Sporturi

Sanda Toma, prima campioană olimpică a României la canotaj: “Fetele nu aveau voie să se căsătorească când făceau sport!”

07.03.2021 | 23:00
Sanda Toma prima campioana olimpica a Romaniei la canotaj Fetele nu aveau voie sa se casatoreasca cand faceau sport
Sanda Toma, prima campioană olimpică a României la canotaj: "Fetele nu aveau voie să se căsătorească când făceau sport!"
ADVERTISEMENT

Sanda Toma (devenită Urichianu-Toma după căsătorie) este prima campioană olimpică din istoria României la canotaj. Se întâmpla la Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova și avea să deschidă drumul pentru alți români care aveau să domine probele de canotaj la competiția de elită. 

În episodul 33 din seria “Olimpicii României” aflăm despre performanțele Sandei Toma, cea care a primit titlul de “Cea mai bună sportivă din România” în 1979, 1980 şi 1981. Însă, la fel ca și cazul altor sportivi, Sanda Toma a practicat alte sporturi la început.

ADVERTISEMENT

Sanda Toma, prima campioană olimpică a României la canotaj! A început cu handbal și atletism

Ca elevă a practicat handbalul și atletismul. A urmat cursurile Liceului Central Experimental de Atletism din Câmpulung Muscel unde a obținut patru titluri naționale de juniori și un bronz la senioare în proba de aruncarea greutății.

În anul 1976 a fost selecționată în lotul olimpic de canotaj al României. În 1977 a fost legitimată la clubul Viitorul, iar din anul 1980 a evoluat la Steaua București. Pregătirile în canotaj au început la 21 de ani.

ADVERTISEMENT

Primele performanțe pe plan internațional au fost obținute în 1978, reușind o victorie la dublu vâsle la regata Pancearevo, în Bulgaria alături de Olga Homeghi. La Campionatele Mondiale a greșit startul și a încheiat doar pe locul 5.

Două titluri mondiale și unul olimpic într-un interval de 3 ani!

Însă, performanțele de top urmau să vină în anii imediat următori. În anul 1979 a concurat în proba de simplu vâsle și a câștigat primul mondial pentru România la Campionatele Mondiale de la Bled.

ADVERTISEMENT

Din postură de campioană mondială, Sanda Toma participa la Jocurile Olimpice de la Moscova în proba de simplu vâsle. A scris istorie pentur România reușind să obțină primul aur olimpic la canotaj din istoria țării.

În cursa de la Moscova a reușit să o depășească pe favorita gazdelor Antonina Zelikovic. Bronzul a fost luat de Martina Schröter, atletă din Germania de Est. Avansul cu care s-a impus era de peste o secundă.

ADVERTISEMENT
Sanda Toma, Moscova 1980
Sanda Toma, Moscova 1980

Un an mai târziu, în 1981, Sanda Toma avea să obțină un nou titlu mondial în aceeași probă, de această dată la CM de la Munchen. Avea să fie a 20-a victorie consecutivă din carieră în proba pe care a dominat-o.

“Când intram în pregătire pentru Jocurile Olimpice nu aveam voie să ieşim din cantonament, nu aveam voie să primim pe nimeni”

După ce a reușit toate aceste performanțe s-a retras și s-a dedicat familiei și a trecut la catedră. A fost conferențiar universitar la Academia Militară București, apoi la Universitatea Ecologică din București, acolo unde în ziua de azi este decan al Facultății de Educație Fizică și Sport.

Într-un interviu acordat pentru Jurnalul Național avea să declare ce sacrificii aveau de făcut sportivele de performanță: “Țin minte că duceam o viaţă în regim cazon. Fetele nu aveau voie să se căsătorească, nu aveau voie să aibă familie când făceau performanţă în sport.

Când intram în pregătire pentru Jocurile Olimpice nu aveam voie să ieşim din cantonament, nu aveam voie să primim pe nimeni. Acum s-au deschis lucrurile, fetele au familii, copii, au voie să fie vizitate, să plece. Nu mai e ca înainte. Acum, familia face casă bună cu sportul de performanţă”, spunea Sanda Toma.

În luna decembrie a anului 2014 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat de Educație Fizică și Sport din Chișinău, Republica Moldova, pentru contribuția adusă sportului de performanță.

  • 1980 este anul în care Sanda Toma a câștigat aurul olimpic
  • 65 de ani are Sanda Toma

 

ADVERTISEMENT