News

Salariul minim s-ar putea mări mai devreme. Cîțu: ”Poate noiembrie sau decembrie”

Salariul minim s-ar putea majora înainte de termenul stabilit, 1 ianuarie 2022, a declarat premierul Florin Cîțu.
17.09.2021 | 12:09
Salariul minim sar putea mari mai devreme Citu Poate noiembrie sau decembrie
ADVERTISEMENT

Florin Cîțu a declarat, joi seară, în cadrul unui interviu, faptul că se ia în calcul majorarea salariului minim înainte de termenul stabilit, 1 ianuarie 2022. Premierul a precizat că acest lucru s-ar putea întâmpla de curând, de la 1 noiembrie sau 1 decembrie.

De asemenea, Florin Cîțu a spus că pentru a  implementa măsura va discuta și cu patronatele.

„Discutăm acum. Vreau să fie aprobat cât mai repede, ca toate companiile să ştie exact ce costuri vor avea anul viitor cu salariul minim.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp mă gândesc, fiind un an special, dar trebuie să vorbesc cu patronatele, dacă putem, anul acesta doar, să creştem salariul minim mai repede de 1 ianuarie.

Să o facem, poate, la 1 decembrie sau la 1 noiembrie. Dar e o discuţie pe care trebuie să o am cu patronatele”, a declarat Florin Cîțu într-un interviu la TVR.

ADVERTISEMENT

Cu cât s-ar putea majora salariul minim

Premierul Florin Cîțu are în vedere o creștere de 8% a salariului minim, așa cum au propus patronatele. În schimb, sindicatele au propus o creștere de 10 la %.

”Mă gândesc să facem o creştere de 8%, de exemplu, dar să fie de la 1 noiembrie sau 1 decembrie şi atunci să fim mai aproape de acea creştere de 10% pe care o propun cei de la sindicate.

ADVERTISEMENT

Este o discuţie pe care trebuie să o am, dar este propunerea cu care vreau să vin în Consiliul Tripartit”, a mai declarat premierul.

Florin Cîțu: ”Sper să găsim o soluţie până la 1 octombrie”

Prim-ministrul speră ca până la începutul lunii octombrie să se ajungă la o decizie în ceea ce privește mărirea salariului minim înainte de termen. Totodată, el și-ar dori stabilirea unei formule de creștere a salariului minim care să fie valabilă pentru fiecare an.

ADVERTISEMENT

”Sper să găsim o soluţie până la 1 octombrie. Este o propunere de creştere a salariului minim din partea patronatelor de 8%, parcă. Şi o propunere din partea sindicatelor de creştere de 10%. Deci, propunerile sunt foarte aproape una de alta. Este pentru prima dată când sunt aşa de aproape una de alta.

În acelaşi timp, aş vrea să ne gândim totuşi la o formulă care să poată să fie aplicată în fiecare an, nu să venim să discutăm în fiecare an o creştere, un procent de creştere.

Vreau să fie ceva transparent, ca toată lumea să ştie. Ceea ce e bine anul acesta este că discutăm acum, nu pe 25-26 decembrie”, a mai spus prim-ministrul.

Cât este salariul minim net și brut în România

Salariul minim net în România, adică cel pe care românii îl primesc în mână de la angajator, este de 1.386 de lei. Salariul minim brut este de 2.300 de lei. Așa se face că țara noastră are cel mai mic salariu de bază minim brut din UE.

ADVERTISEMENT