News

Salarii fabuloase în Justiție! Magistrații iau sute de mii de lei și pensii exorbitante

19.03.2021 | 13:09
Salarii fabuloase in Justitie Magistratii iau sute de mii de lei si pensii exorbitante
Magistrații sunt plătiți cu sute de mii de lei. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK vă propune o analiză a salariilor fabuloase din Justiție, salarii care ajung la sume aproape incredibile pentru oamenii de rând. Astfel, magistrații sunt remunerați serios cât timp se află în câmpul muncii și primesc o cotă parte uriașă și după ieșirea la pensie. 

Mai mult de atât, conform statisticilor din ultimii ani a devenit o adevărată modă printre notari sau avocați ca după zeci de ani de muncă să dea un examen și să treacă judecător.

ADVERTISEMENT

Nici măcar nu se obișnuiesc cu această robă pentru că își depun imediat dosarul de pensionare, unul care vine cu beneficii numeroase de pe urma funcției pe care au ocupat-o pentru o scurtă perioadă.

Salarii fabuloase plătite în Justiție!

Fără doar și poate, unul dintre cei mai importanți oameni în acest sistem este ministrul Justiției. Stelian Ion deține un apartament în coproprietate, în Constanța, de 67 metri pătrați, două autoturisme marca Volkswagen, un Tiguan și un Sharan, dar și trei conturi în banca de 2.132 de euro și 152.045 de lei.

ADVERTISEMENT

Acesta are și datorii importante de 52.000 de lei. A câștigat anul trecut ca deputat 137.252 de lei, adică aproape 115 milioane, bani vechi, lunar. Ca ministru ia undeva în jurul a 12.000 de lei pe lună.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Potrivit declarației de avere completate de Bogdan Mateescu, președintele Consiliului Suprem al Magistraturii a câștigat anul trecut 327.761 de lei. De asemenea acesta a luat din diurnă pentru delegația internă 11.861 de lei, la care se adaugă alți 170.993 ca diurnă detașare.

ADVERTISEMENT

Șeful CSM a încasat și 23.067 lei ca drepturi salariale restante/recalculări de la Tribunalul Vâlcea. În total, conform ultimei declarații de avere, lui Bogdan Mateescu i-au intrat în conturi, anul trecut, nu mai puțin de 533.682 de lei

Câți bani câștigă președintele ICCJ

Mergem mai departe și ajungem la Corina Alina Corbu, nimeni alta decât președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a României. Conform ultimei declarații de avere completate de aceasta, banii care i-au intrat în conturi țin de domeniul science fiction dacă ne raportăm la pensia și salariul minim din România.

ADVERTISEMENT

Mai exact, aceasta a primit 273.557 de lei, bani înregistrați ca activitate salarială la ÎCCJ. Nu se termină aici -aceasta a mai primit 108.657 de lei, tot de la Înalta Curte, sub forma drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătorești.

De asemenea, Corina Alina Corbu a primit 113.497 de lei de la aceeași instituție, ca dobânzi ale drepturilor salariale din intervalul 2014-2018. Schimbăm locul de muncă și observăm că aceasta a primit și 25.190 de lei de la Consiliul Superior al Magistraturii, ca indemnizație de membru.

Sursa foto – facebook

A luat și 31.696 de lei de la aceeași sursă, atenție, pentru plata cu ora. Insitutul Național al Magistraturii a plătit-o cu 4.524 lei pentru activitatea didactică, în timp ce conturile au crescut și cu alți 7.367 de lei, bani veniți de la Tribunalul București ca drepturi salariale stabilite prin hotărâri judecătorești.

La un calcul simplu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a încasat anul trecut suma de 564.488 de lei, adică puțin peste 47.040 de lei pe lună.

Ce bani încasează numele grele de la Înalta Curte de Casație

Gabriela Elena Bogasiu, vicepreședinte la ICCJ a luat și ea 372.940 de lei pentru activitatea de judecător și drepturi salariale restante. A mai primit 3772 de lei pentru activitatea de formator la INM și 7755 de lei pentru că a fost membru în comisii de concurs la CSM.

Gabriela Scutea, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu și-a mai actualizat declarația de avere din anul 2019. Atunci, aceasta era doar procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov și avea un venit anual de 205.799 de lei.

Ce salarii sunt la DNA și DIICOT

Procuror șef la DNA, adică Direcția Națională Anticorupție a fost numit anul trecut Crin-Nicu Bologa. Nici el nu și-a mai actualizat declarația de avere, dar dacă judecăm după ultima găsită pe internet, atunci nu stă rău deloc. Acesta a câștigat 205.807 de lei, indemnizația de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.

A mai luat 600 de euro din închirierea unei parcări, în Cluj-Napoca, dar și 5.400 de euro, venituri din închirierea apartamentului din același oraș. Despre acesta, presa a mai scris că deținea, la un moment dat, două parcări și un teren în Cluj-Napoca, două terenuri în Zalău, un alt teren în Sălaj, un teren agricol în județul Constanța, două apartamente la Cluj-Napoca și o casă la Zalău.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.

Elena Giorgiana Hosu a fost cea care a ocupat funcția de procuror șef la DIICOT. Potrivit declarației de avere, aceasta a încasat în 2019, 120.844 de lei de la Parchetul de pe lângă ICCJ și 98.954 de lei de la DIICOT.

Sute de mii de lei la „celebra” SIIJ, dar și la Curtea de Apel

Adina Florea a condus Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, o secție pusă la zid de multă lume. Aceasta a primit de la stat bani serioși în 2020. Conform declarației de avere a luat 220.784 de lei de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Sursa foto – hepta.ro

Aproape incredibil, însă Adina Florea a primit chiar și vouchere de vacanță, evident, în valoare de 1450 de lei. Alți 1.174 lei au venit de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, sub forma unor “daune interese martori”.

Luminita Cristiu-Ninu este cea care conduce Curtea de Apel București, o altă instituție de forță în justiție. A primit ca salariu 197.682 de lei, dar în conturi i-au mai intrat și alți bani. A luat 30.304 de lei de la Consiliul Superior al Magistraturii, sub forma unor indemnizații concurs și puțin peste șase mii de lei, mai exact, 6.147 de lei de la Tribunalul Teleorman ca drepturi salariale din hotărâri judecătorești

Ce pensii au magistrații în România

Ieșirea la pensie nu schimbă mare lucru pentru magistrați. Aceștia se bucură de un trai aparte după ce ies din câmpul muncii. De altfel, cea mai mare pensie de serviciu civilă din ţara noastră e încasată de un magistrat şi depăşeşte 78.000 de lei brut.

Mai multe de atât, 12 magistraţi au pensii de serviciu care depăşesc 38.000 de lei. Conform statisticilor, în acest moment, în România pensia medie a magistraților, atenție, medie, înseamnă 18.000 de lei. De aceasta se bucură nu mai puțin de 4 mii de foști judecători cu 25 de ani vechime.

Sursa foto – hepta.ro

În tot acest timp, aproape un milion de oameni trăiesc în România cu pensia minimă fiind condamnați luptei pentru supraviețuire.

ADVERTISEMENT