Este vorba despre meseria de ospătar, meserie care în România se plătește cu un salariu între 1.300 și 2.600 de lei pe lună în 2023, fără a lua în considerare bacșișul. Potrivit datelor oficiale, chelnerii români pot spera să câștige undeva la 2.500 de lei pe lună într-un local respectabil, iar acest salariu poate fi dublat sau triplat în funcție de clienți.
Cu toate acestea, chelnerii din România nici nu ar visa să ajungă la salariul oferit de un lanț de restaurante din Elveția. Mai exact 12.000 de euro pe lună pentru cei care sunt angajații în restaurantele lui Michel Peclard și Florian Weber. De altfel, în această țară ospătarii câștigă în medie 4.000 de franci elvețieni, conform Antena 3.
Doar că, Michel Peclard și Florian Weber au decis să le ofere procente din profit angajaților, care astfel sunt motivați să tragă tare pentru a avea clienți mulțumiți care să încarce nota de plată. Așadar, ospătarii primesc între 7-8% din totalul încasărilor lunare pe care le are restaurantul, care înseamnă undeva între 8.000 și 12.000 de euro pe lună.
Doar că, de la sine înțeles, ospătarii mai câștigă câteva sute sau mii de euro pe lună din bacșiș. Conform contractului, salariul garantat pentru ospătari e de 3.750 de franci pe lună, însă această cifră poate crește semnificativ în funcție de cât de bine o duce restaurantul în luna respectivă.
În România, probabil cele mai căutate locuri de ospătar sunt pe litoralul românesc pe cursul verii, atunci când tinerii încearcă să-și rotunjească veniturile înainte de a se întoarce la școală sau la facultate. Fie că vorbim de restaurante, cafenele, baruri sau hoteluri, toate sunt la mare căutare în rândul tineretului.
Desigur se pune problema salariului și în acest caz, însă marile stațiuni oferă uneori chiar și variante de 3.000 de lei net, fără bacșișuri, tinerilor care vor să lucreze drept ajutor de ospătar. De menționat că programul e departe de a fi lejer, fiind vorba aici de 6 zile de muncă în intervalul 7 dimineața – 17:00.
Și mai mult, așa cum angajatorii români s-au obișnuit să angajeze muncitori din Asia în diverse domenii, industria Horeca nu face excepție, astfel că tot mai mulți muncitori din Nepal și alte țări asiatice preferă să muncească pe litoralul românesc, pe perioada verii. Și în acest caz salariile minime pe care nepalezii le primesc sunt de aproximativ 3000 de lei net.
Dacă știu cum să se comporte cu clienții, ospătarii pot da lovitura și prin bacșișuri, cum este și cazul lui George, un ospătar al unui local din Mamaia care în 2018 a primit 800 de euro din partea unor clienți mulțumiți. ”Plătește tipul nota, avea cred 10 milioane. Îmi dă 500 de euro, merci, păstrează restul. Ok! Trece juma de oră vine iar mâine seară îmi găsești și mie o masă mai în colț?
Da, da, da, de ce nu? Îmi mai dă 500 de euro și am rămas ceva de genul…da, e bine să fii barman și ospătar, mai faci și bani din chestia asta”, a povestit George pentru Știrile PRO TV, vizibil mulțumit și încântat de această experiență.