News

Salariul mediu net a crescut masiv în acest an. Domeniul în care a depășit 7.000 de lei pe lună

07.11.2019 | 12:02
Salariul mediu net a crescut masiv in acest an Domeniul in care a depasit 7000 de lei pe luna
ADVERTISEMENT

Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat o statistică care arată că în luna septembrie a acestui an salariul mediu net a crescut în comparație cu aceeași lună a anului anterior. Într-un anumit domeniu salariiile au depășit valoarea de 7.000 de lei pe lună. 

Cât de mult a crescut salariul mediu net anul acesta

Potrivit unor date publicate astăzi, 7 noiembrie, de Institutul Național de Statistică salariul mediu net a crescut foarte mult anul acesta. Așa se face că angajații din domeniul privat care lucrează în activități de servicii în tehnologia informației (IT) au încasat în luna septembrie chiar și 7.000 de lei. La polul opus cele mai mici venituri au fost încasate de salariații care lucrează în domeniul confecționării articolelor de îmbrăcăminte. Aceștia au primit în septembrie un salariu mediu net de 1.762 de lei.

ADVERTISEMENT

„În luna septembrie 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna august 2019 ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau pentru “Ziua petrolistului”), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice”, precizează INS, potrivit incont.ro.

În ce domenii a crescut salariul mediu net

Salariul mediu nominal brut care s-a încasat în luna septembrie potrivit aceluiași raport este de 5.041 de lei. Acesta a crescut cu 60% față de luna august și datorită faptului că angajații au primit prime ocazionale, ajutoare bănești sau bilete de valoare. În comparație cu anul precedent câștigul salarial mediu nominal net a crescut în septembrie cu 14,7%.

ADVERTISEMENT

Cele mai mari creșteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în domeniile care se ocupă cu extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 21,8%, dar și în fabricarea produselor din tutun care a avut o creștere de 17,6%.

Tags: