News

Salarii pompieri în 2023, în România. Pentru câți bani își riscă viața eroii care se luptă cu flăcările

Salarii pompieri în 2023 în România. Cât a ajuns să câștige un pompier care își riscă zilnic viața în lupta cu flăcările.
15.03.2023 | 09:28
Salarii pompieri in 2023 in Romania Pentru cati bani isi risca viata eroii care se lupta cu flacarile
Salarii pompieri în România anului 2023. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Salarii pompieri în 2023, în România. Pompierii sunt, alături de IT-iști, singurii din România care au parte de o încredere foarte mare din partea populației. Conform unui sondaj de opinie, 91% dintre români au încredere în pompieri, urmați de IT-iști (77%) și ingineri (69%). Politicienii se bucură, comparativ, de doar 6% încredere din partea oamenilor.

Salarii pompieri în 2023, în România

În aceste condiții multă lume se întreabă ce salarii au acești eroi care se luptă zilnic cu flăcările și își riscă viața pentru a salva bunurile altora. Pentru a ajunge pompier e nevoie de o instrucție de doi ani în școlile de profil, însă salariul diferă în funcție de nivelul de experiență și specializarea aleasă.

ADVERTISEMENT

Cert e că un pompier începător nu câștigă foarte mulți bani. În funcție de grad, aceștia primesc 1.100 de lei net sau 2.800 de lei net, însă maximul e obținut doar de un subofițer într-o unitate din București sau Cluj, conform datelor ISU Cluj sau ISU București. Acestor sume li se adaugă diverse sporuri, însă în medie un pompier începător poate să lucreze doar pe salariul minim pe economie, în jur de 1.800 de lei.

“Nu am un motiv anume pentru care am ales meseria asta, a fost o decizie mai degrabă de moment, influenţată într-o anumită măsură şi de fratele meu, care a urmat aceeaşi carieră profesională. Fac asta de aproape opt ani şi îmi place tot mai mult. Nici o intervenţie nu seamănă cu alta. Este greu însă, încă este ciudat să intri acolo de unde toată lumea fuge”, mărturisește Sandu, pompier în vârstă de 29 de ani din Capitală.

ADVERTISEMENT

Potrivit RTV, în 2023 un pompier subofițer câștiga undeva între 1.661 lei net și 3.585 lei net, iar după aproximativ 5 ani de zile pompierii pot ajunge la aproximativ 3.600 de lei salariu. Pompierii lucrează 42 de ore pe săptămână, în ture de zi și noapte pentru a acoperi 24 de ore de serviciu.

Subofițerii au cea mai grea meserie dintre toate, pentru că ei sunt cei care sting incendiile, pleacă pe teren cu echipaje SMURD pentru descarcerare sau ajută în caz de inundații și alunecări de teren. Majoritatea au terminat școala de subofițeri de Pompieri şi Protecţie Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldeşti din judeţul Prahova, potrivit RTV.

ADVERTISEMENT

După ce au intrat în sistem pompierii pot urma diverse cursuri de specializare în diverse arii diferite cum ar fi alpinismul sau scufundările. Pompierii lucrează în teorie 24 de ore, după care sunt liberi 72, însă majoritatea sunt chemați la serviciu din concediu sau zile libere atunci când e nevoie să ajute într-o urgență, chiar și în altă zonă a țării.

“Este un loc de muncă pe care îl ai şi după ce îţi termini programul, pentru că te pot chema oricând să lucrezi. La un moment dat, când erau inundaţii mari în Moldova, am fost detaşaţi acolo timp de două săptămâni. Noaptea ne odihneam, iar ziua o luam de la capăt”, își aduce aminte Sandu pompierul.

ADVERTISEMENT

Pe lângă subofițeri mai există, desigur, ofițerii, care au patru ani de studiu la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie, Academia Tehnică Militară sau Academia Forţelor Terestre, însă aceștia sunt cei care se ocupă de logistică și supervizează intervențiile. Diferența e, față de subofițeri, că ofițerii pot câștiga lunar 5000-7000 de lei net.

“Este o meserie care ţine de voinţă. Mereu trebuie să fie mai bine, să creşti de la o intervenţie la alta şi să fii mulţumit că ai putut să îi ajuţi pe cei care te solicită sau care au nevoie de ajutor. Fiecare intervenţie reuşită îmi aduce satisfacţie şi mă face să îmi placă ceea ce fac”, transmite, la rândul său, Daniel, pompier cu grad de ofițer în vârstă de 28 de ani, angajat în județul Harghida ca membru SMURD.

ADVERTISEMENT
Tags: