News

Câți bani câștigă un șofer de autobuz STB în comparație cu un conductor Metrorex

12.08.2019 | 18:58
Ce salariu are un conductor de metrou, în comparație cu cel al șoferilor STB *foto: colaj Fanatik

Conductorii de metrou și șoferii de la STB sunt două dintre categoriile de funcționari cu cele mai mari responsabilități din instituțiile bucureștene. Cu toate acestea, salariile diferă destul de mult între cele două categorii. Astfel, șoferii de pe autobuz au o leafă lunară care ajunge la jumătate din cea a conductorilor de metrou.

Salarii conductorilor de metrou sunt extrem de generoase

Astfel, la sfârșitul anului 2018, când se punea problema unei greve la metrou, a apărut în spațiul public și salariile pe care le încasează angajații Metrorex. Ministrul Transporturilor a fost cel care a prezentat faptul că salariile la metrou sunt de 7.300 de lei pentru personalul tehnic, de 8.000 de lei pentru mecanici şi de 5.300 de lei pentru personalul care lucrează noaptea, a dezvăluit ministrul. De asemenea, la salarii se adaugă tichetele de masă de 12 lei/zi, o reducere de 75% la biletele de tren, 75% la abonamente, permis pentru șase călătorii CFR și o reducere de 99% la cazare la hotelul Zamora din Bușteni.

Nu ar trebui să ne mire aceste sume, întrucât potrivit bugetului de venituri și cheltuieli al companiei Metrorex, cheltuielile de natură salarială pentru cei 4.560 de angajați de la metrou se ridică la circa 393 de milioane de lei din bugetul de 427 de milioane!

Ce salariu are un conductor de metrou, în comparație cu cel al șoferilor STB
Ce salariu are un conductor de metrou, în comparație cu cel al șoferilor STB *foto: hepta.ro

Cum se compară salariile șoferilor STB cu cele ale conductorilor de metrou

Potrivit unui raport al Autorității Municipale de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP), citat de bucurestifm.ro, salariile din STB pălesc în comparație cu cele de la Metrorex. Astfel, salariul de încadrare al unui șofer sau al unui vatman este de 3.200 de lei lunar. Acesta poate ajunge și la 3.700 lei pe lună, net, cu ore suplimentare și weekenduri lucrate.

Șoferii STB beneficiază și de un spor de noapte de 25%, spor de sărbători legale de 100%, spor pentru ore suplimentare 100% – 150%, spor de vechime între 5% – 25%, spor de conducere în valoare de 16% – 18%, o primă anuală care reprezintă echivalentul unui salariu, primă de Paşti, Crăciun de 500 de lei, primă de vacanţă reprezentând 80% din salariul lunar, primă pentru naşterea unui copil, în valoare de 1.850 lei și de primă pentru şoferi constând în 3 zile în plus de concediu anual.

Salariul nu este însă garantat. Totul depinde de cât de mult lucrează șoferii. Astfel, dacă aceștia rămân în autobază sau în depou nu primesc salariul, chiar dacă autobuzul ori tramvaiul sau troleibuzul sunt defecte, fără vina lor, susțin reprezentanții Sindicatului Transpublic din cadrul Societății de Transport București.