News

Salariile bugetarilor reprezintă peste o treime din veniturile statului. România este pe primul loc în UE

21.07.2020 | 14:21
Salariile bugetarilor reprezinta peste o treime din veniturile statului Romania este pe primul loc in UE
ADVERTISEMENT

Statul român cheltuie 35,44% din veniturile încasate din taxe și impozite pentru plata salariilor angajaților din sectorul public, procentaj care plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană din acest punct de vedere, se arată într-o analiză realizată de Profit.ro.

Potrivit datelor pe 2019, România este lider în Uniunea Europeană pentru al treilea an consecutiv la ponderea alocărilor pentru salarii din veniturile obținute din taxe și impozite. În același timp însă, ponderea acestora taxe și impozite în PIB este una foarte redusă.

ADVERTISEMENT

Astfel, cheltuielile pentru salarii au urcat în 2019 la 35,44% din venituri, în creștere față de 34,22% în 2018, creștere cu atât mai semnificativă cu cât s-a înregistrat și o creștere a veniturilor statului.

Numărul bugetarilor în creștere, indiferent de guvernare

O problemă majoră a statului român  este că ponderea în PIB a veniturilor din taxe și impozite este foarte mică, de 31,7%, mult sub media de 46,2% din Uniunea Europeană. În pofida acestui  lucru, ponderea cheltuielilor de natură salarială în PIB de 11,2%, peste media de 10,1% a țărilor Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Toate aceste statistici arată că statul român își plătește angajații mai bine decât o face sectorul privat, sector care trebuie  să achite impozitele din care sunt plătiți bugetarii.

Potrivit Profit.ro, cheltuielile salariale sunt socotite cheltuieli rigide deoarece sunt dificil de redus pe termen scurt, situație în care statul are probleme mari să le finanțeze, cum impact direct asupra deficitului bugetar.

ADVERTISEMENT

Mai mult, problemele sunt amplificate de faptul că numărul salariaților este în continuă creștere, cu o presiune din ce în ce mai intensă asupra finanțelor publice. Astfel, de la preluarea guvernării de către PNL, numărul bugetarilor a crescut cu 10.551. Jumătate dintre angajări au avut loc în luna februarie, în mare parte din cauza angajărilor în sistemul sanitar.

Însă pentru intervalul noiembrie-ianuarie, media lunară a angajărilorr a fost de 1.761. Media este mai mare decât cea a angajărilor făcute în timpul guvernării PSD, de 1.336, și care totalizează 45.423 de oameni.

ADVERTISEMENT