News

Salarii mai mari pentru personalul medical care lucrează cu pacienţi Covid. Guvernul dă curs cererii sindicatelor

12.11.2020 | 13:53
Salarii mai mari pentru personalul medical care lucreaza cu pacienti Covid Guvernul da curs cererii sindicatelor
ADVERTISEMENT

Guvernul intenționează să stabilească o nouă formă de acordare a stimulentului de risc pentru personalul medical implicat în combaterea epidemiei de Covid-19. Decizia vine după ce Curtea Constituțională a decis, pe 24 septembrie, că forma inițială de acordare a sporului era neconstituțională.

Printr-un proiect de hotărâre de Guvern, Ministerul Sănătății stabilește un spor standard de 60% din salariul de bază pentru acești angajați ai statului, dar sporul poate ajunge și la 85%. Sporul va fi acordat pe perioada stării de alertă și încă două luni după încetarea acesteia.

ADVERTISEMENT

În forma inițială, stimulentul de risc era prevăzut în cuantum fix lunar de 2.500 de lei pe lună. Acum, Guvernul modifică unele condiții de acordare a sporurilor prin Legea salarizării unice, astfel încât  să beneficieze personalul de medico-sanitar care participă efectiv în aplicarea măsurilor de limitare a unor epidemii deosebit de grave.

Stimulentul de risc, acordat sub forma unui spor

Legea salarizării unice prevede posibilitatea acordării unor sporuri angajaților din sectorul public, însă cuantumul acestora a fost stabilit printr-un regulament-cadru separat, adoptat prin HG 153/2018. Anexa 2 a acestui regulament stipula acordarea unui spor între 55% și 85% din salariul de bază pentru mai multe categorii de personal printre care și „personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din unitățile sanitare care participă efectiv în aplicarea măsurilor de limitare a unor epidemii deosebit de grave și altele asemenea stabilite de Ministerul Sănătății și declarate prin ordin”.

ADVERTISEMENT

Proiectul de HG elaborat de Ministerul Sănătății stabilește condițiile în care se va acorda acest spor pe durata epidemiei de coronavirus. „Pe durata stării de alertă instituită pe teritoriul României urmare a răspândirii infecțiilor determinate de virusul SARS-CoV-2, precum și pentru o perioadă de 60 de zile de la data încetării acesteia, este de 60% din salariul de bază pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din spitalele publice sau din structurile acestora, după caz, nominalizate în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sănătății nr. 555/2020”, prevede proiectul de act normativ.

Până acum, stimulentul de risc pentru personalul medical nu a putut fi acordat sub forma unui spor pentru condiții deosebit de periculoase întrucât locurile de muncă ce se încadrau în această categorie trebuiau evaluate pe o durată de 10 ani, în funcție de mai multe criterii: înregistrarea de îmbolnăviri profesionale și boli legate de profesie ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă; existența indicilor de morbiditate în raport cu riscurile de la locul de muncă; înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă. Astfel, epidemia ar trebui să dureze cel puțin 10 ani pentru ca sporul să poată fi acordat. Proiectul de HG introduce o derogare de la aceste condiții în cazul unităților sanitare implicate în combaterea epidemiei de SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Sporul va putea depăși pragul de 60% din salariul de bază

Chiar dacă nivelul standard al sporului este fixat la 60%, unele cadre medicale vor putea obține chiar și 85%. Este vorba de angajații care primeau deja spor de muncă pentru condiții deosebit de periculoase, anume persoanele care lucrau în secțiile sau compartimentele de ATI, unitățile, secțiile sau compartimentele cu paturi de pneumoftiziologie/ TBC. În cazul în care sporul primit era peste nivelul de 60%, îl vor putea păstra astfel încât veniturile pe care le au deja să nu le fie diminuate.

Noua reglementară inițiată de către Ministerul Sănătății dă curs unei revendicări pe care sindicaliștii din sănătate, mai exact Federația Sanitas, au prezentat-o primului-ministru Ludovic Orban în cursul unei întâlniri avute de 28 iulie. Atunci Federația a cerut aplicarea sporului în cuantum de 55-85%. Proiectul de HG se va afla în dezbatere publică până pe 9 decembrie, astfel că adoptarea actului normativ este posibilă până la finele acestui an.

ADVERTISEMENT