News

Salarii mai mari de la 1 iunie pentru acești bugetari. Legea pe care zeci de mii de angajați o așteptau va fi pusă în aplicare

Unii bugetari se vor bucura de salarii mai mari, începând cu data de 1 iunie. Potrivit estimărilor, impactul financiar va fi în valoare de 590 de milioane de lei.
15.05.2023 | 19:57
Salarii mai mari de la 1 iunie pentru acesti bugetari Legea pe care zeci de mii de angajati o asteptau va fi pusa in aplicare
Salarii mai mari pentru unii bugetari. Foto: Captura YouTube.
ADVERTISEMENT

Începând cu data de 1 iunie, angajații CFR Infrastructură vor beneficia de salarii majorate în conformitate cu statutul personalului feroviar, o lege care a fost amânată în mod repetat începând din 2020. Această măsură va duce la o creștere salarială pentru peste 50.000 de bugetari, iar impactul financiar estimat se ridică la aproximativ 590 de milioane de lei.

Peste 50.000 de bugetari vor beneficia de majorarea salariului

Peste 55.000 de bugetari vor beneficia de prevederile statutului personalului feroviar, incluzând CFR Infrastructură, CFR Călători, CFR Marfă și Metrorex. Această majorare salarială se va realiza prin ajustarea coeficienților minimi de ierarhizare, de la coeficentul “1 pentru muncitorii necalificați, la 1,50 pentru cei calificați, 1,60 pentru maiștri și 2,20 pentru cei cu studii superioare”.

ADVERTISEMENT

În cadrul rectificării bugetare, Ministerul Transporturilor va solicita o alocare suplimentară de 4 miliarde de lei pentru lucrările din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), conform declarațiilor ministrului Sorin Grindeanu. Potrivit previziunilor Comisiei Europene, economia românească ar urma să înregistreze o creștere de 3,2% în 2023 și de 3,5% în 2024.

Previziunile economice pentru mii de bugetari

În previziunile anterioare, Comisia Europeană estima o creștere a PIB-ului României de 2,5% în 2023 și de 3% în 2024. În ceea ce privește inflația, estimările actuale indică un nivel de 9,7% în 2023 și 4,6% în 2024. Creșterea economiei este așteptată să continue, însă la un ritm mai lent decât în 2022, din cauza inflației persistente, a condițiilor de finanțare mai stricte și a creșterii mai moderate a partenerilor comerciali. Comisia Europeană prognozează că inflația va atinge un nivel maxim în 2023, iar indicele prețurilor de consum va rămâne peste ținta de inflație în perioada 2023-2024.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană și-a îmbunătățit estimările privind creșterea PIB-ului României în acest an și în anul viitor, menținând, în același timp, proiecția inflației pentru 2023, conform previziunilor economice de primăvară. Potrivit Executivului european, economia românească ar urma să înregistreze o creștere de 3,2% în 2023 și de 3,5% în 2024. Cu toate acestea, Comisia a atras atenția că întârzierile în implementarea PNNR (Planului Național de Redresare și Reziliență) ar putea reduce investițiile.

În previziunile de iarnă, Comisia Europeană estima o creștere a PIB-ului României de 2,5% în 2023 și de 3% în 2024. În ceea ce privește inflația, estimările actuale indică un nivel de 9,7% în 2023 și 4,6% în 2024, în timp ce în previziunile anterioare, CE prognoza o inflație de 9,7% în acest an și 5,5% în anul viitor. Comisia Europeană previzionează că economia va continua să crească, însă într-un ritm mai lent decât în 2022, din cauza inflației persistente, condițiilor mai stricte de finanțare și a creșterii mai reduse a partenerilor comerciali. Mii de bugetari vor observa că inflația va atinge nivelul maxim în 2023, iar indicele prețurilor de consum va rămâne peste ținta de inflație în 2023-2024.

ADVERTISEMENT

Rata șomajului va scădea ușor la 5,4%

Rata șomajului este prognozată să scadă doar marginal, menținându-se înăsprirea pieței forței de muncă și creșterea salariilor. Deficitul bugetar ar urma să se situeze la 4,7% din PIB în 2023 și să scadă la 4,4% din PIB în 2024, datorită veniturilor solide, în urma modificărilor aduse Codului fiscal și a creșterii robuste a PIB-ului nominal, precum și a reducerii cheltuielilor ca procent din PIB. Estimările Comisiei Europene indică că nivelul datoriei publice ca procent din PIB va fi de 45,6% în 2023 și va crește la 46,1% din PIB în 2024.

Perspectivele pieței muncii rămân limitate în ciuda creșterii economice solide, întrucât îmbătrânirea populației și migrația în masă au un impact negativ asupra creării de locuri de muncă. Cu toate acestea, există factori atenuanți, precum integrarea pe piața muncii a persoanelor care au fugit din Ucraina din cauza războiului și acordarea vizelor pentru muncitori din afara Uniunii Europene. Se estimează că rata șomajului va scădea ușor, la 5,4% în 2023 și 5,1% în 2024. Majorările salariale au fost solide, în special în sectorul privat, dar în ansamblul economiei românești, acestea au fost afectate de inflația ridicată.

ADVERTISEMENT

Deficitul va scădea la aproximativ 4,4% din PIB în 2024

Indicele armonizat al prețurilor de consum a atins un nivel maxim în noiembrie și a scăzut ulterior la 12,2% în martie, ca urmare a reducerii prețurilor la energie. Nu sunt anticipate schimbări semnificative în această componentă, datorită schemei de plafonare a prețurilor la energie. Cu toate acestea, inflația de bază a continuat să crească ca rezultat al majorărilor de prețuri la alimentele procesate și servicii.

Deficitul bugetar este estimat să scadă la 4,7% din PIB în 2023, față de 6,2% din PIB în 2022. Creșterea robustă a PIB-ului nominal și taxele ridicate din sectorul energetic sunt factori care vor spori veniturile guvernamentale în 2023. Cheltuielile vor crește mai puțin decât PIB-ul nominal, întrucât se așteaptă o moderare a salariilor în sectorul public. Investițiile publice ca procent din PIB vor înregistra o creștere, reflectând obiectivele ambițioase ale bugetului intern și influxul masiv de fonduri europene.

Comisia Europeană a luat în considerare plățile suplimentare către pensionari, modificările aduse Codului Fiscal, schema de compensare a prețurilor la energie și legislația anunțată pentru restrângerea cheltuielilor guvernamentale în 2023 la elaborarea acestor previziuni. Costul bugetar net al măsurilor de sprijin energetic estimat de Executivul comunitar în previziunile de primăvară este de 0,3% din PIB în 2023, față de 0,4% din PIB în 2022.

Se preconizează că deficitul va scădea la aproximativ 4,4% din PIB în 2024, odată cu reducerea ponderii cheltuielilor în PIB. Totodată, mii de bugetari trebuie să știe că ritmul de creștere al cheltuielilor de capital se va încetini.

 

ADVERTISEMENT
Tags: