News

Salariul minim în toate industriile legate de producția de alimente, 3.000 de lei. Ce alte măsuri ar putea anunța luni Guvernul

Salariul minim în toate industriile legate de producția și stocarea de alimente va fi de 3.000 de lei. Guvernul ar putea anunța luni și alte măsuri de stimulare a industriei alimentare, pentru a preveni o criză
06.04.2022 | 23:16
Salariul minim in toate industriile legate de productia de alimente 3000 de lei Ce alte masuri ar putea anunta luni Guvernul
Salariul minim în toate industriile legate de producția de alimente, 3.000 de lei. Ce alte măsuri ar putea anunța luni Guvernul
ADVERTISEMENT

Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, într-o emisiune la România TV, o serie de măsuri pe care Guvernul intenționează să le ia pentru a preveni o criză alimentară.

Salariul minim în toate industriile legate de producția de alimente, 3.000 de lei

Cea mai importantă dintre aceste măsuri ar fi stabilirea unui salariu minim de 3.000 de lei pentru toți cei care lucrează în domenii ce au legătură cu producția, prelucrarea și păstrarea alimentelor, spune Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

El a explicat că toate măsurile în acest sens se vor lua „în oglindă” cu cele adoptate pentru domeniul construcțiilor, unde prin Ordonanța de urgență 114/2018, s-a stabilit ca salariul minim să fie de 3.000 de lei. Prevederile acestui act normativ au fost apoi prelungite, prin OUG 43 din 12 iunie 2019, până în anul 2028.

Încercăm să ajutăm zona de agricultură și industrie alimentară. Am vorbit să echivalăm industria alimentară cu cea de construcții la grila de salarizare”, a spus Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Alocări de la buget pentru firme și pentru rezervele de alimente

Președintele PSD a explicat că, odată cu stabilirea unui salariu minim în industria alimentară, va exista și un sprijin de la stat pentru companii, ca să nu suporte doar ele creșterile de salarii. Marcel Ciolacu a mai spus că aceste măsuri, menite să rezolve problema forței de muncă din domeniu, sunt cruciale în acest moment, când războiul din Ucraina ar putea duce la o criză alimentară.

Va fi și o alocare de la buget pentru a susține majorările salariale. Va fi un salariu minim de 3000 de lei”, a spus președintele PSD.

ADVERTISEMENT

Capacitatea de stocare a statului pentru alimente va fi mărită”, a mai promis Ciolacu, punctând că printr-o astfel de măsură se urmărește asigurarea rezervelor necesare pentru a preveni o criză de alimente sau sincope de aprovizionare.

Eu îmi asum să oprim exportul de floarea soarelui. Să o cumpere statul la prețul pieței și să le pună la dispoziția industriei”, a mai decarat liderul PSD, referindu-se la posibila criză de floarea soarelui, cauzată tot de războiul pornit de Rusia contra Ucrainei, cel mai mare cultivator al acestei plante.

ADVERTISEMENT

Efectele războiului și ale scumpirilor

Însă nu doar industria alimentară este afectată de războiul din Ucraina, ci și cea auto. „Sunt probleme și în industria auto, pentru că veneau multe piese din Ucraina”, a spus Marcel Ciolacu. El a promis că, la conferința de presă a liderilor coaliției de guvernare, care va avea loc luni, vor fi anunțate și alte măsuri pentru contracararea efectelor conflictului militar de la granițele țării noastre.

Dar, a precizat președintele PSD, criza pieselor ar putea fi și o oportunitate pentru relocarea fabricilor care produceau astfel de piese în România.

Ciolacu a vorbit și despre o altă problemă, anume blocarea șantierelor pentru lucrările din fonduri europene cauzate de scumpirea materialelor de construcții.

Comisia Europeană este de acord să mutăm o parte din fondurile europene pentru pachetul social. Circa 5 miliarde se vor duce pentru deblocarea șantierelor de infrastrucutră oprite din cauza scumpirilor. Contractele vor fi suplimentate cu un indice de creștere a prețurilor calculat de INS”, a spus liderul PSD, care a explicat că, prin această măsură, lucrările la marile proiecte de infrastructură vor fi reluate.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB...
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB pierde toate meciurile ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Afacerea cu care o familie de sibieni a dat lovitura. Totul a plecat...
Afacerea cu care o familie de sibieni a dat lovitura. Totul a plecat de la două plante cumpărate de la pepinieră: "Avem clienţi care revin anual"
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Rusia, noi amenințări pentru România. Ce l-a enervat pe Putin
Rusia, noi amenințări pentru România. Ce l-a enervat pe Putin
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
Germanul care și-a ucis soacra și fiul și și-a rănit grav fiica și...
Germanul care și-a ucis soacra și fiul și și-a rănit grav fiica și soția, încercând să le omoare și pe ele, falimentase familia și pierduse milioane de euro
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”