Deschiderea incorectă a sticlei de şampanie, în noaptea dintre ani, poate transforma orice petrecăreţ într-un pacient. O spun chiar medicii oftalmologi, care se îngrozesc în fiecare an de traumatismele grave provocate de dopurile de plută ale băuturii acidulate. Cei mai ghinionişti îşi pierd vederea pentru tot restul vieţii.
Cele mai frecvente cazuri le vom vedea acum, de sărbători. Oamenii sunt impresionaţi de valurile de spumă, vor să audă cu pocneşte dopul, fără să ştie că tocmai asta le poate aduce suferinţe crunte”, atrage atenţia oftalmologul Mircea Cristian Moraru de la clinica Oculus, din Capitală. Două lucruri transformă dopul sticlei de şampanie într-o adevărată armă albă: mărimea şi presiunea. Chiar dacă ochii sunt în mod natural protejaţi de oasele feţei şi de sprâncene, orice obiect cu dimensiuni similare reprezintă o ameninţare reală, anunţă evz.ro.
Cu adevărat periculoasă este însă presiunea exercitată de milioanele de bule dintr-o singură sticlă de şampanie. Un experiment realizat de o echipă de specialişti ai Academiei de Oftalmologie din America arată că dopurile de plută ating viteza 80 de kilometri pe oră şi sunt capabile să treacă şi prin sticlă. “Nici o minge de fotbal nu te poate răni atât de rău ca un astfel de dop. Puţini sunt cei care doar se rănesc, pentru că-ţi sparge ochiul direct. Rezultatul? Explozii oculare şi pierderea vederii”, e tranşat medicul Moraru. Accidentele se pot întâmpla oriunde, fie la revelioanele în aer liber, fie în propria casă, chiar şi după deschiderea festivei băuturi.
“Acum câţiva ani, o persoană şi-a pierdut ochiul după ce a deschis doar uşa frigiderului în care pusese sticla de şampanie. Mai înainte băuse din ea câteva pahare, dar odată pus dopul înapoi, s-a acumulat gaz. N-a mai fost nevoie decât de vibraţiile uşii pentru ca dopul să-i explodeze pur şi simplu în faţă”, rememorează îngrozitoarea scenă oftalmologul. Acesta îi sfătuieşte pe oameni să renunţe factorul spectaculos al jetului de spumă în favoarea precauţiei şi să respecte câţiva paşi simpli:
– Nu agitaţi sticla sub nicio formă şi nu staţi cu capul deasupra ei înainte de a o deschide;
– Eliberaţi gazul treptat, scoţând dopul cu mişcări lente;
– De mare ajutor este şi să încălziţi, prin frecare, gâtul sticlei imediat după îndepărtarea legăturii din sârmă, pentru că schimbarea temperaturii ajută la scăderea presiunii;
– Aveţi mare grijă însă şi la persoanele din jur. Un dop care sare până în tavan poate ricoşa în ochiul oricărui alt invitat de la petrecere.
Strania poveste a miliardarului chinez care a murit într-o împrejurare bizară în 2014 a făcut deja înconjurul lumii.
Dingxiang Loeng era om de afaceri în domeniul imobiliarelor, cu o avere de peste un miliard de dolari. Aflat la aniversarea vârstei de 50 de ani, omul a căzut victima unui accident cât se poate de straniu.
O sticlă de şampanie s-a deschis în mod neaşteptat, lovindu-l violent pe miliardar. Potrivit specialiştilor, decesul a survenit în urma unei comoţii cerebrale provocate de dopul de şampanie.