Sport

Sancho, Saka și Rashford, victimele derapajelor rasiste! Un bărbat a fost arestat

Finala Euro 2020 câștigată de Italia, după lovituri de departajare, a fost umbrită de o serie de reacții violente cu tentă rasială la adresa jucătorilor Jadon Sancho, Bukayo Saka și Marcus Rashford.
14.07.2021 | 16:17
Sancho Saka si Rashford victimele derapajelor rasiste Un barbat a fost arestat
ADVERTISEMENT
14-07-2021
13:18

Prima arestare după cazurile de rasism de la naționala Angliei

Un suspect a fost reţinut după mesajele rasiste postate pe reţelele sociale la adresa lui Marcus Rashford, Jadon Sancho şi Bukayo Saka, în urma finalei Euro 2020.

Un bărbat în vârstă de 37 de ani s-a predat autorităţilor la secţia din Cheadle Health, conform publicației Manchester Evening News. ”Avem un bărbat în custodie, iar investigaţia continuă. Orice abuz rasist, fie că este online sau nu, este inacceptabil”, a declarat inspectorul Matt Gregory.

12-07-2021
21:01

Rashford, prima reacție în scandalul derapajelor rasiste: „Voi reveni mai puternic”

Marcus Rashford a oferit, printr-un mesaj publicat cu puțin timp în urmă pe rețelele de socializare, o primă reacție după derapajele rasiste ale fanilor înfuriați la culme de penalty-ul ratat în finala Euro 2020.

Nici nu știu de unde să încep și cum să exprim în cuvinte ce simt în acest moment. Am avut un sezon dificil, cred că e clar pentru toată lumea, și probabil am intrat în finală fără încredere.

 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

O postare distribuită de Marcus Rashford MBE (@marcusrashford)

Mereu am crezut că pot executa lovituri de departajare, dar ceva nu a fost ok. Am luat o distanță mai mare, am încercat să-mi acord timp, dar rezultatul n-a ieșit cum am vrut.

Am simțit că mi-am dezamăgit colegii, pe toată lumea. Tot ce mi s-a cerut a fost să contribui cu un penalty transformat. Pot înscrie din penalty și în somn, de ce n-am reușit în acel moment?

Reiau faza în minte de când am lovit mingea și nu pot spune ceea ce simt. Finală. 55 de ani. Un penalty. Istorie. Pot doar să spun că-mi pare rău. Aș fi vrut să decurgă diferit. 

Vreau să îi felicit pe colegii mei. Vara asta a fost una dintre cele mai tari pe care le-am trăit și toți au jucat un rol în asta. O frăție care s-a construit și care e intangibilă. Succesul lor este și al meu. Eșecurile lor și sunt și ale mele. 

Am crescut într-un sport în care mă aștept să citesc lucruri negative despre mine. Despre culoarea pielii mele, despre locul în care am crescut, cum decid să-mi petrec timpul liber.

Pot să accept critici despre jocul meu oricând, penalty-ul a fost slab, trebuia să intre, dar nu îmi voi cere scuze pentru ceea ce sunt și de unde vin. Niciodată nu sunt mai mândru decât când port tricoul Angliei cu leii pe piept și-mi văd familia încurajându-mă într-o mulțime de mii de oameni. Am visat la zile ca asta. 

Mesajele pe care le-am primit azi au fost copleșitor de pozitive, iar răspunsul oamenilor din Withington m-a făcut să plâng. Comunitatea a ținut mereu brațele strânse în jurul meu și continuă să mă îmbrățișeze și să mă susțină. 

Eu sunt Marcus Rashford, 23 de ani, un om de culoare din Withington și Wythenshawe, din sudul orașului Manchester.

Dacă nu-mi rămâne nimic altceva, am asta. Mulțumesc pentru mesajele pline de bunătate. Voi reveni mai puternic. Vom reveni mai puternici”, a transmis tânărul atacant englez.

Selecționerul Angliei, Gareth Southgate, a surprins pe toată lumea prin deciziile sale de a aborda Turneul Final al Campionatului European cu un lot extrem de tânăr.

Nu mai puțin de 10 jucători din lotul selecționatei ”Three Lions” au până în 23 de ani. Lipsa de experiență a celor aruncați în luptă poate fi una dintre explicațiile eșecului în fața Italiei, după loteria loviturilor de departajare.

ADVERTISEMENT

Premierul Boris Johnson condamnă ferm atitudinea fanilor furioși

Southgate a mizat pe tinerețe și aproape că a reușit. Fidel principiului de a da credit unor fotbaliști neexperimentați, Anglia a pierdut trofeul tocmai pe mâna acestora.

La doar 19 ani, Bukayo Saka a prins 50 de minute din finala de pe Wembley, iar Jadon Sancho (21 de ani) și Marcus Rashford (23) au intrat în ultimele momente ale actului decisiv.

ADVERTISEMENT

Toți trei au fost nominalizați de Gareth Southgate să execute și lovituri de departajare, și toți trei au ratat. ”Fanii”, însă, nu au apreciat curajul selecționerului și i-au abuzat pe cei ce vor lupta pentru trofeul Cupei Mondiale, anul viitor, în Qatar.

Primul care a sărit în apărarea celor trei tineri fotbaliști a fost chiar premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

ADVERTISEMENT

”Acești jucători trebuie lăudați ca niște eroi, nu abuzați rasism pe social media”, a postat prim-ministrul Johnson pe Twitter.

Federația engleză a cerut sprijinul poliției

Îngroziți de reacția necontrolată a fanilor care au lansat atacuri care nu au nicio legătură cu fotbalul și spiritul de fair-play, reprezentanții FA (Federația de Fotbal a Angliei) au cerut sprijinul poliției și a Guvernului pentru a-i găsi pe autori și pentru a-i pedepsi.

ADVERTISEMENT

”FA condamnă cu tărie toate formele de discriminare. Suntem consternați de atacurile rasiste din mediul online care au fost îndreptate către unii dintre jucătorii noștri.

Un astfel de comportament dezgustător nu este binevenit în jurul echipei naționale a Angliei și a niciunei echipe din lume. Vom face tot ce putem pentru a sprijini jucătorii afectați și îndemnăm autoritățile să-i găsească pe autori și să aplice cele mai dure pedepse posibile pentru oricine este responsabil.

Vom continua să facem tot ce putem pentru a elimina discriminarea, dar implorăm Guvernul să acționeze rapid și să aducă promoveze o legislație corespunzătoare, astfel încât acest abuz să aibă consecințe reale.

Să interzică agresorii de pe platformele de socializare, să adune dovezi care pot duce la urmărirea penală și să sprijine eliberarea platformelor de socializare de acest tip utilizatori”, se arată într-un comunicat al FA.

ADVERTISEMENT
Tags: