News

Salariile românilor au crescut în 2021. Vestea proastă e că și inflația s-a mărit

Institutul Național de Statistică a anunțat că salariile românilor au crescut în 2021. Statisticienii au dat, însă, și o veste proastă. S-a mărit și inflația
13.01.2022 | 11:23
Salariile romanilor au crescut in 2021 Vestea proasta e ca si inflatia sa marit
ADVERTISEMENT

Salariile românilor au crescut în 2021. Anunțul a fost făcut joi, 13 ianuarie, de Institutul Național de Statistică, într-un comunicat de presă. Reprezentanții INS au dat, însă, și o veste proastă. Aceștia au precizat că s-a mărit și inflația.

Salariile românilor au crescut în 2021. Vestea proastă e că și inflația s-a mărit

Noi statistici din piața forței de muncă au fost publicate joi, 13 ianuarie, de Institutul Național de Statistică.

ADVERTISEMENT

Specialiștii în statistică au anunțat că salariile românilor au crescut în 2021.

“În luna noiembrie 2021, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.944 lei, cu 171 lei (+3,0%) mai mare decât în luna octombrie 2021″, au precizat reprezentanții INS.

Și salariul net în luna noiembrie a anului trecut a înregistrat o creștere comparativ cu luna precedentă. Acesta a fost de 3.645 de lei, mai mare cu 101 lei față de cel din octombrie 2021.

ADVERTISEMENT

Românii nu au putut, însă, să se bucure prea mult de aceste creșteri, deoarece nici nu au fost simțite în buzunar, din cauza măririi inflației. În luna noiembrie 2021, când au crescut salariile, inflația a fost de 7,8%.

În ce domenii au crescut salariile în 2021

Cele mai mari creșteri ale salariului net, de 29,3%, au fost înregistrate în silvicultură și exploatare forestieră, inclusiv pescuit și acvacultură.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în domenii precum fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi a semiremorcilor, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, fabricarea echipamentelor electrice și extracţia minereurilor metalifere creșterile salariului net au fost între 10,5% și 19,5%.

În plus, și în fabricarea produselor din tutun, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, precum și fabricarea altor mijloace de transport creșterile salariului net au fost între 5% și 9,5%.

ADVERTISEMENT

Potrivit reprezentanților INS, aceleași procente au fost raportate și în domenii precum fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei sau prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea produselor textile, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii).

Au fost și domenii în care creșterile au fost ceva mai mici. Vorbim despre fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de poștă şi de curier, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe). Aici, creșterile au fost de doar 3 – 5%.

Aceleași procente de creștere a salariului net au fost raportate și în fabricarea de mobilă, cercetare-dezvoltare, alte activităţi de servicii, transporturi pe apă, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului.

În ce domenii au scăzut salariile în 2021

Dacă în multe domenii salariile au crescut, INS a precizat că au fost și scăderi ale câștigurilor salariale în câteva sectoare de activitate.

Potrivit statisticilor, cele mai mari scăderi au fost în industria metalurgică, cu 7,9%.

De asemenea, în domenii precum transporturi aeriene, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, telecomunicaţii, hoteluri şi restaurante au fost înregistrate scăderi între 1,5% și 2,5%.

ADVERTISEMENT
Tags: