News

Salariile angajaților Tarom vor fi tăiate cu 20%. Oamenii vor lucra prin rotație

Tarom va reduce salariile angajaților cu 20%. Oamenii vor lucra doar patru zile pe săptămână, prin rotație.
30.06.2021 | 16:02
Salariile angajatilor Tarom vor fi taiate cu 20 Oamenii vor lucra prin rotatie
ADVERTISEMENT

De la 1 iulie, toți cei aproximativ 1.400 de angajaţi Tarom vor avea un program de lucru redus, de la cinci zile pe săptămână, la patru zile pe săptămână. Acest lucru duce la reducerea salariilor acestora cu 20%.

Decizia a fost a directului general al companiei și ar putea să dureze până la sfârșitul anului. Totuși, în ordinul semnat de pilotul Radu Cătălin Prunariu, noul director general interimar al companiei, se stipulează că măsura ar putea să dureze „până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea activităţii companiei”, transmite Știri pe surse.

ADVERTISEMENT

Salariile angajaților Tarom vor fi tăiate cu 20%. Oamenii vor lucra prin rotație

Inițial s-a anunțat că măsura este valabilă și pentru piloții și personalul tehnic al companiei. Sindicaliștii s-au arătat revoltați.

Totuși, după discuții cu reprezentanții sindicatului, conducerea companiei va publica o listă, până la data de 5 iulie, cu numele angajaților esențiali, de care nu se pot lipsi. Aceștia nu vor avea salariile tăiate și vor munci la program normal.

ADVERTISEMENT

Nu este prima măsură de acest fel adoptată în cadrul companiei. Tarom a înregistrat pierderi însemnate în anii trecuți, înainte de pandemie.

Criza sanitară a contribuit la scăderea traficului aerian și a dus la agravarea situației companiei. În momentul de față, în jur de 150 de angajaţi ai Tarom se află în şomaj tehnic.

ADVERTISEMENT

Revolta sindicaliștilor Tarom

Narcis Paşcu, preşedintele Sindicatului Unit din Tarom, a cerut o discuție urgentă cu reprezentanții companiei. Într-un mesaj transmi conducerii, sindicalistul a subliniat că „șefii și șefuleți” au primit salariile întregi.

„Ca urmare a Deciziei dumeavoastră nr. 73/25.06.2021, transmisă azi către lucrătorii angajați ai Companiei TAROM, Sindicatul Unit TAROM (SUT) prin subsemnatul, va solicită o întâlnire în regim de urgență în vederea discutării următoarelor probleme transmise de angajații RO,” a transmis reprezentatul sindicaliștilor

ADVERTISEMENT

Printre problemele semnalate se numără „lipsa acută de personal din zonele tehnic, operațional, financiar-comercial,securitatea zborului, cargo”, „neacordarea CO cât și a CO suplimentar pt angajații beneficiari ai acestui drept prevăzut în Acordul semnat de ȘUT încă din anul 2020, emiterea Deciziei menționate mai sus fără consultarea sindicatelor (chiar dacă sunt nereprezentative) sau încălcarea Legii 467/2006 privind cadrul general de informare și consultare a angajaților TAROM.”

Sindicaliștii au acuzat și condițiile de muncă din timpul crizei sanitare: „stresul și oboseala acumulată în perioada actualei pandemii Covid-19, când doar angajații din check-in, ticketing, operațional, rampă, securitate, tehnic și zbor au fost supuși riscului de îmbolnăvire fără a primi sporuri sau alte drepturi acordate altor angajați ai instituțiilor de stat”

De asemenea, aceștia au semnalat și „acordarea pe parcursul anului 2020, cât și 2021 a salarizării 5 zile din 5 pt toți cei 195 de șefi și șefuleți din TAROM, în detrimentul angajaților care aduc cu adevărat plusvaloare”.

„Vă transmit că dorim în regim de urgență o întâlnire cu dumneavoastră, deoarece angajații RO au transmis azi pe toate canalele o grămadă de nemulțumiri care pot afecta siguranța și securitatea zborurilor TAROM acum în timp de criză,” se arată în mesajul transmis de Narcis Pașcu conducerii Tarom.

ADVERTISEMENT
Tags: