News

Salariile profesorilor din învățământul preuniversitar, majorate cu 25% din venitul minim pe economie. Propunere USR

Politicienii români vin cu noi propuneri legislative pentru majorări de venituri. USR dorește ca salariile profesorilor din învățământul preuniversitar să fie majorate cu 25% din venitul minim pe economie.
13.04.2022 | 17:01
Salariile profesorilor din invatamantul preuniversitar majorate cu 25 din venitul minim pe economie Propunere USR
Inițiativă USR: Salariile de bază pentru personalul din învățământul preuniversitar, majorate cu 25% din salariul minim. Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

După pachetul ”Sprijin pentru România” anunțat de coaliția PNL-PSD-UDMR, o altă inițiativă, de această dată a opoziției, ar putea aduce măriri salariale pentru o parte dintre români.

Inițiativă USR: Salariile profesorilor din învățământul preuniversitar, majorate cu 25% din salariul minim

În cursul acestei săptămâni, parlamentari ai USR au inițiat o propunere legislativă care asigură creșterea cu 25% din salariul minim a tuturor salariilor de bază pentru personalul din învățământul preuniversitar.

ADVERTISEMENT

Mișcarea opoziției vine la două zile după pachetul de măsuri sociale anunțat de coaliția PSD – PNL – UDMR, care acordă ajutoare financiare diverselor categorii sociale, de la pensionari la fermieri, elevi sau antreprenori.

USR anunță, într-un comunicat, că demersul legislativ a fost inițiat pentru ”a opri exodul și a încuraja încadrarea tinerilor. Salariile de bază ale debutanților cresc practic cu peste o treime”.

ADVERTISEMENT

”Dacă ne dorim să avem o societate în care educaţia este performantă, absolvenţii să poată fi primiţi cu uşurinţă în piaţa forţei de muncă, elevii şi copii să nu mai plece din ţară, dacă ne dorim să putem avea o economie robustă, inovativă, cu randament ridicat şi valoare adăugată crescută, atunci avem nevoie de învăţământ puternic şi avem nevoie să regândim statutul cadrului didactic, statutul profesorului român. Anul 2022 este un an bornă pentru o suită de modernizări care vor pune bazele învăţământului pe următorii 10 ani.

Discutăm de o nouă structură de an şcolar, discutăm de o nouă formă de evaluare a elevilor din învăţământul preuniversitar, discutăm despre posibil o nouă lege a educaţiei, despre viziunea România educată, discutăm despre jaloane PNRR şi posibilitatea de a absorbi 3,6 miliarde de euro în acest domeniu”, a spus senatorul USR, Ștefan Pălărie, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

USR: Vrem ca un profesor debutant să ajungă de la un venit de 1.985 de lei la 2.715 lei

Reprezentanții USR spun că, dacă această măsură va fi aprobată, un profesor debutant ar ajunge la un salariu minim net de 2.715 lei, mult mai mare decât 1.985 de lei cât primește în prezent.

”De unde izvorăşte această propunere? Ne dorim ca niciun cadru didactic debutant să nu mai obţină o sumă, ca salariu net, sub coşul minim de consum pentru o persoană adultă singură. Astăzi un cadru didactic debutant obţine doar 1.985 de lei net, conform grilei de salarizare aflate în vigoare.

ADVERTISEMENT

Noi propunem de fapt translatarea acestei grile cu 25% din salariul minim, ceea ce va duce un cadru debutant la 2.715 lei, cu câţiva lei peste coşul minim de consum.

Credem că nu putem avea un sistem de învăţământ atrăgător pentru tineri şi performant dacă nu asigurăm tuturor celor care predau un salariul, aş spune, minimal decent, cu siguranţă nu suficient”, a spus și senatorul Irineu Darău.

ADVERTISEMENT