News

Sancţiuni şi controale după ce peste 1000 de persoane au sărit rândul la vaccinarea anti-Covid

27.01.2021 | 16:30
Sanctiuni si controale dupa ce peste 1000 de persoane au sarit randul la vaccinarea antiCovid
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, trece la amenințări după ce peste 1.000 de persoane au fost incluse în registrul de vaccinare, deși ar fi trebuit, conform strategiei elaborate de autorități, să primească serul împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2 abia în etapa a treia a campaniei naționale.

Dacă în urma controalelor ce urmează să fie efectuate la centrele de vaccinare se va constata că această situație nu poate fi pusă pe seama unei erori, medicii coordonatori vor fi cercetați disciplinar pentru nerespectarea prevederilor legale și sancționați pe cale de consecință.

ADVERTISEMENT

Trebuie să-i protejăm pe cei vulnerabili, pentru că doar așa salvăm vieți”, a subliniat Voiculescu, îndemnându-i pe cei care nu fac parte din această categorie „să mai aștepte un pic”.

Ministrul Sănătății amenință cu sancțiuni după ce 1.000 de persoane s-au vaccinat anti-Covid, deși erau prevăzuți în etapa a treia

Ce trebuie să facem în perioada următoare pentru ca problemele pe care le-am văzut cu toții să nu mai existe. În primul rând, trebuie să transparentizăm procesul. Știam de la bun început că problema nu va fi campania de vaccinare, ci accesul la vaccin.

ADVERTISEMENT

Este necesar ca autoritățile să nu rămână pasive față de unele inechități. Trebuie să-i protejăm pe cei vulnerabili. În acest moment, când în toată lumea este o problemă cu cantitatea de doze de vaccin disponibile, România nu poate să fie sat fără câini.

Ca atare, avem nevoie de sancțiuni. Există medici coordonatori pentru fiecare centru de vaccinare și putem să-i asigurăm de cercetări disciplinare dacă nu respectă ce s-a stabilit.

ADVERTISEMENT

O veste bună. Premierul și-a exprimat deja disponibilitatea de a aloca resursele necesare pentru procurarea tuturor vaccinurilor care sunt disponibile. În perioada următoare, MS va trebui să vegheze la două vulnerabilități.

În primul rând, faptul că 30% dintre vaccinări sunt în afara procesului de programare. Faptul că oamenii nu se programează și merg direct la centru este o vulnerabilitate pe care am semnalat-o doctorului Gheorghiță, pentru că trebuie remediată cât mai curând. Trebuie să oferim tuturor siguranța că vaccinurile merg către cei vulnerabili.

ADVERTISEMENT

Avem în aceste momente mai multe centre cu circuit închis, ceea ce înseamnă că doar o parte a populației României se poate programa. Lucrul acesta ne îngrijorează, pentru că, fie merg mai multe vaccinuri care pleacă de la categoriile vulnerabile către alte categorii de populație, ceea ce nu este doar imoral, ci și ilegal.

Iar dacă vaccinurile nu sunt alocate către aceste centre, dacă sunt păstrate pentru persoanele vulnerabile, vom avea centre care funcționează și cheltuie banul public, pentru că nu funcționează gratuit, fără să vaccineze. Și atunci Ministerul Sănătății va reevalua toate centrele din subordine și avem două opțiuni: fie le deschidem pentru toată lumea, fie le închidem.

Dacă există excepții, acestea trebuie să fie bine justificate. Un exemplu ar putea fi păstrarea unui centru de vaccinare cu puține fluxuri pentru rapelurile care sunt necesare într-un spital. Avem câteva săptămâni în care cei vaccinați în prima etapă trebuie să primească rapelul.

Atunci are sens să păstrăm anumite centre, dar cu fluxuri reduse, cu costuri reduse pentru stat, cu aport de vaccinuri redus în acele centre, tocmai pentru a asigura rapelul. Nu au fost puține exemplele care ni s-au semnalat cu privire la organizări separate de vaccinări pentru diverse instituții ale statului. Cred că este jenant și am discutat acest lucru cât se poate de onest inclusiv cu premierul României.

Trebuie să-i protejăm pe cei vulnerabili, pentru că doar așa salvăm vieți. Restul, cu tot dragul, ar trebui să mai aștepte un pic. Foarte mulți oameni au probleme legate de acces la unitățile sanitare, sunt foarte multe spitale închise, mai ales pentru cei care suferă de boli cronice. Pandemia a făcut foarte mult rău”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

ADVERTISEMENT