News

Ce se întâmplă cu salariile angajaților din industria de apărare și aeronautică. Ministrul economiei dă vești bune

Neaprobarea bugetelor companiilor de stat din industria apărării la începutul acestui an a dus aceste companii la imposibilitatea de a-și plăti angajații și de a face noi investiții.
07.12.2021 | 12:30
Ce se intampla cu salariile angajatilor din industria de aparare si aeronautica Ministrul economiei da vesti bune
Florin Spătaru, ministrul economiei, s-a întâlnit cu sindicaliștii din domeniul apărării. Credit foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Companiile cu capital de stat din industria de apărare și aeronautică reprezintă o parte importantă a strategiei de securitate a României. Cu toate acestea, bugetele acestor operatori economici nu au fost aprobate în timp util, iar asta a dus la o serie de probleme pentru angajații acestora.

Mai exact, neaprobarea bugetelor de cheltuieli și venituri a dus la imposibilitatea acestor companii de a-și plăti angajații. Sectorul investițiilor a avut, de asemenea, de suferit din cauza acestei întârzieri, acestea fiind suspendate.

ADVERTISEMENT

Luni, 06 decembrie, ministrul economiei, Florin Spătaru, s-a întâlnit cu reprezentanții Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA) pentru a găsi o soluție pentru reluarea plăților către angajații din industria apărării.

În urma întâlnirii dintre ministrul Spătaru și reprezentanții sindicali, bugetele companiilor din domeniul apărării pentru anul 2021 au fost aprobate în mod oficial. Asta înseamnă că angajații acestor operatori economici își vor putea primi salariile restante.

ADVERTISEMENT

Am decis ca imediat după întâlnirea cu liderii sindicatelor, să semnez aprobarea bugetelor care erau blocate fără niciun motiv întemeiat, de la începutul acestui an. Nu putem cere performanță de la oameni care nu-și primesc nici măcar salariile. Fără bugete aprobate, banii pentru nucleu, adică banii prevăzuți prin lege pentru personalul din industria națională de apărare, nu puteau să ajungă la oameni”, a declarat ministrul Spătaru, citat News.ro

Faptul că bugetele companiilor din industria apărării nu au fost aprobate la începutul anului de către Ministerul Finanțelor a dus la imposibilitatea acestora de a face noi investiții în decursul acestuia an. Ministrul Spătaru, numit la finalul lunii noiembrie, a declarat că această situație nu poate fi tolerată și că cei responsabili de această situație trebuie să fie trași la răspundere:

ADVERTISEMENT

”Astfel de situații nu sunt admisibile și cei responsabili pentru situația asta ar trebui să răspundă. Anul 2021 este primul an din istoria acestui minister când în industria de apărare s-au făcut ZERO investiții”, a adăugat ministrul Spătaru.

Problemele companiilor din industria de apărare

Florin Spătaru a declarat că industria apărării reprezintă o parte importantă a programului de guvernare a guvernului. De asemenea, în urma unei viitoare analize a stării în care se află această industrie, cabinetul Ciucă ar urma să propună un plan de investiții.

ADVERTISEMENT

Ministrul este de părere că companiile din subordinea sa ar trebui să aibă o colaborare mult mai strânsă cu Ministerul Apărării și să identifice noi proiecte în care ar putea lucra împreună.

Pentru ca domeniul apărării și companiile din cadrul acestuia să fie performante și competitive, ministrul Spătaru a explicat că este necesară o finanțare adecvată. Astfel de investiții ar permite companiilor din acest sector să facă față provocărilor și problemelor cu care se confruntă în prezent.

Finanțarea este doar una dintre problemele cu care se confruntă companiile din sectorul de apărare. După cum explică chiar reprezentanții sindicali, forța de muncă care îmbătrânește devine, la rândul său problematică.

Sindicaliștii subliniază importanța unor planuri pe termen mediu și lung de atragere a muncitorilor tineri în acest sector de activitate. De asemenea. Pentru a atrage noi muncitori, dar și pentru a-i păstra pe cei actuali este necesară stabilirea unei grile de salarizare, care să fie corelată cu condițiile de muncă.

ADVERTISEMENT
Tags: