 2020 și 2021, astfel că, în momentul de față, demnitarii primesc lefurile în funcție de salariul minim pentru  2019, în cuantum de 2.080 lei brut. Astfel, salariul actual al lui Klaus Iohannis se calculează pe formula 2.080 x 12= 24.960 lei.

ADVERTISEMENT

În 2020, salariul minim a crescut cu 150 de lei, până la 2.230 lei, însă salariile demnitarilor au fost înghețate, atât pentru funcțiile numite, cât și pentru cele alese. „Rezultatul este că s-a făcut o economie la buget de peste 1,2 miliarde lei, pe estimările pe care le-am făcut. Care nu e o sumă de lepădat”, spunea premierul Ludovic Orban, în februarie 2020. Economia ar fi fost mai mare dacă Orban și-ar fi dus la bun sfârșit intenția anunțată după intrarea în starea de urgență, de a reduce cu 25% salariile demnitarilor. Premierul de atunci a abandonat ideea la numai două săptămâni după ce o anunțase public.

Costuri enorme pentru salariile majorate ale demnitarilor

În 2021, salariul minim a crescut din nou, la 2.300 lei, însă și guvernul Cîțu a decis să înghețe lefurile demnitarilor. Dacă majorarea salariului minim la 2.550 de lei de la 1 ianuarie nu va fi completată de o nouă plafonare a salariilor pentru demnitari, impactul asupra finanțelor publice va fi devastator. Banii primiți de către demnitari nu vor mai fi calculați un termen de referință de 2.080 lei, ci la cel de 2.550, ceea ce ar duce la o creștere de circa 20%.

ADVERTISEMENT

Plecând de la estimarea făcută de către Orban privind economia făcută la buget în 2020, de 1,2 miliarde lei, pe noile cifre, statul român va trebui să aloce anul viitor 3,7 miliarde de lei în plus față de ce plătit în 2021 pentru demnitari. Prin comparație, suma de 600.000.000 lei necesară pentru plata pensiilor speciale pentru aleșii locali pare un fleac.

Din acest motiv, și guvernul actual ia în calcul să înghețe din nou salariile demnitarilor. „Sunt convins că vom avea această discuţie. Practic avem şi acea majorarea a salariului minim, cu siguranţă va exista acea ordonanţă care va îngheţa salariile demnitarilor”, a spus ministrul Florin Roman, citat de News.ro.

Cu cât vor crește lefurile primilor oameni în stat

Dacă înghețarea acestor salarii va rămâne o promisiune neonorată, creșterile veniturilor demnitarilor români vor fi uluitoare. Astfel, președintele va primi un salariu brut lunar de 30.600 de lei, față de 24.960, cât primește acum. În cazul primului-ministru Nicolae Ciucă, majorarea va fi de la 23.920 la 29.325.

Salariile brute ale parlamentarilor ar crește de la 18.720 lei la 22.950 lei, însă majorarea va fi mai substanțială pentru deputații și senatorii care au funcții  de conducere în Birourile Permanente sau în comisiile parlamentare. Astfel, cei doi președinți ai Camerelor, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, vor ajunge la un salariu brut de 29.325 lei, întrucât au același coeficient de salarizare ca primul-ministru, anume de 11,5.

Chiar dacă exemplele de mai sus sunt din vârful ierarhiei demnitarilor, creșterile salariale vor fi destul de consistente și pentru aleșii din localitățile mici. Astfel, salariul unui primar de comună cu mai puțin de 3.000 de locuitori va crește de la 8.320 de lei la 10.200 lei.

ADVERTISEMENT