Sport

Un club din prima ligă italiană trebuie să își schimbe conducerea până la finalul anului, altfel riscă retrogradarea! Cum ar fi afectat clasamentul din Serie A

Salernitana ar putea fi retrogradată din Serie A chiar la începutul lui 2022 dacă nu își găsește un alt patron în aceste zile. Și asta pentru că este condusă de Claudio Lotito, care e și președintele lui Lazio.
29.12.2021 | 15:51
Un club din prima liga italiana trebuie sa isi schimbe conducerea pana la finalul anului altfel risca retrogradarea Cum ar fi afectat clasamentul din Serie A
Salernitana riscă să fie retrogradată, în startul noului an, dacă nu îşi schimbă acţionariatul
ADVERTISEMENT

Ultimele ore ale anului 2021 sunt decisive pentru soarta clubului Salernitana, care riscă să fie retrogradată din Serie A dacă nu găsește un investitor până pe 31 decembrie. O asemenea situație ar afecta și ierarhia actuală din Il Calcio întrucât toate rezultatele grupării din Salerno ar fi anulate, ceea ce le-ar avantaja pe cele patru echipe care nu au câștigat meciurile cu lanterna roșie din Serie A: Venezia și Genoa au pierdut, iar Hellas Verona și Cagliari au obținut doar un egal. Astfel, toate celelalte cluburi ar pierde trei puncte.

Deși are o istorie de peste un secol, fiind fondată în 1919, Salernitana este la doar al treilea său sezon în Serie A, după ce a mai jucat în elita fotbalului italian în edițiile 1946-1947 și 1998-1999. În 2011, clubul din Campania a fost falimentat de foștii proprietari și a retrogradat administrativ în Serie D. Paradoxul este că tocmai omul care a salvat-o pe Salernitana în urmă cu un deceniu reprezintă, într-un anumit fel, cauza problemelor de astăzi.

ADVERTISEMENT

În 2011, președintele lui Lazio, Claudio Lotito, a preluat echipa, alături de cumnatul său, Marco Mezzaroma, iar împreună, cei doi au readus-o în elita fotbalului italian în vara acestui an. Dar cum în Serie A nu pot exista două cluburi care să aibă același conducător, Federația Italiană de Fotbal i-a acordat lui Lotito o perioadă de grație de șase luni pentru a rezolva acest conflict de interese.

Există doritori, dar nu și garanții financiare pentru a cumpăra Salernitana

Oricât de ciudat ar părea, un club de Serie A, fie el situat chiar pe ultimul loc în clasament, cu numai opt puncte în 18 runde, cu cel mai slab atac și cea mai proastă apărare, doar 11 goluri înscrise și 42 încasate, nu și-a putut găsi un nou proprietar în tot acest timp scurs din momentul promovării până acum. Astfel, zilele Salernitanei sunt numărate dacă nu este preluată de altcineva sau dacă nu primește o derogare specială de ultim moment.

ADVERTISEMENT

Chiar înaintea Crăciunului s-au purtat discuții cu Domenico Cerruti, patronul unei companii din domeniul energiei regenerabile. El ar fi sprijinit și de alți antreprenori locali, dar aceștia nu sunt singurii interesați de achiziția clubului întrucât au mai fost formulate oferte din partea unui fond de investiții din Luxemburg și a unei companii elvețiene.

Totuși, nu există o garanție bancară pentru suma de 40 de milioane de euro, în jurul căreia s-ar putea încheia tranzacția și care reprezintă, totodată, și bugetul Salernitanei pentru acest sezon, cel mai din Serie A. De aceea, situația clubului este dramatică și existența sa va fi decisă în această săptămână.

ADVERTISEMENT

Ribery la Salernitana, precum Maradona la Napoli

O retrogradare prematură, decisă în culise, nu pe teren, ar reprezenta o lovitură teribilă pentru fani, dar și pentru Franck Ribery, veteranul francez de 38 de ani care în vară a ales Salernitana în dauna altor oferte mult mai generoase. A fost căutat de cluburi cu dare de mână din China, Arabia Saudită și din Qatar. Hellas Verona și Sampdoria s-au interesat, de asemenea, de el, la fel ca și campioana Americii de Sud, Palmeiras, dar fostul vicecampion mondial din 2006 a ales Salerno.

Poate și pentru că echipa joacă în aceeași culoare vișinie la fel ca și Metz, primul său club din Ligue 1, pentru care a evoluat în sezonul 2004-2005. “Fotbalul rămâne marea mea pasiune. Dacă aș fi trăit pentru bani, nu aș mai fi fost aici. În 20 de ani de carieră, am câștigat multe lucruri. Familiei mele îi este bine, eu sunt bine și aș fi putut rămâne liniștit acasă. Dar mai este benzină în rezervor”, a mărturisit Ribery jurnaliștilor de la revista L’Equipe Magazine.

ADVERTISEMENT

Iar fostul star al lui Bayern Munchen mai are suficient combustibil întrucât și-a impresionat colegii prin implicarea totală în joc și prin cei 12 kilometri alergați în aproape fiecare din cele 12 meciuri disputate în Serie A. Iar un fan al Salernitanei l-a pictat pe o frescă de pe străzile orașului cu 130 de mii de locuitori, considerându-l la fel de important pentru echipă și comunitatea locală precum a fost Diego Maradona la Napoli!

Cum i-a cucerit Ribery pe jucătorii și fanii Salernitanei

Un restaurant de pe Coasta Amalfitană, intitulat sugestiv “Cosanostra”, i-a rezervat permanent un salon privat, unde i-a invitat pe toți coechipierii lui, la o săptămână după ce a semnat cu Salernitana. Mulți dintre ei nici nu au crezut în zvonurile care îl aduceau pe Ribery la Salerno, dar când l-au văzut pentru prima oară în carne și oase în vestiar, s-au ridicat toți în picioare și l-au aplaudat.

De aceea, francezul nu regretă deloc pasul făcut în vară, după ce a plecat de la Fiorentina: “Aici simt toată dragostea oamenilor. Este adrenalina mea. La Salernitana, publicul nu fluieră niciodată. Sunt mereu în spatele nostru. Această atmosferă m-a sedus. Iubesc fotbalul de aici. Aici, transpiră pasiunea mediteraneeană, la fel ca la Marseille. Viața mea a fost mereu o provocare. Știu că misiunea de a salva echipa este dificilă, dar vom face totul pentru a reuși. O salvare cu Salernitana ar fi ca un alt trofeu.”

Franck Ribery încă nu a putut oferi fanilor un prim gol în tricoul granata, dar a cucerit întregul Salerno, inclusiv pe directorul sportiv al clubului, Alberto Bianchi, care a fost surprins de alegerea francezului.

“A fost o adevărată chimie între noi. Clubul nostru nu se ridică la statutul său, dar prin simplitatea sa, are toată lumea la picioare. Sunt surprins de impactul aurei sale și asupra adversarilor. Unii vin să ceară și să rezerve tricoul lui chiar înaintea meciului!”

ADVERTISEMENT