News

Salariul minim din România, mai mare decât în SUA și 10 țări UE, la paritatea puterii de cumpărare. Prima hartă a veniturilor din 2022

Eurostat a publicat prima hartă a salariului minim în 2022. Deși în cifre absolute România e încă în urmă, în funcție de puterea de cumpărare o ducem ceva mai bine decât credeam.
31.01.2022 | 17:54
Salariul minim din Romania mai mare decat in SUA si 10 tari UE la paritatea puterii de cumparare Prima harta a veniturilor din 2022
Eurostat a publicat primele date despre salariul minim în UE în 2022. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Salariul minim din România a evoluat, încet dar sigur, în ultimele trei decenii, însă chiar și după atâta timp există o discrepanță foarte vizibilă între țările din zona în care ne găsim și noi și state aflate ceva mai în Occident.

Aceste diferențe au șanse foarte mari să nu fie rezolvate prea curând sau chiar niciodată, însă putem să sperăm în continuare că acest decalaj se va micșora, măcar, în următorii ani și în viitoarele decenii.

ADVERTISEMENT

FANATIK a publicat aici o analiză detaliată referitoare la creșterea salariului minim din România între 1989 și 2021. Privind cele două grafice din articol, se văd cu oarecare ușurință efectele inflației galopante din anii ’90, dar și panta ceva mai lină dată de creșteri după denominare, într-un climat economic ceva mai stabil.

Puterea de cumpărare (echivalent în euro) a crescut și ea de-a lungul timpului. Dacă în 1999 porneam de la un salariu echivalent cu… 27 de euro, anul trecut românii au ajuns la un venit minim echivalent cu 472 de euro.

ADVERTISEMENT

2022 a venit cu o nouă majorare a salariului minim, astfel că acesta a ajuns în prezent la 2.550 de lei brut. Creșterea este de 10,8% față de pragul anterior, iar conform datelor Eurostat, pare că se traduce într-un salariu de 515 euro.

România trece pentru prima dată de pragul salariului minim de 500 de euro

Dacă în 2007, un român avea ocazia să vadă pentru prima dată o bancnotă de 100 de euro prin propriul său salariu, de 115 euro la momentul respectiv, a mai fost nevoie de alți 15 ani să o vadă și pe cea mai valoroasă, anume pe cea de 500 de euro.

ADVERTISEMENT

Suntem pe o poziție mai bună în Uniunea Europeană, având un salariu de 515 euro în 2022? Nu chiar, având în vedere că suntem pe locul trei… din coadă în ceea ce privește valoarea salariului minim.

Trebuie menționat că sunt șase țări din UE în care nu există un salariu minim reglementat, anume Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia. Din cele 21 care rămân, România se află la început de 2022 pe locul 19, sub noi fiind Letonia, cu un salariu minim de 500 de euro ”în cap” și ceva mai jos, la destul de mare distanță, aflându-se Bulgaria. Vecinii de la sud se pot ”bucura” de un salariu minim de 332,34 de euro la începutul lui 2022.

ADVERTISEMENT

Greu de zis dacă, într-adevăr, bulgarii se bucură de acesta, deoarece e același salariu minim de la începutul lui 2021, care și așa crescuse modest în ultimii ani.

Harta Eurostat a salariului minim din 2022 ne arată, la fel ca multe alte hărți similare, fosta linie de demarcație a Cortinei de Fier, exceptându-i însă pe greci, care sunt și ei totuși în zona salariilor mai mici de 1.000 de euro în fiecare lună.

salariu minim romania puterea de cumparare ajustata 2021
Puterea de cumpărare ajustată a salariului minim în UE. Sursa foto: Eurostat.

Cât de bine o duc ceilalți cetățeni din Uniune?

Ungurii câștigă ceva mai bine ca noi, 542 de euro, iar ulterior vin salarii minime de peste 600 de euro: 624 de euro pentru croați, 646 de euro pentru slovaci, 652 de euro pentru cehi, 654 de euro pentru estonieni și 655 de euro pentru polonezi.

Topul continuă apoi cu un nou prag, cel al salariilor de peste 700 de euro, unde se află lituanienii, cu 730 de euro, grecii, cu 774 de euro și Malta, cu 792 de euro.

Portughezii se bucură de un salariu minim de 823 de euro lunar și ei sunt ultimii din UE care au un venit minim pe care îl poți scrie cu doar trei cifre.

Într-o zonă cumva intermediară se găsesc slovenii, care primesc 1.074 de euro lunar, și spaniolii, care câștigă 1.126 de euro în fiecare lună.

Vârful clasamentului este reprezentat de nucleul țărilor occidentale, în care găsim Franța, cu 1.603 euro pe lună, Germania, cu 1.621 euro lunar, Belgia, cu 1.658 de euro lunar, Olanda, cu 1.725 de euro salariu minim și Irlanda, cu 1.775 de euro.

În vârful clasamentului salariului minim, ca de obicei, se găsește Luxemburg, ai cărui cetățeni câștigă cel puțin 2.257 de euro lunar. Aproape de 4,5 ori mai mult decât românii.

România, pe o poziție mai bună după ajustarea puterii de cumpărare

Pentru că aceste diferențe nu se reflectă întru totul în condițiile economice reale, Eurostat a publicat și un grafic suplimentar, care arată veniturile ajustate la paritatea puterii de cumpărare. Având în vedere asta, se observă clar că între primul și ultimul stat diferența reală de venituri nu mai este atât de mare. Ba chiar România face un salt important și intră în jumătatea superioară a clasamentului veniturilor minime din Uniunea Europeană.

salariu minim romania puterea de cumparare ajustata 2021
Puterea de cumpărare ajustată a salariului minim în UE. Sursa foto: Eurostat.

După ce sunt eliminate diferențele de preț, salariul minim ajustat la puterea de cumpărare devine 1.707 euro în Luxemburg și urcă la 604 euro în Bulgaria.

Eurostat arată o delimitare mai simplă acum între veniturile cetățenilor, în funcție de cei care câștigă sub sau peste 1.000 de euro ajustați la puterea de cumpărare. Îmbucurător este că România urcă pe locul 11 în Uniunea Europeană, fiind primul stat membru din categoria a doua, cu un venit real ajustat de 949 de euro.

Poate cel puțin la fel de impresionant ca datele care plasează România într-un context favorabil în Uniunea Europeană sunt cele care fac trimitere către continentul american. Folosind datele ajustate la paritatea puterii de cumpărare, salariul minim din România devine mai mare decât cel din Statele Unite. În vreme ce noi avem un salariu de 949 ajustat la puterea de cumpărare, americanii au doar 920 de euro (salariul minim real din SUA este echivalentul a 1.110 euro).

Toate datele publicate de Eurostat în această cercetare se referă la venitul brut pe care îl poate câștiga un angajat.

ADVERTISEMENT
Tags: