News

Salariul mediu net în România a crescut cu 32 de lei într-o lună. Domeniul de activitate cu venituri de 12.000 de lei

Potrivit INS, salariul mediu net în România a crescut cu 32 de lei într-o lună. Care este domeniul de activitate cu venituri de 12.000 de lei.
14.06.2024 | 13:23
Salariul mediu net in Romania a crescut cu 32 de lei intro luna Domeniul de activitate cu venituri de 12000 de lei
INS: salariul mediu net în România, mai mare cu 32 de lei. Venituri de 12.000 de lei în IT. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Conform celor mai noi date venite de la Institutul Național de Statistică (INS), salariul mediu net în România a crescut cu 32 de lei într-o lună. Care e domeniul de activitate cu venituri medii de aproape 12.000 de lei.

INS: salariul mediu net în România, mai mare cu 32 de lei. Venituri de 12.000 de lei în IT

Vineri, 14 iunie 2024, Institutul Național de Statistică (INS) a prezentat evoluțiile veniturilor românilor în ultimele luni. Astfel, salariul mediu net a crescut în luna aprilie la 5.217 lei, cu 32 lei (plus 0,6%) faţă de luna martie 2024. Raportat la perioada similară din 2023, vedem o creștere de 14,3%, arată INS.

ADVERTISEMENT

Dacă e să analizăm câștigul salarial mediu brut, acesta a fost de 8.532 lei, cu 30 lei (plus 0,4%) mai mare decât în luna martie 2024. Raportată la inflație, creșterea salarială a fost de 7,9% fată de aprilie 2023 şi de 0,5% fată de martie 2024.

Din același raport INS mai aflăm că, în comparație luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 254,0%, cu 1,4 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna martie 2024.­

ADVERTISEMENT

Dacă la general venitul românilor este mai mare, dacă ne referim strict la sectorul bugetar observăm cum câştigul salarial mediu net a scăzut în aprilie 2024 comparativ cu luna precedentă.

Cele mai importante scăderi sunt în învăţământ (- 1,7%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (- 0,1%). Câştigul salarial mediu net a crescut uşor comparativ cu luna precedentă în administraţia publică (+ 1,4%).

ADVERTISEMENT

În luna aprilie, cele mai mari salarii medii nete din România s-au înregistrat în domeniul IT: 11.971 lei. La polul opus cele mai mici venituri au venit din sectorul fabricării articolelor de îmbrăcăminte: 2.787 lei.

Care au fost cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net

INS mai anunță cele mai importante majorări ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale: 35,5%, respectiv 27,4% în extracţia cărbunelui superior şi inferior.

ADVERTISEMENT

Au fost creșteri între 10,0% şi 16,0% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, extracţia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor.

INS mai punctează că cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net, de 34,6%, s-au înregistrat în sectorul fabricării produselor din tutun.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la...
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la 20 de ani frumoasa Alessia
Alimentele pe care ar trebui să le eviți cu orice preț și care...
Alimentele pe care ar trebui să le eviți cu orice preț și care îți „otrăvesc în mod activ” organismul, conform unui medic cardiolog VIDEO
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare...
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare a tânărului înfiat de patronal FCSB!
Aproape toată ţara intră de la ora 12.00 sub avertizări cod galben şi...
Aproape toată ţara intră de la ora 12.00 sub avertizări cod galben şi portocaliu de furtuni. Ploi, grindină şi vijelii până joi dimineaţă
Ţi se rupe inima! Ce face Leonard Doroftei în fiecare zi când ajunge...
Ţi se rupe inima! Ce face Leonard Doroftei în fiecare zi când ajunge în România! Cum uită că a fost umilit în Ploieşti
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a...
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a fost criticat că este Gay: „Și cu femei, și cu bărbați...”
SENIORII care se pot PENSIONA cu 10 ANI mai DEVREME
SENIORII care se pot PENSIONA cu 10 ANI mai DEVREME
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Medana Oprea, internată de urgență. Ce probleme are soția lui Alin Oprea. ”I-am...
Medana Oprea, internată de urgență. Ce probleme are soția lui Alin Oprea. ”I-am lăsat lui Alin un mesaj vocal, plângând”
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Rezultate admitere liceu 2024. Elevii află, astăzi, dacă au intrat sau nu la...
Rezultate admitere liceu 2024. Elevii află, astăzi, dacă au intrat sau nu la liceul dorit