News

Salvată de Nicușor Dan, compania municipală de construcții are datorii de milioane la ANAF. ”Problemele, generate de primărie”

Trustul de Clădiri Metropolitane SA, prima companie municipală înființată de Gabriela Firea, și-a publicat Planul de Reorganizare.
20.02.2023 | 09:33
Salvata de Nicusor Dan compania municipala de constructii are datorii de milioane la ANAF Problemele generate de primarie
Nicușor Dan a ”salvat” Trustul de Clădiri Metropolitane pentru a putea finaliza în timp util Pasajul Doamna Ghica / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Nicușor Dan, Trustul de Clădiri Metropolitane Facebook
ADVERTISEMENT

Trustul de Clădiri Metropolitane, una din companiile menținute în viață de Primăria Municipiului București pentru a finaliza câteva lucrări mari de infrastructură, a ajuns la datorii de peste 50 de milioane de lei și îl acuză indirect pe edilul Nicușor Dan că a contribuit la aducerea societății în pragul insolvenței.

Trustul de Clădiri Metropolitane are datorii de 50 de milioane de lei

Prima companie din ”holdingul” PMB, înființată în 2016 și moștenită de la Gabriela Firea, se află în stare de concordat preventiv, o procedură judiciară de prevenire a insolvenței, iar în decembrie și-a publicat Planul de Reorganizare. Potrivit documentului consultat de FANATIK, principala cauză a situației dezastruoase în care a ajuns societății se datorează dependenței față de autoritatea publică și a întârzierii decontărilor din partea instituțiilor contractoare.

ADVERTISEMENT

”Începând cu jumătatea anului 2020, societatea s-a confruntat cu dificultăți financiare generate de încasarea cu mari întârzieri a sumelor aferente facturilor emise către Municipiul București, urmare a lipsei de lichidități a acestuia, a propririlor pe conturile celui din urmă, generând întârzieri la plata salariilor, plata furnizorilor, șamd”, se arată în planul de reorganizare.

Datoriile companiei sunt împărțite în creanțe afectate (supuse unui discount sau eșalonare), în valoare de 22,7 milioane lei și creanțe neafectate (ce urmează să fie achitate conform titlurilor de creanță), de 28,2 milioane lei.

ADVERTISEMENT

Haos în administrație: companiile primăriei se judecă între ele

Datorii mari sunt la ANAF, care are de recuperat o creanță de 2,46 milioane lei, însă firma este debitor și pentru alte companii municipale, cum ar CM Pază și Securitate București SA (2,9 milioane lei) sau CM Dezvoltare Durabilă SA (2,3 milioane lei). S-a ajuns chiar și în situația în care companiile primăriei au ajuns să se judece între ele pentru recuperarea datoriilor.

creante cladiri metropolitane
Companiile PMB se judecă între ele pentru recuperarea datoriilor / Sursă: Plan de Reorganizare Trustul de Clădiri Metropolitane SA

De asemenea, ”Clădiri Metropolitane” are datorii la Administrația Fondului Imobiliar, pentru că nu și-a achitat chiria.

ADVERTISEMENT

În plus, Trustul de Clădiri Metropolitane SA are o datorie de 20 de milioane lei la Primăria Municipiului București, după ce în aprilie 2022, Nicușor Dan a semnat acordarea unui împrumut companiei pentru deblocarea lucrărilor de la Pasajul Doamna Ghica și supralărgirea Prelungirea Ghencea.

De ce a fost resuscitată compania municipală de construcții

Trustul de Clădiri Metropolitane SA este una din cele patru companii metropolitane pe care Nicușor Dan a decis să le mențină în viață, din ”moștenirea” de 24 de societăți înființate de Gabriela Firea.

ADVERTISEMENT

Dacă în prima parte a mandatului, edilul susținea că le va desființa pe toate, ulterior s-a răzgândit. Dacă ar fi lichidat-o, ar fi fost nevoie de expertizarea lucrărilor care erau în execuție și de noi licitații. Asta ar fi dus la o întârziere de câțiva ani. Celelalte companii municipale ”salvate” sunt: STB, Termoenergetica și Energetica.

Deși e aproape de insolvență, Trustul de Clădiri Metropolitane a primit noi contracte

Venirea unui nou director în companie, Cristian Hiver, și împrumutul de la PMB au făcut ca în primele 10 luni ale anului 2022, societatea să înregistreze o creștere a veniturilor cu 394,02% (în 2021, cifra de afaceri a fost de 6,3 milioane lei, iar pierderea de 29,1 milioane lei).

În afară de pasajul Doamna Ghica și Prelungirea Ghencea, compania municipală mai construiește un bloc cu 11 etaje, iar anul trecut a contractat lucrări noi: modernizarea peroanelor pe linia tramvaiului 41, consolidarea podului Cișmigiu, reperații la sediul ALPAB și spitalul Victor Babeș, realizarea unei piste de biciclete și amenajarea trotuarelor pe strada Radu Beller.

De asemenea, societatea se află în procedură de atribuire pentru nouă contracte cu AMCCRS (Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic) în vederea realizării unor expertize tehnice și reparații mobile.

Un proiect sistat care va fi reluat este construirea Sălii Multifuncționale Arena Polivalentă, pentru care, în iulie 2019, a fost semnat un contract în valoare de 491 milioane lei.

ADVERTISEMENT