News

Salarii mai mari și posturi mai multe la Parlamentul European. Sistemul de sinecuri, la fel de bănos ca cel de la București

Funcționărimea din instituțiile europene de la Bruxelles ar putea primi o mărire de salariu, iar numărul angajaților s-ar putea mări.
18.11.2022 | 13:45
Salarii mai mari si posturi mai multe la Parlamentul European Sistemul de sinecuri la fel de banos ca cel de la Bucuresti
Creștere salarială pentru angajații PE/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La Bruxelles, se poartă negocieri între conducerea instituțiilor europene – Parlamentul European și Comisia Europeană – și sindicaliștii funcționarilor europeni privind o eventuală creștere salarială, scrie Politico.eu. La o înțelegere s-ar putea ajunge în cursul zilei de vineri, dar o majorare de aproape 7% este socotită ca foarte probabilă.

Comisia Europeană: „Puterea de cumpărare a scăzut”

Negocierile se poartă în contextul în care în Belgia au loc greve de amploare, generate de scumpirile care au redus puterea de cumpărare. În paralel, angajații PE sau CE cer și ei mai mulți bani, deși veniturile lor sunt oricum consistente, iar taxele pe care le plătesc sunt cu mult sub cele pe care trebuie să le achite un salariat din Belgia.

ADVERTISEMENT

Salariul mediu în Belgia este de 3.800 de euro însă nu mai puțin de 52,6% din acesta este oprit de stat pentru taxe. În schimb, un funcționar european debutant care lucrează la Bruxelles are un salariu de 2.000 de euro, iar oficialii europeni de prim rang primesc între 19.500 și 22.000 de euro, la care se adaugă și diverse beneficii precum indemnizația lunară de expatriere. Din salariul de bază, doar până în 30% reprezintă impozit plus contribuția la fondul de pensii.

Potrivit publicației citate, funcționarii europeni vor primi aproape 7% în plus la salariu: 4,4% este reprezentată de o ajustare în funcție de inflația din perioada iulie 2021-iulie 2022, la care se adaugă o majorare de 2,5% pentru o majorare care a fost anulată în timpul pandemiei de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Chiar și cu această majorare, Comisia Europeană susține că funcționarii europeni și-ar pierde 12% din puterea de cumpărare pe care o aveau în anul 2004. „Instituțiile europene își pierd atractivitatea ca angajator, lucru care este arătat de scăderea numărului de candidați pentru posturi UE într-un număr de state membre”, se arată într-o declarație a Comisiei Europene remisă Politico.

Surse diplomatice susțin că o creștere mai mică ar putea duce la o serie de acțiuni în instanță ale angajaților. În consecință, ar trebui aprobată majorarea de 7% urmând ca CE să propună un cadru legislativ prin care să elimine pe viitor indexările automate anuale.

ADVERTISEMENT

Parlamentul European vrea să facă angajări

Lucrurile sunt însă complicate de faptul că Parlamentul European a cerut în vara acestui an mai mulți bani și suplimentarea numărului de funcționari, ceea ce a provocat nemulțumirea Consiliului Uniunii Europene, for în care sunt reprezentate guvernele țărilor membre, pe motiv încetinirea creșterii economice și creșterea prețurilor nu justifică o asemenea măsură.

Comisia Europeană și Parlamentul European au cerut o suplimentare de 1,6 miliarde euro pentru a face față crizei energetice și pentru finanțarea tranziției verzi și celei digitale. La acestea se adaugă înființarea a încă 52 de posturi de funcționari și 116 de asistenți parlamentari, pe lângă cei peste 8.000 de angajați pe care Parlamentul îi are în momentul de față.

ADVERTISEMENT

Un oficial al Parlamentului a respins acuzațiile că PE ar vrea să cheltuiască mai mult decât o face deja. Potrivit acestuia, Legislativul de la Bruxelles ca returna statelor UE 7 miliarde de euro, bani necheltuiți în 2021. De asemenea, cele 52 posturi create în domeniul securității cibernetice ar aduce beneficii tuturor instituțiilor europene. În plus asistenții parlamentari ar urma să fie plătiți din sumele forfetare care se acordă europarlamentarilor.

Chiar și așa, Consiliul UE rămâne neconvins. Astfel, suplimentarea posturilor în domeniul securității cibernetice ar fi mai oportună la Comisia Europeană, iar cele 7 miliarde ar fi fost returnate oricum statelor membre, indiferent de ce ar fi hotărât Parlamentul.

Este ca și cum Parlamentul ți-ar fura ceasul, l-ar împacheta ca un cadou, l-ar pune sub bradul de Crăciun și apoi ți-ar cere să-i mulțumești de față cu toată familia”, a declarat un diplomat de la Bruxelles.

Ca și în cazul Parlamentului român, și în forul de la Bruxelles, sistemul de beneficii a fost extins de la europarlamentari și la funcționarii cu care aceștia lucrează. Astfel, funcționarii parlamentari de la București beneficiază de pensii speciale, însă acest sistem a fost calchiat după cel deja existent la Bruxelles. Pensiile speciale pentru funcționarii de la Bruxelles sunt achitate de guvernele țărilor de origine, ceea ce explică reticențele Consiliului UE față de suplimentarea acestor acestor posturi.

ADVERTISEMENT