Life

Sănătatea dinților, pusă în pericol de sărbători: “Tot mai mulți pacienti se prezintă cu urgențe”. Alimentul care provoacă daune

Sănătatea orală este pusă în pericol în perioada sărbătorilor, atunci când mâncăm mai mult și facem exces de zahăr. FANATIK vă prezintă sfaturile unui medic stomatolog pentru a preveni problemele dentare
29.12.2021 | 20:39
Sanatatea dintilor pusa in pericol de sarbatori Tot mai multi pacienti se prezinta cu urgente Alimentul care provoaca daune
Sănătatea dinților, pusă în pericol de sărbători Sursă foto: Montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sărbătorile de iarnă înseamnă pentru mulți oameni, pe lângă timp petrecut în familie și distracție, și multă mâncare. Iar după o masă copioasă merge și un desert, nu? Ei bine, toate aceste lucruri au, de cele mai multe ori, urmări asupra organismului nostru. Dinții sunt și ei afectați atunci când facem exces.

Andreea Custura, medic stomatolog, a explicat pentru FANATIK ce înseamnă perioada în care facem excese alimentare și ce se întâmplă cu dinții noștri atunci când consumul de zahăr este crescut.

ADVERTISEMENT

Primul semn că dinții ne sunt afectați: demineralizarea

Semnalul că trebuie să mergem la stomatolog este demineralizarea dinților. Aceștia sunt mai sensibili, motiv pentru care sunt și mult mai vulnerabili în fața altor probleme.

“Așa cum bine știm, o cantitate crescută de zaharuri consumate are pe deoparte implicații nutriționale, dar duce și la creșterea incidenței apariției cariilor. Organismul uman este astfel conceput încât are o mulțime de sisteme de apărare, iar gura (cavitatea bucală) nu face excepție.

ADVERTISEMENT

Momentul în care se produc primele zone de demineralizare la nivelul smalțului este primul semn că bariera naturală de protecție a dinților împotriva acestor atacuri, saliva, este depășită. Pacienții trebuie să înțeleagă că acțiunile noastre au repercusiuni, consumul ridicat de zaharuri le are pe ale lui și doar conștientizarea acestor repercusiuni ne ajuta să reducem la minimum ‘pagubele'”, spune Andreea Custura, medic stomatolog.

Alimente care previn apariția cariilor

Există însă câteva alimente care vin în ajutor dacă sunt consumate constant. Legumele verzi, cum sunt castraveții, avocado, sparanghelul sau spanacul reduc apariția cariilor.

ADVERTISEMENT

Potrivit medicului, în perioada sărbătorilor de iarnă, atât consumul crescut de zahăr sau al altor alimente dăunătoare, cât și “relaxarea” în ceea ce privește rutina de curățare și îngrijire a dinților pun sănătatea dentară în pericol.

“Odată cu aceste excese alimentare vine și o relaxare în ceea ce privește rutina noastră, si mă refer aici la lipsa de somn, nerespectarea celor trei mese pe zi, un număr prea mare de gustări, nerespectarea igienei dentare.

ADVERTISEMENT

În perioada sărbătorilor și nu numai, pacientul trebuie să țină minte câteva reguli de bază: consumul de alimente cu conținut ridicat de fluor, cum sunt sparanghelul, spanacul, varza de Bruxelles, avocado, castraveți, în general legume cu frunze verzi, ne ajută să reducem la minimum apariția cariilor.

De asemenea, un periaj riguros de două ori pe zi, dimineața și seara, alături de nenumăratele metode auxiliare de curățare (ața dentară, apa de gură, dușul bucal) stau la baza unei sănătăți orale bune chiar și în perioada sărbătorilor”, mai spune stomatologul.

Forfotă în cabinetele stomatologice înainte de Crăciun și Revelion

La fel ca la salon, spune medicul Andreea Custura, oamenii se prezintă la stomatolog pentru îmbunătățirea aspectului dinților înainte de Crăciun și Revelion. Fie că vor o albire dentară, fie bijuterii aplicate sau chiar fațete, multe persoane decid să recurgă la aceste schimbări chiar în prag de sărbători.

“În perioada sărbătorilor cabinetele stomatologice se confruntă cu o creștere a numărului de pacienți. Acest lucru se datorează, ca și în cazul saloanelor de înfrumusețare, faptului că pacienții își doresc îmbunătățirea aspectului fizic și apelează la proceduri de albire dentară, de aplicare a bijuteriilor dentare, de aplicare a fațetelor dentare etc.

De asemenea, pacienții care pleacă în vacanță aleg să își facă controale stomatologice, să rezolve micile probleme apărute de la ultimul control sau pur și simplu să se asigure că nu au nicio problemă si pot pleca liniștiți în concediu, determină astfel o creștere a numărului de programări, comparativ cu alte perioade ale anului”, povestește stomatologul.

“Prevenția este cea mai importantă”

Chiar dacă medicii explică întotdeauna cât de importantă este prevenția, sunt persoane care, din diferite motive, ajung la stomatolog cu probleme mai grave sau mai puțin grave. Faptul că tratarea acestora este amânată nu aduce decât durere și cheltuieli mai mari, spune medicul.

“În perioada sărbătorilor tot mai mulți pacienti se prezintă cu urgențe stomatologice. Este important ca aceștia să înțeleagă că prevenția este cea mai importantă, mai ales în cazul sănătății noastre și, ca orice problemă pe care o avem și pe care o amânăm, nu o să ne aducă decât disconfort crescut, durere chiar, ședințe repetate, cheltuieli mai mari, frustrări. În lista de priorități trebuie să fim NOI!”, explică medicul stomatolog.

Fie că sunt sărbători și mâncăm mai mult, fie că sunt zile obișnuite, medicii recomandă să avem o igienă orală corectă. Doar așa problemele dentare pot fi prevenite, iar sănătatea orală contribuie la starea de bine a întregului organism, explică stomatologul.

Spălăm dinții de două ori pe zi sau după fiecare masă?

“Cred că această întrebare este asemănătoare cu cea pe care o pun oamenii când vine vorba de sport: facem 30 de minute de sport în fiecare zi sau fac astăzi două ore și după trei zile pauză? Pentru o igienă orală bună cel mai important factor este consecvența. Decât să avem un elan de două săptămâni în care să ne spălăm de trei ori pe zi, după care să uitam să ne igienizăm seara, înainte de culcare, mai bine ne setăm același goal zilnic și încercăm să-l respectăm.

O igienă orală corectă presupune periaj de două ori pe zi, dimineața și seara, folosirea aței dentare măcar o dată pe zi, seara înainte de culcare, clătiri cu apă de gură la fiecare periaj și nu în ultimul rand un control stomatologic efectuat o dată la 6 luni. Și nu uitați: este nevoie de două luni pentru a forma un nou obicei, asa ca igiena voastră orală corectă trebuie să dureze măcar atât cât să se sedimenteze bine la nivelul creierului.”, încheie Andreea Custura, medic stomatolog.

ADVERTISEMENT