News

Salariile au crescut față de anul trecut. În învățământ se câștigă mai bine cu peste 7%

Noul raport al Institutului Național de Statistică arată că salariile medii nete din septembrie au fost mai mari decât în aceeași lună a anului trecut cu aproape 6%. În învățământ creșterile au fost de peste 7%.
11.11.2021 | 11:12
Salariile au crescut fata de anul trecut In invatamant se castiga mai bine cu peste 7
ADVERTISEMENT

Raportul INS specifică faptul că au fost creșteri de aproape 1% în luna septembrie față de luna august, fapt ce a ridicat salariul mediu nominal net la peste 3.500 de lei, iar venitul nominal brut la peste 5.700 de lei.

Se câștigă mai bine cu până la 1% în luna septembrie față de luna august

În septembrie 2021, nivelul salariului mediu nominal brut a fost de 5.732 lei, cu 44 lei (+0,8%) în creștere față de luna august 2021, astfel că salariul mediu nominal net a fost de 3.517 lei, în creștere cu 30 lei (+0,9%) față de luna precedentă, a anunțat joi Institutul Național de Statistică.

ADVERTISEMENT

Totodată, cele mai ridicate venituri medii nominale nete au fost obținute în sectorul activităților de servicii în tehnologia informațiilor (care cuprinde activități de servicii informatice), 8.578 lei, în timp ce cele mai scăzute s-au constatat în sectorul hotelier și al restaurantelor, 1.929 lei.

Comparația cu anul 2020

Față de luna septembrie a anului 2020, venitul nominal mediu net a înregistrat o majorare de 5,9%. Pentru luna septembrie 2021, indicele veniturilor reale a fost de 99,6% în comparație cu perioada similară a anului 2020. Pentru luna septembrie 2021, indicele veniturilor reale a fost de 100,1% comparativ cu luna anterioară. În raport cu luna octombrie 1990, indicele veniturilor reale a fost de 223,0%, adică la un nivel identic cu cel din august 2021.

ADVERTISEMENT

Comparativ cu luna august 2021, în luna septembrie 2021, în cele mai multe activități din sectorul economic, nivelul venitului mediu net a fost în creștere față de luna anterioară, ca rezultat al primelor ocazionale (prime acordate trimestrial, anual, de performanțe speciale sau de “Ziua Petroliștilor”), al drepturilor în natură și al sporurilor în bani, al valorilor profitului net și al altor finanțări (printre care vouchere).

Aceste creșteri ale câștigurilor nete medii s-au mai datorat și performanțelor în producție sau unor sume încasate mai ridicate (conform contractelor/proiectelor).

ADVERTISEMENT

Cele mai importante majorări a veniturilor

Cele mai importante majorări ale câștigurilor nete medii la nivelul secțiunii/diviziunii NACE Rev.2 au fost consemnate în următoarele domenii: cu 14,8% în industria cocseriilor și a rafinării produselor petroliere și cu 12,0% în domeniul extracției petrolului brut și a gazelor naturale.

Au câștigat sume mai mari cu 3,5% – 8,5% cei ce lucrează în tipărirea și reproducerea de suporturi înregistrate, în alte activități manufacturiere n.c.a., fabricarea de calculatoare, de produse electronice și de produse optice, prelucrarea și tăbăcirea pieilor ( inclusiv confecționarea de bagaje, genți de mână, harnașamente și articole de încălțăminte; prelucrarea și vopsirea blănurilor), industria prelucrării lemnului, producția de produse din lemn și plută (exceptând mobila, precum și fabricarea de articole din paie și materiale de împletit); între 2,0% și 3,0%. 5% în industria produselor din tutun, producția de textile, confecționarea articolelor de îmbrăcăminte, activități de depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, industria mobilei, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii în domeniul informaticii), fabricarea hârtiei și a articolelor din hârtie, producția de echipamente electrice, industria constructoare de mașini și echipamente n.c.a.p.

ADVERTISEMENT

Scăderi ale câștigului mediu net

Diminuarea câștigului mediu net comparativ cu luna august 2021 s-a produs ca efect al acordării, în lunile precedente, a unor prime cu caracter ocazional (prime de randament trimestriale, anuale sau speciale), a unor drepturi în natură și a unor beneficii în numerar, a unor cuantumuri din profitul net și a altor resurse (printre care și vouchere).

Mai mult, micșorarea câștigurilor nete medii a fost cauzată de scăderea producției, de reducerea încasărilor (aferente contractelor/proiectelor).

Cele mai importante scăderi ale câștigului mediu net

Scăderile cele mai importante ale câștigului mediu net la NACE Rev.2 la nivel de secțiune/diviziune au fost astfel: cu 7,9% în alte industrii extractive și cu 7,2% în intermedierile financiar-bancare (cu excepția operațiunilor de asigurare și a fondurilor de pensii); între 3,0% și 5,5% în activitățile de producere și furnizare de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, construcția de automobile, remorci și semi-remorci, industria metalurgică, industria de telecomunicații, sectorul de transport pe apă; între 1. 0% și 2,0% în sectorul hotelier și al restaurantelor, în silvicultură și exploatare silvică (aici fiind incluse pescuitul și acvacultura), minerit și extracția cărbunelui, reparații, mentenanță și instalare de mașini și echipamente, activități de cercetare și dezvoltare, servicii de colectare și tratare a apelor uzate, servicii de transport aerian.

Câștigurile medii nete în sectorul bugetar

La nivelul sectorului bugetar, câștigurile medii nete au înregistrat o creștere față de luna anterioară în educație (+7,6%), ca urmare a reluării plății cu ora pentru cadrele didactice, precum și în sectorul administrației publice și în cel al serviciilor de sănătate și de asistență socială (+0,5% fiecare).

ADVERTISEMENT
Tags: