News

Salariul minim european, o măsură ce are și dezavantaje: „Devine mai eficient să reduci numărul de angajați”. Care este impactul asupra mediului de afaceri

Stabilirea salariului minim pe economie după criterii stabilite de către Uniunea Europeană va crește veniturile multor români, însă pentru alții asta ar putea duce la pierderea locurilor de muncă.
10.06.2022 | 14:34
Salariul minim european o masura ce are si dezavantaje Devine mai eficient sa reduci numarul de angajati Care este impactul asupra mediului de afaceri
Gabriel Biriș (foto) și Adrian Bența cred că salariul minim stabilit de UE poate avea și unele dezavantaje/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit asupra unei directive care prin care se vor stabili criterii unitare de stabilire a salariului minim în fiecare din țările UE. Teoretic, mulți români vor avea de câștigat prin această măsură, însă ea ar putea avea și efecte adverse, potrivit unor experți consultați de către FANATIK.

Adrian Bența: Salariul minim de 3.000 de lei va afecta firmele cu rată mică de profit

Salariul minim european va avea niveluri diferite în statele membre, în funcție de puterea de cumpărare și productivitatea din fiecare țară, însă scopul directivei va fi să stabilească acele criterii prin care toți angajații să aibă un nivel de trai decent. O variantă foarte probabilă este ca nivelul să fie stabilit la cel puțin 50% din salariul mediu brut.

ADVERTISEMENT

În România, nivelul salariului mediu brut folosit la elaborarea bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2022 a fost stabilit la 6.095 lei. Potrivit acestui indicator, salariul minim brut din țara noastră ar urma să crească de la 2.550 lei la 3.048 lei. Astfel, toți angajații cu salariul minim vor ajunge la un nivel similar celor din sectorul construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare. Salariul minim în construcții a fost fixat la 3.000 de lei în anul 2019, iar un nivel similar a intrat în vigoare de la 1 iunie și pentru angajații din domeniul agro-alimentar.

Consultantul fiscal Adrian Bența spune că majorarea salariului minim în România nu este spectaculoasă, dar mediul de afaceri va fi afectat în mod diferit de aceasă măsură. „Orice creștere de cheltuieli va afecta pe patronii respectivi, dar depinde cât de mult, de ratele de profit ale companiilor respective. Sunt firme care au rate mici de profit și atunci va fi greu de suportat și sunt altele care sunt paravan: salariile minime ca să fie încadrare în muncă și pe lângă asta se mai dau niște bani (…) Nu neapărat drepturi de autor, sunt și alte surse mai puțin fiscalizate, precum dividendele patronului. Deci depinde foarte mult de domeniul de activitate și de cât de mult profit are o companie”, a declarat Adrian Bența.

ADVERTISEMENT

Gabriel Biriș: Șomaj mai mare la forța de muncă necalificată

Gabriel Biriș, avocat de business și fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe, crede că majorarea salariului minim ar putea avea consecințe negative în cazul unor angajați care ar putea să-și piardă locul de muncă.

Sunt sectoare cu valoare adăugată foarte mică, gen oameni care lucrează în curățenie, oameni care lucrează în pază, oameni care lucrează în retail, la depozite… Sunt sute de mii dacă-i aduni. În momentul în care ridici salariul minim devine dintr-odată mai eficient să reduci numărul de oameni și să pui mașini la lucru, cum ar fi pentru curățenie. Asta probabil va crea niște probleme în zona de muncă slab calificată care, din păcate, în România este prea multă”, a precizat Gabriel Biriș.

ADVERTISEMENT

Eu am un apartament pe care îl închiriez și la un moment dat am primit un mail de la administrator să votăm – atunci când crescuse repede, de vreo două-trei ori, salariul minim – să renunțăm la trei paznici și să punem camere”, a exemplificat avocatul.

Gabriel Biriș susține că politicienii din România s-au folosit de majorările salariului minim pentru a obține bani pentru buget, cu toate că acest lucru ar constitui o restrângere a libertăților economice. „Știi sigur câți bani iei în plus la buget atunci când mărești salariul minim că nu e ca și cum te aștepți să crească salariile în urma unor măsuri pe care le iei. Nu, tu determini creșterea salariului minim. Eu nu sunt deloc favorabil măsurilor astea care limitează până la urmă libertățile economice, iar salariul minim este una dintre ele”, a conchis Gabriel Biriș.

ADVERTISEMENT

Mărirea salaruiul minim ar putea avea impact asupra veniturilor a circa 20% din angajații din România întrucât, potrivit datelor oficiale, în 2021 erau aproape 1,3 milioane de români care erau plătiți cu salariul minim pe economie.

ADVERTISEMENT
Tags: