News

Salariile angajaților nu vor mai fi confidențiale. Angajatorii au noi obligaţii, după decizia votată de Parlamentul European

Salariile angajaților nu vor mai fi confidențiale, potrivit unei decizii a Parlamentului European, menită să elimine discriminarea între angajați din partea angajatorului.
31.03.2023 | 09:24
Salariile angajatilor nu vor mai fi confidentiale Angajatorii au noi obligatii dupa decizia votata de Parlamentul European
Salariile angajaților nu vor mai fi confidențiale. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Salariile angajaților nu vor mai fi confidențiale, potrivit unei decizii a Parlamentului European. Directiva îi va obliga pe angajatori să divulge angajaților informații despre remunerația colegilor care sunt încadrați în aceeași categorie de activitate profesională.

Salariile angajaților nu vor mai fi confidențiale

Legislația prevede ca toate companiile din Uniunea Europeană să ofere angajaților informații care să le permită să compare salariile și să expună eventualele diferențe de remunerare, în special între femei și bărbați.

ADVERTISEMENT

Mai mult, angajatorii nu vor mai avea dreptul să introducă în contract clauze de confidențialitate referitoare la salarii. Așadar, oamenii vor avea dreptul să-și dezvăluie salariul sau să solicite informații despre aceeași categorie sau alte categorii de remunerare a lucrătorilor.

”Angajații și angajatorii vor avea dreptul să primească informații clare despre nivelurile de salarizare individuale și medii defalcate în funcție de gen, potrivit unui comunicat al Parlamentului European. Nu ar trebui să existe clauze contractuale prin care angajaților să le fie interzis să își dezvăluie salariul sau să solicite informații despre aceeași categorie sau alte categorii de remunerare a lucrătorilor”, este precizat în comunicatul de presă al Parlamentului European, conform RTV.

ADVERTISEMENT

Atunci când un angajat e de părere că nu s-a aplicat principiul egalității de remunerare și se sesizează instanța de judecată, angajatorul va fi obligat de lege să demonstreze că nu a existat nicio discriminare de niciun fel între angajatori.

Directiva a fost adoptată cu 427 de voturi pentru, 79 împotrivă și 76 de abțineri și prevede clar ca salariile să fie neutre din punct de vedere al genului. Mai mult, procesele de recrutare să se desfășoare într-un mod nediscriminatoriu și transparent.

ADVERTISEMENT

Dacă raportarea salariilor indică o diferență de remunerare între femei și bărbați de cel puțin 5%, angajatorii vor fi obligați să facă o nouă evaluare a salariilor. Angajatorii care vor încălca aceste norme vor risca penalități și amenzi care vor fi stabilite ulterior de autorități. Mai mult, un angajat care a suferit un prejudiciu va avea dreptul să ceară despăgubiri. Totodată, discriminarea multiplă și drepturile persoanelor non-binare au fost incluse în domeniul de aplicare al noilor norme.

”Am obținut nu doar introducerea unor măsuri obligatorii pentru a elimina diferențele de remunerare între femei și bărbați, ci și ca toți cetățenii Uniunii să beneficieze de noi drepturi, de recunoașterea situației în care se află și de protecție împotriva discriminării salariale. Persoanele non-binare au același drept la informare ca bărbații și femeile.

ADVERTISEMENT

Sunt mândră că, prin această directivă, am definit pentru prima dată discriminarea multiplă în legislația europeană și am inclus-o drept circumstanțe agravante atunci când se stabilesc sancțiunile”, a declarat Samira Rafaela (Renew Europe), reprezentantă din Comisia pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen.

”De-a lungul timpului, munca femeilor a fost subevaluată și prost plătită, iar prin această directivă facem un pas important pentru a asigura o remunerare egală pentru o muncă de valoare egală. Sunt foarte mândră că Parlamentul a reușit să extindă domeniul de aplicare, să întărească rolul partenerilor sociali și să asigure drepturi individuale și colective solide”, a explicat, la rândul său, și Kira Marie Peter-Hansen (Verzi/ALE), din Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale. Noile reguli vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicare, după ce acordul va fi aprobat oficial de Consiliul European.

ADVERTISEMENT