News

Câți bugetari din România câștigă mai bine ca președintele Klaus Iohannis? Cifrele oficiale

Klaus Iohannis este președintele României și, teoretic, cel mai important bugetar al țării. Cu toate acestea, Iohannis nu are cel mai mare salariu din sistem.
23.06.2022 | 23:55
Cati bugetari din Romania castiga mai bine ca presedintele Klaus Iohannis Cifrele oficiale
Klaus Iohannis nu este cel mai bine plătit bugetar. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit Antena 3, numărul bugetarilor români cu salarii mai mari decât al președintelui Iohannis este cu adevărat impresionant. Coaliția de guvernare PNL – PSD vrea să schimbe legea și să modifice Codul Fiscal tocmai ca veniturile salariale mai mari decât cele ale lui Iohannis să fie drastic impozitate.

Câți bugetari au salariile mai mari ca și Klaus Iohannis

Momentan, peste 13.500 de persoane care lucrează la stat au avut venituri nete de cel puțin 14.000 de lei în aprilie 2022.

ADVERTISEMENT

Agenția Națională de Administrare Fiscală nu deține o evidență a funcționarilor publici, însă are la dispoziție informații privind veniturile salariale încasate de salariați, astfel cum sunt declarate de către contribuabili prin intermediul declarației 112 (Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate).

Potrivit informațiilor din declarația 112 depusă pentru luna aprilie 2022 de către angajatorii instituții publice (instituție cu personalitate juridică, a administrației publice centrale, locale sau europene, care gestionează resurse financiare publice) a rezultat un număr de 13.588 persoane care au încasat venituri nete egale sau mai mari decât 14.000 lei”, a anunțat ANAF, conform Main News.

ADVERTISEMENT

Potrivit declarației de avere a președintelui Klaus Iohannis, liderul României a realizat în 2020 un venit de 178.391 de lei, adică 14.865 lei pe lună.

Așadar, nu mai puțin de 13.000 de bugetari câștigă cel puțin cât președintele Klaus Iohannis, dacă nu mai mult. Potrivit unui studiu al Wall Street, în România cei mai bine plătiți bugetari sunt cei din învățământul superior universitar, unde salariile pot să ajungă la 90.000 de lei pe lună, bani pe care alți români îi fac într-o viață.

ADVERTISEMENT

Totodată, în administrația publică există șefi de servicii cu salarii de până la 76.000 de lei pe lună. În urmă cu trei ani, presa dezvăluia că Ovidiu Badea primea un salariu de 10 ori mai mare decât al președintelui Klaus Iohannis.

Badea era președinte al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” până la finele lunii decembrie 2019. Salariul lui Badea era de 38.000 de dolari pe lună.

ADVERTISEMENT