News

Salariu minim de 4576 lei pentru cei care au facultate! Propunerea care dă peste cap calculele firmelor

06.07.2019 | 12:22
Salariu minim de 4576 lei pentru cei care au facultate Propunerea care da peste cap calculele firmelor

Proiectul de lege depus recent în Parlament, conform căruia salarizarea angajaților să se facă în funcție de nivelul de pregătire poate aduce dezechilibre majore în rîndul firmelor. Mai concret, odată cu intrarea în vigoare a unei astfel de inițiative, salariul minim pentru absolvenții de studii superioare ar atinge pragul de 4576 lei, dând astfel peste cap toate calculele companiilor private.

Patronii, nemulțumiți de noua propunere legislativă privind salarizarea în funcție de studii

Cu alte cuvinte, noua propunere legislativă prevede ierarhizarea salariilor în funcție de pragul minim pe economie decis de Guvern, respectiva grilă urmând să devină valabilă atât pentru lucrătorii de stat, cât și pentru cei din sectorul privat.

Prezenta lege garantează tuturor salariaților plata unui salariu de bază minim. Cuantumul salariului de bază minim se stabilește prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii” , este textul inițiativei legislative depuse la Senat de ministrul Muncii, Marius Budăi și alți 38 de parlamentari, inclusiv ai formațiunilor politice aflate în opoziție.

Salariul minim brut crește considerbil, pentru angajații cu studii superioare. Sursa foto: digi24
Salariul minim brut crește considerabil, pentru angajații cu studii superioare. Sursa foto: digi24

Salariul minim ar suferi o creștere semnificativă

În momentul de față, salariul minim brut pe economie este de 2080 lei, conform hotărârii de guvern intrată în vigoare anul trecut. În condițiile aplicării noii grile de ierarhizare propuse de ministrul Muncii și ceilalți parlamentari, această valoare va reprezenta nivelul cel mai de jos.

Conform noii grile, muncitorul calificat ar urma să încaseze un salariu minim brut de 2496 lei, în vreme ce pentru angajații care au absolvit studii superioare de scurtă durată, cazul inginerilor, spre exemplu, patronul se va vedea nevoit să ofere un salariu minim brut de 3120 lei. În cazul celor cu studii superioare de lungă durată, saltul ar urma să fie unul semnificativ, întrucât vorbim despre un salariu minim brut de 4576 lei, ceea ce înseamnă că un astfel de angajat ar primi în mână 2677 de lei lunar. Prin urmare, costurile firmelor în cazul angajaților cu facultate plătiți la salariul minim aproape că se vor dubla, odată cu adoptarea legii propuse în Parlament.