News

Sâmbăta lui Lazăr: semnificația acestei sărbători. Ce nu ai voie să faci astăzi

20.04.2019 | 09:58
Sambata lui Lazar semnificatia acestei sarbatori Ce nu ai voie sa faci astazi

Sâmbăta lui Lazăr este o sărbătoare foarte importantă pentru toți creștinii. Azi se prăznuiește Lazăr și, conform tradiției, se coc plăcinte, iar munca este interzisă. Ziua aceasta amintește de minunea pe care a făcut-o Mântuitorul înainte de a se hotărâ uciderea sa, momentul în care l-a înviat pe Lazăr, după patru zile de la moarte. Teologii susțin că aceasta a fost cea mai mare minune a Lui și va reprezenta mereu pentru creștini garanția învierii noastre.

Sâmbăta lui Lazăr: tradiții și obiceiuri

Sâmbăta lui Lazăr este cu o zi înainte de Florii. Credincioșii prăznuiesc această zi de 20 aprilie ca garanție a învierii noastre. Învierea lui Lazăr, la patru zile după moarte, este considerată cea mai mare și puternică minune înfăptuită de Hristos. Tradiția spune că gospodinele trebuie să gătească plătinte și să le dea de pomană. La sat, femeile nu au voie să toarcă deloc pentru ca nu cumva morții, care stau la poarta Raiului, să nu revină pe pământ. Legendele despre Lazăr arată că acesta a poftit la niște plăcinte pe care mama lui nu a putut să i le facă pentru că torcea.

“Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite. În numeroase zone din ţară, fetele mai mici, îmbracate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr. Gospodarii le cinstesc cu ouă, pe care să le încondeieze în Joia Mare”, spun etnologii de la Muzeul Dunării de Jos.

Sâmbăta lui Lazăr: tradiții și obiceiuri
Sâmbăta lui Lazăr: tradiții și obiceiuri

„Eu sunt învierea şi viaţa!”

Iisus a văzut durerea surorilor lui Lazăr și a început să plângă în fața mormântului lui. „Atunci Iisus Hristos s-a rugat Tatălui Ceresc pentru minunea care urma să se împlinească, le-a cerut celor prezenţi să înlăture piatra de la uşa mormântului şi a strigat cu voce tare: „Lazăre, ieşi afară!”

Lazăr a ieșit din mormânt, moment în care Hristos a fost pârât de farisei, după care s-a hotărât uciderea Sa, dar și a lui Lazăr cel înviat.

Tags: