News

Salariile bugetarilor vor scădea. Se plafonează și sporurile

Salariile bugetarilor ar putea scădea în România. În plus, se plafonează și sporurile. Anunțul vine de la ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
01.05.2023 | 07:30
Salariile bugetarilor vor scadea Se plafoneaza si sporurile
Salariile bugetarilor ar putea scădea. Sporurile se plafonează la 20%. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Salariile bugetarilor din România ar putea scădea în următorii ani. Acest anunț extrem de neplăcut și de îngrijorător a fost făcut, duminică, de ministrul fondurilor și proiectelor europene, Marcel Boloș.

Salariile bugetarilor ar putea scădea. Sporurile se plafonează la 20%

Luna trecută, când în spațiul public s-a dezbătut intens tema legată de gaura din buget, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene a adus în discuție situația salariilor din sectorul public.

ADVERTISEMENT

Pe 8 aprilie, chiar înainte de sărbători, Marcel Boloș făcea un anunț care le dădea fiori românilor. El spunea că veniturile bugetarilor ori trebuie scăzute, ori trebuie redus numărul bugetarilor.

Acum, la trei săptămâni de la acea declarație, ministrul din Cabinetul Ciucă vorbește din nou despre situația veniturilor angajaților la stat. Marcel Boloş a anunţat, duminică seara, că veniturile angajaților de la stat vor scădea. Se va întâmpla asta după ce sporurile vor fi plafonate la 20% din salariul de bază.

ADVERTISEMENT

Vorbim de o măsură care urmează a fi implementată prin noua lege a salarizării negociată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). ”Avem procentul de 20 maxim bugetarilor, avem maxim.

Putem să avem o sută de sporuri, poate este un exemplu deplasat, vom avea un plafon la salariu de bază, nu la fondul de salarii. Aici s-a dat mandat din partea Guvernului să încercăm la cheltuielile cu salariile, nu știu cum vom reuși”, a spus Boloș duminică seară, la Realitatea Plus.

ADVERTISEMENT

Marcel Boloș: ”Nu vreau să bulversez, dar trebuie revizuit numărul de bugetari”

Vineri, ministrul investițiilor și fondurilor europene a vorbit și despre concedieri. Acesta este un al doilea scenariu, după cel legat de reducerea salariilor bugetarilor.

”Scenariul doi constă în revizuirea numărului de bugetari. Acest scenariu trebuie asumat politic, este o decizie de coaliție. Va trebui să fie o reducere semnificativă a indicatorului legat de cheltuielile cu salariile. Nu vreau să bulversez pe cei din sectorul public, dar e o realitate reforma, e scrisă negru pe alb în PNRR”, a declarat Marcel Boloș, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Ministrul a mai punctat că acest scenariu trebuie asumat politic și decis de coaliţia de guvernare. ”Nu ne putem ascunde, nu este o poziție lăudabilă. Nu știu dacă supraimpozitarea se poate aplica doar bugetarilor, este o chestie de drept constituțional”.

ADVERTISEMENT
Tags:
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Cornel Dinu, tot mai rău. „Nu mai iese din casă, s-a izolat de...
Cornel Dinu, tot mai rău. „Nu mai iese din casă, s-a izolat de oameni și parcă își dorește sfârșitul”
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din...
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din România unde soarele "răsare" de două ori: "Fascinant"
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Tesla de Cluj, mașina electrică românească de lux. Autonomie de 300 de km...
Tesla de Cluj, mașina electrică românească de lux. Autonomie de 300 de km şi viteză de 120 km/h
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt...
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt de «poftă», nu au gustul celor de iunie. Mai mult, ce găsești acum pe tarabă sunt din import”
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”