News

Sancțiuni severe pentru șoferii vitezomani. Se propune inclusiv confiscarea mașinii

Codul Rutier ar putea fi modificat astfel încât, în anumite condiții, șoferilor vitezomani să li se confiște mașina pentru depășiri mari ale vitezei legale.
08.12.2022 | 15:38
Sanctiuni severe pentru soferii vitezomani Se propune inclusiv confiscarea masinii
Șoferii vitezomani ar putea să-și piardă mașinile/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La mai puțin de un an de la modificarea substanțială a Codului Rutier prin înăsprirea sancțiunilor, un proiect de lege susținut de parlamentari din aproape toate partidele prevede introducerea de noi sancțiuni pentru șoferii care depășesc viteza legală cu mai mult de 100 de km/h. Propunerea este motivată prin faptul că amenzile mai mari aplicate din acest an nu au dus la rezultatele scontate.

Permis suspendat pentru jumătate de an

Autorii proiectului de lege sunt Gabriel Andronache, liderul deputaților PNL, și Cristian-Paul Ichim (REPER), iar printre parlamentarii care au semnat ca susținători sunt și membri PSD, UDMR și USR. Aceștia pornesc de la datele statistice care indică viteza excesivă drept a doua cauză a accidentelor grave în 2021, cu 17,5%, fiind depășită doar de indisciplina pietonilor (19%).

ADVERTISEMENT

Odată cu OUG 1/2022, prin care a fost modificat Codul Rutier, s-a introdus un nou prag de sancționare a vitezei excesive, de peste 70 de km/h faţă de limita legală, iar în cazul depășirii acestuia, șoferii riscă amenzi încadrate în clasa a IV-a de sancţiuni (de la nouă la 20 puncte amendă), adică cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, la care se adaugă suspendarea permisului de conducerea pentru 120 de zile.

Însă aceste sancțiuni nu par să fi produs efectul scontat, întrucât numărul accidentelor grave provocate de nerespectarea vitezei legale din acest an a rămas foarte mare, fiind înregistrate 517 accidente, soldate cu 201 decese şi rănirea gravă a altor 431 de persoane. „De la data intrării în vigoare a Ordonanţei Guvernului nr. 1/2022, respectiv 27 februarie şi până la data de 30 august 2022 au fost peste 3440 de conducători auto care au depăşit cu peste 70 km/h limită de viteză legală, iar numărul de accidente din cauza nerespectării regimului legal de viteză a fost foarte mare”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

În aceste circumstanțe, semnatarii proiectului propun crearea unui nou prag de viteză, care să sancționeze depăşirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv, faptă pentru care permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de 180 de zile, pe lângă amenda care poate fi stabilită în intervalul 1.305-2.900 lei.

Dacă într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, se constată o nouă faptă de depăşire cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se majorează de drept cu încă 30 de zile, ajungând astfel la 210 zile.

ADVERTISEMENT

Vitezomanii, nevoiți să își țină mașinile în garaj

Pe lângă amendă și suspendarea permisului, se introduce o nouă sancțiune complementară care constă în reţinerea certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului pe o perioadă de 6 luni. Practic, contravenientul nu doar că nu va mai putea conduce jumătate de ani, dar va trebui să țină mașina în garaj, indiferent dacă la volan s-ar putea sui un membru al familiei, cum ar fi soția, care nu a fost sancționată de poliția rutieră.

Iar lucrurile nu se opresc aici. În cazul în care în perioada de 6 luni de reţinere a certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului, un agent de poliție identifică în trafic mașina cu certificatul de înmatriculare sau de înregistrare reţinut, aceasta va fi confiscată, iar confiscarea nu va fi temporară, ci definitivă.

ADVERTISEMENT

Mijlocul de transport confiscat potrivit alin. (10) se valorifică în condiţiile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, aprobată cu modificări prin Legea nr. 274/2007”, se spune în proiectul de lege.

ADVERTISEMENT