News

Sancțiune dură pentru PRO TV, după scandalul cu Telekom! Ce măsură a luat CNA

27.03.2019 | 12:48
Sanctiune dura pentru PRO TV dupa scandalul cu Telekom Ce masura a luat CNA
ADVERTISEMENT

Pro TV a primit o sancțiune din partea CNA din cauza modului în care a tratat posibila ieșire a canalelor din trust de pe rețelele Telekom și NextGen. Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat cu somație publică postul de televiziune și a sesizat Consiliul Concurenței în legătură cu abordarea televiziunii față de cei doi operatori.

Cum s-a ajuns la scandalul dintre Pro TV și Telekom

Totul a început în luna februarie a acestui an, când Pro TV nu ajunsese la un acord cu Telekom și NextGen și exista posibilitatea ca acesta să nu mai fie disponibil în rețelele respective. Postul de televiziune a acționat într-o manieră pe care Monica Gubernat, vicepreședinte interimar al CNA, a catalogat-o drept “șantaj” sau  “abuz de putere”.

ADVERTISEMENT

Mai exact, Pro TV a afișat textul „Mesaj foarte important pentru abonaţii Telekom şi NextGen: Pro TV ar putea să nu mai fie disponibil în aceste reţele“ în timpul emisiunii Românii au talent, dar și pe prima pagină a site-ului Știrile Pro TV. Mesajul a fost ulterior distribuit pe conturile de Facebook ale trustului și afișat pe toate site-urile grupului Pro.

CNA a considerat că Pro TV a pus presiune pe Telekom prin modul în care a abordat situația

CNA a considerat că Pro TV a pus presiune pe Telekom

Compania Telekom s-a arătat consternată de gestul trustului Pro, catalogându-l drept „o manevră incalificabilă de influenţare a negocierilor“ şi „un anunţ lipsit de etică“ și adresându-se Consiliului Național al Audiovizualului. Între timp, cele două părți au căzut la un acord de difuzare a canalelor Pro în rețeaua Telekom.

ADVERTISEMENT

Cazul a ajuns pe masa membrilor CNA, care au decis sancționarea Pro TV. Alexandru Kocsis și Monica Gubernat au acuzat televiziunea din Pache Protopopescu că a avut ca scop să pună presiune pe cele două rețele și nu să informeze publicul, așa cum s-au justificat reprezentanții canalului TV.

Pe de altă parte, Radu Herjeu, deși a considerat abuzivă practica, a afirmat că nu vede nicio încălcare a codului audiovizualului, relatează paginademedia.ro. El a recomandat ca speța să fie tranșată la un tribunal comercial sau la Consililul Concurenței.

ADVERTISEMENT

“Nu s-au adus acuzații, ca să fie nevoie de punctul Telekom de vedere sau dovezi. A fost o informare către telespectatorii lor. Revin și spun, da, e o practică abuzivă din punctul meu de vedere, dar nu în ce privește legea audiovizualului”, a afirmat membrul CNA.