Fotbal intern

Sancţiuni după derby. 57 de interzişi pe stadioane! CSA nu a scăpat

Sancţiuni după derby-ul Steaua - Rapid, scor 1-3, din liga a 4-a.
15.04.2018 | 11:34
Sanctiuni dupa derby 57 de interzisi pe stadioane CSA nu a scapat
ADVERTISEMENT

Update. Conform unui anunţ făcut de Jandarmerie,  la meciul CSA Steaua – Rapid s-au aplicat 77 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 42.480 de lei pentru participarea şi provocarea de scandal, pătrunderea pe suprafaţa de joc sau injurii şi săvârşirea de acte şi gesturi obscene. Mai mult, 57 de persoane au primit sancţiunea complementară de interzicere a accesului la competiţii sportive pe o perioadă de şase luni sau 1 an (25 – un an, 32 – şase luni). 

Totodată, au fost constatate şi 11 fapte de natură penală, autorilor acestora fiindu-le întocmite acte de sesizare a organelor competente. Organizatorul meciului şi societatea privată de securitate au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 5.000 de lei fiecare, pentru nerespectarea obligaţiilor ce le revin conform legii privind asigurarea condiţiilor de siguranţă a spectatorilor.

ADVERTISEMENT

Derby-ul din liga a 4-a dintre Steaua şi Rapid nu a fost lipsit de incidente în tribune, iar unii spectatori au ajuns chiar pe suprafaţa de joc pentru a încerca să-i provoace pe adversari sau pentru a scăpa de gazele lacrimogene – vezi aici video.

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a dezvăluit că au existat sancţiuni după derby-ul Steaua – Rapid. Mai mult, acesta susţine că mai multe zeci de persoane au fost reţinute şi urmează să-şi afle pedepsele pentru incidentele care au avut loc pe “Arena Naţională” la derby-ul Steaua – Rapid.

ADVERTISEMENT

Jandarmeria, despre sancţiunile după derby-ul din liga a 4-a

“Sunt mai multe persoane cărora urmează să le fie aplicate sancţiuni contravenţionale sau să le fie întocmite acte de constatare pentru săvârşirea unor infracţiuni. Activitatea e în desfăşurare. Peste 50 de persoane vor fi cu siguranţă sancţionate, iar alte câteva zeci vor fi trase la răspundere pentru săvârşirea unor infracţiuni. E păcat că au avut oameni nevinovaţi de suferit, dar în special organizatorii şi societăţile private de securitate ar trebui să facă un efort mult mai mare pentru organizarea acestor evenimente şi să le asigure oamenilor condiţii de siguranţă, pentru că, în felul ăsta, se vor goli şi mai mult stadioanele şi nimeni nu are de câştigat”, a declarat Georgian Enache pentru o emisiune de sport.

“Folosirea acestor substanţe în spaţiu deschis e greu de controlat!”

“Folosirea substanţelor iritant-lacrimogene e prima etapă în orice intervenţie a forţelor de ordine, oriunde în lume, nu doar aici. Atunci când sunt puse în pericol siguranţa persoanelor, bunurile şi altele, e primul lucru care se poate face. Acest mijloc de intervenţie nu produce vătămări corporale şi nu pune în pericol viaţa persoanelor. Poate produce iritaţii sau o anumită stare de disconfort, dar nu sunt mijloace letale şi nu pun vieţi în pericol. Orice altă măsură poate pune în pericol integritatea oamenilor. Folosirea acestor substanţe în spaţiu deschis e greu de controlat. E regretabil că s-a ajuns aici şi că am fost nevoiţi să folosim aceste substanţe şi să vorbim despre aceste lucruri“, a mai spus purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

ADVERTISEMENT

“Acei copii erau puşi într-o situaţie de pericol de acele persoane care au cauzat incidentele. Pericolul era mai mult mai mare decât cel generat de intervenţia noastră, în sine. În acest moment nu există alt mijloc de intervenţie mai puţin ofensiv decât folosirea acestor substanţe. E păcat că la un eveniment care a suscitat un atât de mare incident”, a adăugat Georgian Enache.

“Vom lua cele mai ferme măsuri de sancţionare!”

“Colegii mei analizează acum dacă au existat vicii de procedură. Dacă se vor constata erori din partea organizatorului sau a firmei de securitate, vom lua cele mai ferme măsuri de sancţionare. Pentru lipsa noastră de civilizaţie şi lipsa de educaţie a unora, doar noi înşine suntem vinovaţi. Aceste lucru nu s-au mai întâmplat de multă vreme şi am crezut că am depăşit aceste situaţii, că am lăsat în trecut situaţiile de conflict dintre aceste grupuri de suporteri. Se pare că anumite persoane nu au depăşit acest moment”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

ADVERTISEMENT