News

Salariile românilor au fost afectate de pandemie. Cu cât au scăzut, în medie, veniturile în această perioadă

11.06.2020 | 15:31
Salariile romanilor au fost afectate de pandemie Cu cat au scazut in medie veniturile in aceasta perioada
ADVERTISEMENT

Salariile românilor au fost afectate destul de grav de pandemie. Condițiile economice dificile din ultimele luni au făcut ca veniturile cetățenilor să intre pe o pantă descendentă.

Salariile românilor au fost afectate de pandemie. Cu cât au scăzut, în medie, veniturile în această perioadă

În țara noastră, luna aprilie a făcut ca venitul salarial mediu nominal brut să fie de 5201 de lei, cu 185 de lei (-3,4%) mai mic decât în luna martie 2020.

ADVERTISEMENT

Privind salariul mediu nominal net, acesta a ajuns în luna aprilie 2020 la 3182 de lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 112 lei (-3,4%).

În ceea ce privește valorile cele mai ridicate ale câştigului salarial mediu nominal net, acestea s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (7982 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1340 lei), potrivit unui comunicat de presă al INS citat de Mediafax.

ADVERTISEMENT

Indicele câştigului salarial real din România a fost 99,5% pentru luna aprilie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Față de luna martie a acestui an, indicele câştigului salarial real, în luna aprilie 2020 a fost 96,3%.

Întreruperea activităților, una dintre principalele cauze ale scăderii

În comparație cu martie, în luna aprilie, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut faţă de luna precedentă ca urmare a întreruperii/încetării activităţii sau a intrării în şomaj tehnic a multor agenţi economici, a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici, a remunerării parţiale a salariaţilor din unele activităţi economice.

ADVERTISEMENT

Nivelul redus al câştigului salarial mediu net a fost determinat de acordarea în luna precedentă de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mari faţă de medie, din unele activităţi economice.

Domeniile în care s-au înregistrat cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu sunt:

ADVERTISEMENT
  • 29,1% în transporturi aeriene, ca efect al măsurilor determinate de instituirea stării de urgenţă;
  • 22,8% în fabricarea produselor din tutun, ca urmare a acordării de prime ocazionale în lunile precedente;
  • între 12,0% şi 19,0% în fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea de mobilă, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), hoteluri şi restaurante, fabricarea băuturilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, alte activităţi industriale n.c.a., activităţi de spectacole, culturale şi recreative;
  • între 7,5% şi 11,0% în fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice.

Conform sursei citate, cetățenii din mediul urban au fost afectaţi într-o proporţie mai mare de scăderea venitului (36%) faţă de cei care locuiesc în mediul rural (22%). De asemenea, cei cu venituri mici au fost mai afectaţi de micşorarea veniturilor (42%), faţă de 38% dintre cei cu venituri medii şi 25% dintre cei cu venituri peste medie, relevă cercetarea citată.

ADVERTISEMENT
Tags: