News

Salariul minim ar putea fi majorat anul acesta. Cu ce procent

Guvernanții intenționează să majoreze salariul minim înainte de finalul anului. FANATIK vă spune cu ce procent
21.09.2021 | 22:32
Salariul minim ar putea fi majorat anul acesta. Cu ce procent
Salariul minim ar putea fi majorat anul acesta. Cu ce procentSursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Luând în considerare creșterile de prețuri, Guvernul ia în calcul majorarea salariului minim înainte de sfârşitul acestui an. Raluca Turcan a anunțat și cu ce procente se ar putea să crească.

Ministrul Muncii a precizat că respectiva majorare trebuie să fie consitentă și simțită. În schimb, patronatele nu sunt de acord cu creșterea de dinainte de 1 ianuarie.

Salariul minim ar putea fi majorat anul acesta. Cu ce procent

„În acest moment suntem în etapa de negociere între patronate şi sindicate, iar Guvernul are propria proiecţie cu privire la capacitatea de susţinere a majorării salariului minim,” a anunțat Raluca Turcan, într-o conferință de presă, la Ploiești.

ADVERTISEMENT

„În mod firesc, majorarea salariului minim se face de la începutul anului. Însă, dacă această situaţie a creşterii preţurilor va evolua negativ, luăm în calcul şi o majorare mai rapidă,” a adăugat aceasta.

Având în vedere că negocierile tripartite sunt încă în derulare, ministrul Muncii nu a putut să spună clar nici cu cât, nici de când.

ADVERTISEMENT

„Aş vrea să ştiţi că s-au făcut până acum solicitări de majorare între 8 şi 12%. Pe mine mă interesează, ca ministrul al Muncii, ca majorarea să fie consistentă şi simţită,” a subliniat demnitarul.

La sfârșitul săptămânii trecute, premierul Florin Cîțu a menționat că se ia în considerare majorarea salariului minim brut cu 8%. Totodată, el a spus că majorarea acestuia s-ar putea produce de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie 2021.

ADVERTISEMENT

Patronatele nu agreează această idee

Radu Burnete, directorului executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, a precizat că ideea nu i se pare cea mai bună. El a explicat că majorarea ar trebui să aibă loc la 1 ianuarie 2022.

Acesta și-a motivat afirmațiile spunând că bugetele de salarii ale companiile internaţionale şi româneşti sunt bătute în cuie. Nu pot face realocări de fonduri după cum doresc ele.

ADVERTISEMENT

Radu Burete a apreciat că mărirea de 8% este una rezonabilă, ținând cont că inflația pare că se va apropia de 5% la finalul acestui an.

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical,  fost de părere că majorarea înainte de sfârșitul anului are ca scop creșterea încasărilor la buget: „devansarea momentului creşterii salariului minim nu este o măsură cu impact social, ci mai degrabă o măsură prin care vrea să facă mai multe venituri pe final de an, pentru că va avea şi cheltuieli suplimentare pentru măsurile de protecţie socială cu consumatorul vulnerabil”, a spus acesta, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri