Laura Codruța Kovesi a fost votată drept primul procuror-șef european, după negocieri dure care au avut loc între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. Fostul procuror-șef al DNA a primit 17 voturi „pentru” din 22 și l-a depășit astfel pe francezul Jean – Francois Bohnert. Pe lângă lovitura de prestigiu pe care Koveși a dat-o, noua funcție vine și cu un salariu destul de bun.
Cum Kovesi va fi prima care va ocupa o astfel de funcție, nu a existat un model căruia să îi știm fișa de salarizare. Astfel, salariul exact al fostului șef DNA nu este încă cunoscut. Cu toate acestea, cei de la profit.ro au făcut un calcul pe baza prevederilor legislației europene privind angajarea și salarizarea personalului instituțiilor UE. Astfel, calculele privind salariul lui Kovesi în funcția de procuror-șef european pornește de la cifră brută situată între 16.460 și 17.870 euro pe lună.
În funcție de treapta de vechime care i se va acorda (1, 2 sau 3), fosta șefă a DNA ar putea avea, ca procuror-șef european, un salariu net de 13.300, 13.700 sau 14.200 euro pe lună. Pe lângă salariu, Kovesi ar putea să aibă parte și de un decont privind cheltuielile de transport pe ruta București-Luxemburg și retur în valoare totală de circa 1.200 de euro pe an.
Laura Codruța Kovesi era cel mai bine plătit procuror din DNA înainte să fie demisă de guvernul Dăncilă și ministrul Justiției, Tudorel Toader, potrivit documentelor parchetului anti-corupție. Astfel, pentru o vechipe de peste 20 de ani și cu gradația 5, Kovesi primea suma de 26.641 lei pe lună. Ea mai avea parte de un spor pentru condiții grele de muncă, vătămătoare sau periculoase de 3996 lei, spor de risc și suprasolicitare neuropsihologică și spor de confidențialitate de 3498 lei, dar și cu indemnizație lunară pentru titlu de doctor de 950 lei.