News

Sancțiuni dure pentru utilizarea ilegală petardelor și artificiilor. Amenzile prevăzute de legislație

Legislația din România impune restricții severe privind utilizarea materialelor pirotehnice, astfel că oamenii trebuie să fiu prudenți cu artificiile și petardelor de sărbători.
11.12.2021 | 12:09
Sanctiuni dure pentru utilizarea ilegala petardelor si artificiilor Amenzile prevazute de legislatie
Restricții în utilizarea petardelor și artificiilor de sărbători/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Deșinerea și utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice este permisâă doar pentru persoanele care au calitatea de artificier sau pirotehnician autorizat.

Excepție de la această regulă se face doar pentru articolele pirotehnice din categoriile 1 și P1, cu un grad mai redus de periculozitate.

ADVERTISEMENT

Însă și pentru aceste materiale, există reguli care trebuie respectate și a căror încălcare este pedepsită cu amenzi consistente, scrie Mediafax.

Restricțiile pentru utilizarea petardelor

Legea 126 din 1995 privind regimul materiilor explozive prevede o serie de fapte care constituie infracțiuni și care pot fi sancționate chiar cu închisoare de la 3 luni la un an.

ADVERTISEMENT

Este vorba de efectuarea unor operațiuni pirotehnice fără drept și de comercializarea pentru publicul larg a articolelor pirotehnice care sunt destinate utilizării exclusiv de către specialiști.

Tot infracțiune este considerată comercializarea articolelor pirotehnice persoanelor care nu au împlinit încă 18 ani.

ADVERTISEMENT

În cazul artificiilor și petardelor care pot fi comercializate publicului larg, există o serie de restricții a căror încălcare reprezintă contravenții.

Astfel, este interzisă folosirea lor în intervalul ora 24.00 – 06.00 cu excepția perioadelor autorizate, în baza aprobării autorităților locale.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nu este permisă utilizarea la o distanță mai mică de 50 de metri față de construcțiile de locuințe cu până la patru niveluri sau mai mică de 100 de metri față de contrucțiile cu peste 4 niveluri.

În cazul instalațiilor electrice de mare tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi și solizi sau a instalațiilor de gaze, distanța minimă a fost stabilită la 500 de metri.

Aceeași distanță este valabilă și pentru instalațiile chimice sau petrochimice sau orice alt obiectiv pentru care există riscuri de incendiu sau explozie, precum și față de păduri.

Folosirea petardelor și artificiilor este cu totul interzisă în locurile unde există risc de avalanșe, alunecări de teren sau căderi de pietre, precum și pe drumurile publice, aleile pietonale sau în spații deschise cu aglomerări de persoane.

ADVERTISEMENT