News

Salarii și pensii mai mari, putere de cumpărare redusă! Ce se întâmplă cu nivelul de trai al românilor

21.08.2019 | 18:07
Salarii si pensii mai mari putere de cumparare redusa Ce se intampla cu nivelul de trai al romanilor

Salarii și pensii mai mari, putere de cumpărare redusă! Cam așa s-ar traduce ceea ce se întâmplă în zilele noastre în România. Practic, reuşim să achiziționăm mai puține, deși avem mai mulți bani în buzunare. În realitate cheltuim mai mult pentru același coș de cumpărături comparativ cu anii precedenți. Se întâmplă toate acestea din cauza creșterile salariale făcute din pix, necorelate cu productivitatea și care au dus la inflație. De altfel, România este țara cu cea mai mare rată a inflației anuale din Uniunea Europeană.

Salarii și pensii mai mari, putere de cumpărare redusă!

Exemplu concret – dacă în 2015 cumpăram un kilogram de cartofi cu 1,70 lei, anul acesta cu aceeași sumă abia ne mai permitem 680 de grame. Pentru că, deși ne bucurăm pe o parte că avem un plus de bani în portofel, pe de alta observăm că nu ne permitem mai mult. Traiul nostru a devenit mai scump fără să schimbăm calitatea. „Nu înseamnă nimic, crește paralel cu prețurile, așa că în cel mai bun caz e la fel. În cel mai bun caz, dar nu sunt convinsă. Am impresia că mă socotesc la fel de strâns”, a precizat o femeie

„Mult mai puțin cumpărăm, nu mai au valoare banii. E foarte mare diferența, foarte, foarte mare! Mai mult cumpăram, mai mult, că făceam suc de roșii, făceam mai multe. Acum suc de roșii nu fac, zacuscă nu mai fac”, a mai spus aceasta completată de Bogdan Glăvan, economist de meserie. „Așa putem să ne dăm seama de impactul inflației: mâncăm mai scump decât mâncam în 2015, când TVA-ul a scăzut de la 24 la 9%.

Salarii și pensii mai mari, putere de cumpărare redusă! Cumpărături
Românii cheltuie mai mulți bani pentru produse mai puține față de alți ani. Sursa foto – facebook

Ce se întâmplă cu nivelul de trai al românilor

Degeaba avem noi pe hârtie salarii cu două zero-uri în plus sau cu mai multe cifre dacă nu putem cumpăra mai multe produse. Există și factori care țin de ofertă, de condițiile de producție. De asemenea, mai sunt și diverse conjuncturi de piață care țin de bolile care afectează zootehnia sau agricultura, de secetă, de condițiile meteo și așa mai departe.

Foarte important pentru întreaga societate este că toate prețurile, prețurile în ansamblu, prețurile bunurilor de consum au crescut masiv în ultimii ani și atunci nu mai putem pune acest lucru pe seama unei cutare conjuncturi de piață, ci pe seama faptului că a fost o politică intenționată”

 

 

 

Tags: