Life

Salina din România de care puțini știu. Are o capelă din sare, spații de joacă, locuri de relaxare și un lac sărat unic

Există o salină în România care are o capelă din sare, dar și spații de joacă și locuri de relaxare. Puține persoane știu însă de existența ei.
08.06.2025 | 23:30
Salina din Romania de care putini stiu Are o capela din sare spatii de joaca locuri de relaxare si un lac sarat unic
Ce poți să faci în Salina Cacica. Sursă foto: Salrom, Planiada / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ai mai auzit până acum de Salina Cacica? Este un obiectiv turistic impresionant care merită vizitat măcar o dată în viață. Peisajul e unul spectaculos și totodată pot fi făcute numeroase activități în zonă.

Unde se află Salina Cacica

Salina Cacica se află în județul Suceava, în localitatea cu același nume. Mina de sare este una cât se poate de veche și a reușit să fie conservată până în prezent. Iar spațiul este unul cât se poate de generos.

ADVERTISEMENT

Ce poți să faci aici? În primul rând poți experimenta o combinație fascinantă de istorie, arhitectură subterană și beneficii pentru sănătate. Vizitatorii pot explora galeriile săpate manual în masivul de sare, care duc la adâncimi de până la 44 de metri.

Ce poți să faci în Salina Cacica

Printre atracțiile principale se numără Capela romano-catolică Sfânta Varvara, sculptată în sare la 29 de metri adâncime. Și Sala de Bal, care e situată la 42 de metri adâncime merită admirată.

ADVERTISEMENT

Pe lângă aceste obiective, salina oferă și un microclimat benefic pentru sănătate. Aici găsești o temperatură constantă de aproximativ 14°C și aerosolii salini care pot ajuta în tratarea afecțiunilor respiratorii.

De menționat e faptul că galeriile au fost săpate manual în masivul de sare. Totodată, locul a fost amenajat astfel încât oaspeții se pot relaxa, iar cei mici se pot juca la rândul lor în locuri special amenajate.

ADVERTISEMENT

Care este povestea Minei de sare

Salina Cacica are o istorie foarte veche, exploatarea sării din zonă datând încă din mileniul V î.Hr., când oamenii foloseau saramura pentru a obține sare prin fierbere.

ADVERTISEMENT

În Evul Mediu, sarea era extrem de valoroasă și nu se industrializa din motive economice și politice. După ce Bucovina a intrat sub administrație austriacă în 1775, s-au făcut primele cercetări oficiale pentru exploatarea profesională a sării.

Începând cu 1783 s-au construit instalații de evaporare, apoi s-au săpat galerii și bazine subterane pentru extragere. Din 1956 sarea se extrage prin sonde, iar în 2003 platforma veche a fost ecologizată.

În prezent însă, Salina Cacica rămâne un obiectiv turistic important și totodată un loc care merită vizitat, cu traseu de vizitare care include capela, galeria piticilor, lacul sărat, sala de dans și un mic muzeu.