News

Salvamont beneficiază de o nouă tehnologie revoluţionară oferită de Vodafone. Inteligenţa Artificială e folosită în premieră pentru salvarea de vieţi

Parteneriatul de aproape două decenii dintre Vodafone şi Salvamont s-a concretizat cu o nouă premieră, folosirea tehnologiei şi Inteligenţei Artificiale pentru salvarea de vieţi.
19.07.2023 | 19:16
Noile tehnologii salvează vieţi
ADVERTISEMENT

Avântul tehnologic și lansarea soluțiilor digitale cu drone, împreună cu puterea și fiabilitatea rețelelor Vodafone GigaNetwork 5G și GigaNetwork FIBRĂ, ajută acum la reducerea semnificativă a timpului de căutare a victimelor și la salvarea mai multor vieți omenești. De marţi, Salvamont România beneficiază în premieră națională de primul detector subacvatic de tip sonar digital – AquaEye VODASAFE, de robotul Water Rescue Buoy (FReD: Fast Rescue Device), de propria dronă subacvatică și de un scubajet capabil să ajungă inclusiv în locurile subacvatice mai greu accesibile.

Detectorul subacvatic AquaEye VODASAFE scanează în câteva secunde la 50 metri adâncime

Valoroasele echipamente au ajuns în posesia Salvamont în virtutea unui parteneriat de aproape două decenii cu Vodafone și au fost achiziționate în contextul în care numărul de incidente care au loc în peșteri parțial inundate, lacuri, canioane și pe cursurile râurilor montane este în continuă creștere, iar cele mai multe intervenții au un grad ridicat de dificultate.

ADVERTISEMENT

Cât de eficiente sunt noile achiziţii stau mărturie specificităţile lor tehnice. Spre exemplu, detectorul subacvatic AquaEye VODASAFE se bazează pe înaltă tehnologie și inteligență artificială și folosește un sistem de tip sonar digital pentru a scana în doar câteva secunde zona de căutare la o adâncime de 50 metri. Algoritmii de detecție sunt astfel concepuţi pentru a face diferența între oameni și alte obiecte aflate în apă, marcând poziția exactă a unei persoanei și putând să acopere, astfel, o suprafață de peste 8.000 de metri pătraţi, într-o singură operare.

La rândul său, robotul Water Rescue Buoy este un dispozitiv  menit să schimbe modul în care sunt salvați oamenii din ape deschise, respectiv lacuri de munte, de şase ori mai rapid decât prin metoda clasică. Robotul este operat de către un salvator, iar odată ce este lansat, acesta poate asigura plutirea la punct fix, pentru patru persoane simultan, în apă liniștită. În acelaşi timp, robotul poate fi pregătit pentru lansare în mai puțin de un minut, spre deosebire de misiunile clasice, în care minute preţioase sunt pierdute cu pregătirea bărcilor și a echipajelor de intervenție.

ADVERTISEMENT
Noile tehnologii ajută la reducerea semnificativă a timpului de căutare a victimelor
Noile tehnologii ajută la reducerea semnificativă a timpului de căutare a victimelor

„În cei aproape 40 de ani de când fac acesta profesie nobilă, am avut ocazia să trăiesc toate etapele evoluției salvării montane – de la echipamente improvizate, care nu ofereau nicio garanție privind siguranța salvatorului și a celui salvat, apoi la echipamente performante de salvare și prim ajutor, până la echipamente care folosesc tehnologie de cel mai înalt nivel și Inteligență Artificială.

Ani întregi ne-am bazat doar pe o brumă de echipament și pe dăruirea și efortul salvatorilor montani, dar acum, ca rezultat al colaborării de aproape 20 de ani cu Vodafone România, folosim inovația și tehnologia de ultimă generație în derularea acțiunilor de salvare. Totodată, faptul că am devenit resursă de pregătire și informare pentru echipe de salvare din țări cu mare tradiție ne confirmă că alegerea și îndrăzneala noastră de a aborda, inova și dezvolta noi soluții în salvarea montană este cea corectă și acest lucru înseamnă vieți salvate”, a declarat prof. Sabin Cornoiu, director Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Gorj și președinte Salvamont România.

ADVERTISEMENT

Drona subacvatică poate coborî până la 150 metri adâncime

Echipamentul proaspăt intrat în posesia salvatorilor asigură intervenții mult mai rapide, mai puțin costisitoare și cu riscuri reduse pentru salvatorii acvatici și subacvatici ai Salvamont România, după cum dau asigurări oficiali ai entităților implicate în proiect.

Drona subacvatică achiziţionată în urma acestui parteneriat este una de calibru industrial, folosită exclusiv pentru scenarii profesionale, în cazul de față misiuni de căutare sub apă a persoanelor pierdute. Ea poate coborî până la o adâncime de 150 de metri, are o autonomie de cinci ore, sistem topografic, cameră video și braț robotic.

ADVERTISEMENT

Cât priveşte scubajetul, acesta este un sistem de tip propulsie subacvatică cu jet, folosit ca sistem de tracțiune pentru salvatori în locurile greu accesibile de sub apă sau în locurile îndepărtate, unde este nevoie de energie și putere suplimentare, și care nu permit accesul unei ambarcațiuni. Acesta este un sistem modular care permite diferite configurații, în funcție de specificul fiecărei misiuni de salvare și dispune de mai multe tipuri de motoare, elice și baterii.

„Misiunea noastră este să conectăm societatea, cu ajutorul tehnologiei, pentru un viitor mai bun. În cei peste 25 de ani de existență și inovație în România, Vodafone a investit pe plan local peste 5 miliarde de euro și continuăm să ne aducem contribuția zi de zi pentru a avea un impact direct, pozitiv și real asupra vieții comunităților. Credem în puterea tehnologiei, iar parteneriatul cu Salvamont România este un exemplu de bune practici, în care mediul privat și societatea civilă schimbă în bine lumea în care trăim. Inovația face parte din ADN-ul Vodafone și suntem mândri să știm că toate resursele investite în parteneriatul cu Salvamont România salvează vieți”, spune şi Alexandra Olaru, Director Legal & External Affairs, Vodafone România.

În paralel cu acest ajutor, în sprijinul noilor echipamente subacvatice și echipelor de salvare, dronele oferite de Vodafone sunt folosite pentru transportul de echipamente și salvarea victimelor de pe întinderi de apă, în spațiile deschise. În plus, Vodafone continuă să ofere și sprijin pentru formarea salvatorilor montani, cel mai recent exemplu fiind exercițiul Aquares 2023, primul stagiu de pregătire profesională a salvamontiștilor români în salvarea acvatică, cu specific montan. Exerciţiul, desfășurat în perioada 18-19 iulie, a constat între altele în activități practice de căutare, salvare din ape de munte cu salvatori acvatici și scafandri, folosirea câinilor de salvare în mediul acvatic montan, dar şi organizarea punctului medical de triaj și de prim ajutor.

Dronele subacvatice coboară şi la adâncimi de 150 metri
Dronele subacvatice coboară şi la adâncimi de 150 metri

În prezent, un procent de 80% din echipele Salvamont România folosesc drone în misiunile de salvare montană, timpul necesar pentru căutarea și salvarea de victime fiind astfel redus de până la zece ori. În România există 42 de echipe de salvare montană, organizate în 26 de județe, iar în 17 județe se operează deja cu drone și tehnologie oferite de Vodafone, restul fiind în curs de echipare.

Aproape 5.000 de persoane au fost salvate de salvamontişti de la începutul anului

La un an de la lansarea programului, dronele sunt folosite, în premieră națională, pentru scanarea suprafețelor afectate de cutremure în zonele montane de interes turistic. Acțiunile recurente au drept scop identificarea rocilor de mari dimensiuni, potențial instabile sau dislocate de pe versanți. În cadrul etapei de analiză, zonele identificate cu eventuale probleme sunt cartografiate și inspectate ulterior de alpiniști profesioniști.

Între timp, România a devenit singura țară din Europa cu acoperire națională pentru procesarea fotogramelor prin intermediul programului SARUAV, care se folosește de Inteligența Artificială pentru a detecta automat persoane. Acest program face parte din soluțiile puse la dispoziția Centrului Național de Analiză Date Salvamont-Vodafone, care, conectat la rețeaua GigaNetwork FIBRĂ, analizează și procesează datele venite din teren (de la drona pentru fotogrametrie) în doar câteva minute (aprox. 100 fotografii în 2 minute). Din 1 august vor deveni operaţionale la nivel național 11 dispecerate locale pentru procesarea detecției automate de persoane, cu ajutorul sistemului SARUAV, în județele  Brașov, Sibiu, Mureș, Prahova, Harghita, Maramureș, Dâmbovița, Hunedoara, Mehedinți, Cluj și Neamț. Acestea vor funcționa alături de Centrul Național de Analiză Date aflat în județul Gorj.

Conform datelor oficiale oferite de Salvamont România, în prima jumătate a anului 2023 au fost salvate peste 4.900 de persoane aflate în pericol, peste o treime dintre acestea fiind predate de Salvamont Serviciilor de Ambulanță , Smurd și Heli Smurd pentru transport de urgență la spital. În medie, Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone primește peste 14.000 de apeluri anual, dintre care peste 8.000 sunt despre victime ale unor accidente montane și este necesară intervenția echipelor Salvamont. Peste 100.000 de români au instalată aplicația Salvamont (disponibilă gratuit pe Android și iOS), un ghid complet de informare și orientare montană, care oferă, în același timp, și opțiunea SOS – funcționalitatea care le permite utilizatorilor să folosească un serviciu de localizare a poziției telefonului, prin intermediul căruia dispeceratul poate fi notificat în timp real cu privire la coordonatele acestora.

ADVERTISEMENT
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră...
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră şi jumătate de Bucureşti, iar intrarea costă doar 45 de lei
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România:...
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România: ”Uitați-vă la mine, din cauza voastră sunt așa”
Polițista din stadion devenită virală și-a vopsit sânii în culorile echipei favorite și...
Polițista din stadion devenită virală și-a vopsit sânii în culorile echipei favorite și a pozat așa pe Instagram: „Oamenii mei frumoși, a ieșit soarele!”
Presupusa amantă a lui Lionel Messi a rupt tăcerea despre relaţia cu starul...
Presupusa amantă a lui Lionel Messi a rupt tăcerea despre relaţia cu starul argentinian. Jurnalista este de o frumuseţe uimitoare
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la...
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la khmerii roșii și Vietnam la războiul din Ucraina
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se...
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se odihnește și tatăl artistei GALERIE FOTO
PUTIN CUTREMURĂ toată planeta! Decizie ISTORICĂ pe final de an
PUTIN CUTREMURĂ toată planeta! Decizie ISTORICĂ pe final de an
Meghan, provocare urâtă pentru Regele Charles. Ce urmează pentru cuplul rebel
Meghan, provocare urâtă pentru Regele Charles. Ce urmează pentru cuplul rebel
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!